Aarschot voert alcoholverbod in in centrum om overlast tegen te gaan: "We gaan geen sheriff spelen, wel ingrijpen waar problemen zijn"
De stad Aarschot voert een alcoholverbod in in een groot deel van het centrum. Burgemeester Gwendolyn Rutten heeft het naar eigen zeggen gehad met mensen die op straten en pleinen grote hoeveelheden alcohol drinken en voor overlast zorgen in de stad. Volgens Rutten worden er almaar meer jonge mensen afgevoerd naar het ziekenhuis en liggen er vaak glasscherven en braaksel verspreid in het centrum. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een GAS-boete of gemeenschapsdienst.
Lege blikken alcohol verspreidt op de trap van de kiosk in het stadspark of stukgegooide flessen op het publiek domein. Het is een probleem waar de stad Aarschot komaf mee wil maken. Sinds de coronapandemie neemt dit soort taferelen met dronken mensen almaar toe volgens de stad.
"Dat leidt tot heel veel ongemakken, in de eerste plaats voor die personen zelf. We zien dat er steeds jongere mensen naar Gasthuisberg moeten afgevoerd worden omdat ze echt helemaal weg zijn. Maar natuurlijk ook voor de omwonenden", legt burgemeester Gwendolyn Rutten (Iedereen Aarschot) uit.
De flessen blijven liggen, braaksel blijft achter, er wordt echt voor overlast gezorgd en dan vind ik als stad dat je moet ingrijpen. Gwendolyn Rutten (Iedereen Aarschot), Burgemeester
En de stad doet dat met een alcoholverbod. Concreet mag je in deze zone vanaf negen uur 's avonds tot acht uur 's ochtends geen alcohol meer drinken. Er zijn uiteraard uitzonderingen: denk aan evenementen of horecazaken. Maar de stad wil op deze manier de politie een middel geven om in te grijpen als iemand het te bont maakt. Het gaat vaak om mensen die sterke drank in de winkel kopen en die dan in het centrum gaan opdrinken.
"Wat zien we in de praktijk? De politie wordt gebeld, komt aan en dan staat men gewoon te staan of zit men in een portaal. Dan is er zo gezegd niks aan de hand, de politie draait de rug en vijf minuten later is het opnieuw koekenbak. Nu hebben we een heel duidelijke afspraak gemaakt", zegt Gwendolyn Rutten.
Wie zich niet aan die afspraak houdt riskeert eerst en vooral dat zijn of haar alcohol in beslag genomen wordt. Er kan ook een boete volgen, al vindt de stad het belangrijker om bij jongeren bijvoorbeeld ook de ouders aan te spreken of om wie vuil achter laat gemeenschapsdienst te laten uitvoeren.
"Je moet niet verwachten dat er sheriffploegen in de stad rondgaan om te kijken dat er toch iemand alcohol nuttigt, dat is niet de bedoeling." Gwendolyn Rutten (Iedereen Aarschot), Burgemeester
"We willen wel kunnen ingrijpen als er toch overlast is en op de plaatsen waar er problemen zijn", besluit Rutten.
Het is nog niet duidelijk of de zone al dan niet wordt afgebakend met signalisatie, het alcoholverbod is trouwens elke dag van kracht.