Afhaalpunten in Keerbergen verdwijnen, nieuw cashpunt blijkt niet toegankelijk genoeg: "Moeilijk om zelfstandig binnen te kunnen"
Van vijf afhaalpunten naar twee: in Keerbergen zijn er vanaf mei een pak minder bankautomaten te vinden waar je cash geld kan afhalen. Een van de twee overblijvende locaties is een nieuw cashpunt, maar volgens meerderheid én oppositie duiken daar nu ook al problemen op. Zo is het punt niet toegankelijk genoeg voor rolstoelgebruikers.
Minder locaties
Vanaf mei wordt geld afhalen in Keerbergen een pak moeilijker. Op dit moment hebben alle vijf banken in het centrum van Keerbergen nog een afhaalpunt, maar dat is over enkele weken verleden tijd. Dan blijft enkel die van Argenta nog over. Daarnaast is er ook nog een gloednieuw cashpunt van Bancontact. Al zijn twee locaties te weinig volgens oppositiepartij N-VA. "We zien dat als een terugval van de dienstverlening voor onze inwoners", zegt gemeenteraadslid Maarten Gabriels. "We hadden op heel wat verschillende locaties in Keerbergen geldautomaten, maar dat wordt nu verminderd tot nog twee locaties."
"Cash blijft iets dat veel mensen gebruiken, het moet op een gemakkelijke manier beschikbaar zijn." Maarten Gabriels (N-VA), Gemeenteraadslid
Moeilijk toegankelijk
Nog een bijkomend probleem van het nieuwe cashpunt: het is moeilijk toegankelijk voor andersvaliden. De kiezelsteentjes maken het niet gemakkelijk, en de deur is te zwaar. Dat ervaart ook schepen An Wauters, die zelf rolstoelgebruiker is. "Op dit moment kan ik hier erg moeilijk zelfstandig binnen", zegt ze. "Heel veel bankkantoren in de regio zijn moeilijk toegankelijk. Soms heb je hulp nodig, of is er een halve oplossing zoals een automatische deur, maar een te hoge helling", legt Wauters uit.
"Iemand moet een deur alleen kunnen openen, en als dat niet gaat, moet die automatisch open." An Wauters (Vooruit), Schepen van Gelijke Kansen
Het gemeentebestuur laat het hier niet bij, en probeert het punt toegankelijker te laten maken. Zo is de gemeente onder meer in gesprek met Batopin, het bedrijf achter het cashpunt. "We gaan in overleg met Inter vzw die labels aan cashpunten toekent. Die mensen gaan in Vlaanderen alle cashpunten na en kunnen ons vertellen of we daar meer invloed op kunnen hebben", zegt Wauters.
"Ik hoop dat we als gemeente, over de partijgrenzen heen, een sterk signaal kunnen geven dat toegankelijkheid voor ons een heel belangrijk punt is." An Wauters (Vooruit), Schepen van Gelijke Kansen