Bekkevoort wil met actie Bye Bye Gazon insecten redden: "Wij vragen om terug het gras te laten groeien. Zo komen er terug bloemetjes en dus ook een thuis voor de insecten"
Bekkevoort start opnieuw met de actie Bye Bye Gazon. Het gemeentebestuur vraagt aan de mensen om zoveel mogelijk gras en onkruid te laten staan. Vanmiddag was tv-vedette Dieter Coppens erbij om de actie officieel te starten. Bye Bye Gazon is een beetje gelijkaardig aan Maai Mei Niet, maar het grote verschil is dat het niet beperkt is tot de maand mei.
De gemeente Bekkevoort zet voor de tweede keer haar schouders onder de actie 'Bye Bye Gazon'. Vanmiddag komt ambassadeur Dieter Coppens het charter officieel tekenen in het gemeentehuis. Hij roept alle inwoners op om het gras gewoon te laten groeien. Iedereen wil een mooie tuin met kort gemaaid gras, maar dat heeft vaak een negatieve impact op de insecten.
"Wij vragen om terug het gras te laten groeien. Zo komen er vanzelf terug bloemetjes in en hebben we ook terug een thuis voor de insecten." Dieter Coppens, Ambassadeur Bye Bye Gazon
"Het gaat eigenlijk helemaal niet goed met de insecten", vertelt Dieter Coppens. "De basis van het ecosysteem. Zo zorgen we voor voedsel, voor bijen en vlinders, zodat ze daar terug kunnen eten."
Bekkevoort is enige deelnemer in onze regio
In Vlaanderen nemen 18 steden en gemeenten deel aan 'Bye Bye Gazon'. In onze regio is Bekkevoort de enige deelnemer. Het gemeentebestuur zal de actie ondersteunen door grassen en bloemen langs de bermen wat langer te laten groeien. Wie zelf wil deelnemen, kan dat op een eenvoudige manier doen. "Je kan in je eigen tuin beginnen door een stukje niet meer te maaien, of anders te maaien", legt Coppens uit. "Op de website vind je allerlei info hoe je moet maaien. Als je dat maaischema volgt, komen er automatisch bloemen in je tuin. En zo komt er terug leven in."
"Het is zo dat als elke Vlaming met zijn tuin een vierkante meter het gras laat groeien en bloemetjes laten terugkomen. Dan verdubbelen we het aantal vierkante meters natuurgebied in Vlaanderen." Dieter Coppens, Ambassadeur Bye Bye Gazon
"We doen al meerdere jaren mee", zegt Johan Everaerts (nv-a), Schepen van Milieu. "We liggen midden in de fruitstreek, hier in het Hageland. We hebben heel veel fruittelers en biodiversiteit is daar heel belangrijk voor. Bye Bye Gazon is een hulpmiddel om meer insecten te krijgen."
Op de website van Bye Bye Gazon kan je invullen hoeveel vierkante meters gras je laat groeien. Met de actie maak je ook kans om een prijs te winnen.