2 Aarschotse frietkoten definitief beschermd als monument: "Bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen"

2 Aarschotse frietkoten definitief beschermd als monument: "Bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen"

2 Aarschotse frietkoten definitief beschermd als monument: "Bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen"

Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt 2 Aarschotse frietkoten definitief als monument. Het gaat om het Frietkot aan de Albertlaan en het Frietkot aan de Bekaflaan. De frietkotencultuur kent een lange traditie in Vlaanderen. Eind de jaren 50 waren er meer dan 20.000 frietkoten in ons land. Dat aantal is ondertussen stevig verminderd. Vorig jaar waren er nog maar ongeveer 2600. Dringend tijd om de frietkoten te beschermen dus. Het Agentschap Onroerend Erfgoed ging daarom op zoek naar de meest authentieke frietkoten van Vlaanderen. 75 frietkoten meldden zich aan en daaruit werden er uiteindelijk 3 gekozen. Erg bijzonder dus dat er twee uit Aarschot bij zitten en 1 uit Sint-Lievens-Houtem. Ze zijn gekozen omwille van hun specifieke uiterlijk. Frituur Marina is een busfrituur en frituur Luc&An is een frituur met aluminiumbekleding. De erkenning werd een jaar geleden al bekend gemaakt, maar nu staat die ook officieel op papier.

"De Vlaming is verknocht aan zijn frituur. Hoeveel gezinnen hebben er niet een vaste weekdag waarop ze frietjes halen bij de frituur? Het is een levende traditie in Vlaanderen. Frietkoten bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen en steden." Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

Frietkoten hebben in Vlaanderen een lange traditie die teruggaat tot de 19de eeuw. Op het hoogtepunt, eind jaren vijftig, waren er in België meer dan 20.000 frituren. In 2023 telt Vlaanderen 2.642 frituren. Daarom lanceerde de minister het idee om de oudste en meest authentieke frituren in Vlaanderen te beschermen. Na een oproep stelden 75 frituren zich kandidaat om beschermd te worden als monument. Het waren zowel lokale besturen, eigenaars als het grote publiek die de kandidaten voorstelden. Na een grondig onderzoek door het agentschap Onroerend Erfgoed, beschermt de minister van Onroerend Erfgoed nu drie frietkoten als monument, waarvan 2 in Aarschot. 

Deze frietkoten staan op typische locaties: op een plein, bij de kerk, aan een invalsweg of aan het station. Hun uitzicht getuigt van de heel diverse vormgeving die frietkoten in Vlaanderen hebben: een “frietchalet”

Gerelateerd nieuws

  • Einde van de voorleesweek, jong en oud lezen samen in bibliotheek van Aarschot

    Einde van de voorleesweek, jong en oud lezen samen in bibliotheek van Aarschot

  • Mottestraat in Aarschot gedeeltelijk afgesloten door wateroverlast

    Mottestraat in Aarschot gedeeltelijk afgesloten door wateroverlast

  • Man van 29 uit Nieuwrode op heterdaad betrapt met 100 gram speed op zak in Aarschot

    Man van 29 uit Nieuwrode op heterdaad betrapt met 100 gram speed op zak in Aarschot

  • Kapitein Branco Rubenschuh verlaat Futsal Shokudo Aarschot

    Kapitein Branco Rubenschuh verlaat Futsal Shokudo Aarschot

  • Seniorenfeest in Aarschot: "Heel gezellig. Wij komen normaal niet zoveel buiten"

    Seniorenfeest in Aarschot: "Heel gezellig. Wij komen normaal niet zoveel buiten"