BEKIJK. Kaart toont hoe gevoelig kleibodem in jouw buurt is: "Kan voor barsten in huis of grondverschuivingen zorgen"

BEKIJK. Kaart toont hoe gevoelig kleibodem in jouw buurt is: "Kan voor barsten in huis of grondverschuivingen zorgen"

BEKIJK. Kaart toont hoe gevoelig kleibodem in jouw buurt is: "Kan voor barsten in huis of grondverschuivingen zorgen"

Op verschillende plaatsen in onze regio is het risico groter dat je last krijgt van bijvoorbeeld barsten in je huis, dan op andere plaatsen. Het gaat dan bijvoorbeeld over Tienen, Linter of Huldenberg. Dat is omdat de kleibodem daar meer water opneemt in natte periodes en dus ook meer krimpt in droge periodes. Het departement Omgeving heeft nu een kaart gemaakt, waarop je kan zien hoe gevoelig de bodem in jouw buurt is.

De Beekstraat in Bierbeek is één van de plaatsen die rood kleurt op de kaart. Daarop kan je zien waar het risico op bijvoorbeeld grondverschuivingen het grootst is. En dat heeft te maken met de bodem.

"Overal in Vlaanderen komt klei voor, maar niet elke klei is dezelfde", zegt Ann Heylens van het Departement Omgeving. "Bepaalde klei heeft door zijn natuurlijke structuur meer de mogelijkheid om vocht op te nemen. Nu, als klei meer vocht kan opnemen, kan die ook meer zwellen gedurende vochtige periodes en krimpen gedurende droge periodes."

De kaart toont dus hoe gevoelig de bodem is. Onze regio kleurt vooral groen en geel. In het Hageland is het risico al wat groter, bijvoorbeeld in Lubbeek of Bekkevoort. Hier en daar zijn ook enkele rode vlekken, onder meer in Huldenberg, Tienen en Linter. Daar kregen enkele inwoners de voorbije jaren al te maken met grote barsten in hun woning.

"We zien de problemen vooral gedurende droogtes wanneer de bodem gaat krimpen", zegt Heylens.


"Dan kunnen er zich grondverschuivingen voordoen en kunnen er scheurtjes ontstaan in de huizen of mogelijke andere schade." Ann Heylens, Departement Omgeving

"Maar ik wil daarbij wel verduidelijken dat schade aan je woning, zoals scheuren, niet noodzakelijk te wijten is aan het zwel- en krimpgedrag", nuanceert ze. "Er kunnen ook andere oorzaken zijn."

Door de klimaatverandering komen heel droge of heel natte periodes vaker voor. Het departement Omgeving heeft daarom deze kaart gemaakt als hulpmiddel. Maar wie in een oranje of rode zone woont, moet zich niet meteen zorgen maken.

"Als je grond zich bevindt in zo'n hoge, gevoelige zone betekent dat niet dat je daar niets meer mag doen. Dat betekent ook niet dat je daar niet mag bouwen", verduidelijkt Heylens.

"Dat betekent dat er een onderzoek nodig is en dat er waarschijnlijk extra maatregelen moeten genomen worden." Ann Heylens, Departement Omgeving

Dat kan dan gaan over extra diepe funderingen of een goede waterberging. Je kan de kaart HIER zelf bekijken.

Gerelateerd nieuws

  • Kermisattractie aanleiding voor meeste ufo-meldingen in Oost-Brabant: totaal aantal meldingen in onze regio daalt van 18 naar 13

    Kermisattractie aanleiding voor meeste ufo-meldingen in Oost-Brabant: totaal aantal meldingen in onze regio daalt van 18 naar 13

  • JAT event drivers brengen tijdens oudejaarsnacht meer dan 1.500 feestvierders gratis naar huis

    JAT event drivers brengen tijdens oudejaarsnacht meer dan 1.500 feestvierders gratis naar huis

  • Papier- en karton wordt in 7 gemeenten uit onze regio voortaan op andere dag opgehaald

    Papier- en karton wordt in 7 gemeenten uit onze regio voortaan op andere dag opgehaald

  • Regiogenoten uiten nieuwjaarswensen: "Goede gezondheid, vrede en geluk voor de hele wereld"

    Regiogenoten uiten nieuwjaarswensen: "Goede gezondheid, vrede en geluk voor de hele wereld"

  • De Lijn vervoert tijdens oudejaarsnacht duizenden mensen in onze regio: "Dat zou moeten bij elke feestdag"

    De Lijn vervoert tijdens oudejaarsnacht duizenden mensen in onze regio: "Dat zou moeten bij elke feestdag"