ANALYSE: zo heeft onze regio gestemd
N-VA blijft de grootste partij in onze regio, dat heeft u bepaald in het stemhokje. Zowel Vlaams als Federaal kan de partij van kopstukken Ben Weyts en Theo Francken het Vlaams Belang op duidelijke afstand houden. Vlaams Belang wint wel overal een zetel, terwijl N-VA er telkens eentje moet prijsgeven. Opvallend is dat Vooruit het bijzonder goed doet in onze provincie, de socialisten zijn de grootste stijger in Vlaams-Brabant en winnen in beide parlementen een zitje.
We beginnen in het Vlaams Parlement.
Met iets meer dan 23% van de stemmen blijft N-VA de grootste partij van Vlaams-Brabant. Ten opzichte van de vorige verkiezingen geeft N-VA wel bijna 2,5% prijs. Vlaams Belang wint fors, met meer dan 4%, maar kan daarmee N-VA niet echt bedreigen. Vooruit met lijsttrekker Bieke Verlinden wordt de derde partij van onze provincie, met meer dan 13% van de stemmen. CD&V moet een halve procentpunt inboeten, en houdt dus relatief stand. De grootste verliezers in Vlaams-Brabant zijn Open VLD en Groen. De liberalen geven bijna 3,5 procentpunt prijs, Groen zelfs meer dan 4. PVDA stijgt en is maar nipt kleiner dan Groen.
Dat levert dit resultaat op wat de zetelverdeling betreft:
N-VA zakt van 6 naar 5, Tiens schepen Ine Tombeur mag voor het eerst naar het Vlaams parlement. Vlaams Belang wint een zetel en mag vier parlementsleden afleveren. Ook Vooruit gaat dus vooruit en mag drie leden naar het parlement sturen, dat is er eentje meer dan bij de vorige verkiezingen. CD&V blijft op drie zetels staan, net als Open VLD. Dat is te danken aan de slagkracht van Gwendolyn Rutten, die het liberale verlies bij ons beperkt houdt ten opzichte van de andere provincies. Groen verliest een zetel, dat is die van schepen in Tervuren Bram Peters. PVDA heeft voor het eerst een parlementslid, dat wordt de Leuvense Line De Witte.
We gaan meteen door naar de Kamer.
Daar haalt N-VA met kopstuk Theo Francken meer dan een kwart van de stemmen. Ook hier verliest N-VA wel meer dan 2,5 procentpunt. Ondanks dat verlies is het verschil met Vlaams-Belang wel nog altijd heel duidelijk: de partij van lijsttrekker Britt Huybrechts strandt op 16,7% Grootste stijger wat de Kamer betreft is Vooruit. De socialisten stijgen met meer dan 4,2 procentpunt. CD&V houdt het verlies net als op de Vlaamse lijst vrij beperkt en blijft op 13%. Een zelfde verhaal bij Open VLD en Groen, zij zijn de twee grote verliezers en moeten opnieuw stevig prijsgeven. PVDA is zelfs nipt groter dan Groen.
Qua zetels is dit de eindafrekening:
N-VA verliest een zitje, dat van Allessia Claes uit Scherpenheuvel-Zichem, en moet het met 4 Kamerleden doen. Vlaams Belang wint ook hier een zetel en heeft nu 3 zetels in de Kamer. Ook Vooruit wint en krijgt een zetel extra. CD&V houdt stand en dat levert dus 2 Kamerleden op, in de figuur van voorzitter Sammy Mahdi en de Leuvense Els Van Hoof. Open VLD geeft dan weer een zetel prijs, Kris Peetermans uit Scherpenheuvel mag niet naar de Kamer. Tot slot zien we nog dat PVDA voor het eerst een Vlaams-Brabants Kamerlid heeft, Kemal Bilmez zal gaan zetelen. De verkiezingsnederlaag van Groen resulteert dan weer in één verloren zetel.