Code geel voor brandgevaar van kracht in natuurgebieden in onze regio: "Laat geen afval en sigarettenpeuken achter"
De brandweer roept opnieuw op om extra waakzaam te zijn in alle natuurgebieden in onze regio. Er zijn deze week al 2 berm- en heidebranden geweest in Messelbroek en Diest. Dat heeft natuurlijk te maken met het droge weer van de laatste tijd. Daarom is het belangrijk om geen afval en sigarettenpeuken achter te laten in droge zones. In onze regio zijn er dit jaar al 7 natuurbranden geweest.
In de natuurgebieden in onze regio geldt op dit moment code geel voor brandgevaar. Dat betekent dat je zo voorzichtig mogelijk moet zijn. Afgelopen week moest de brandweer al 2 berm- en heidebranden blussen in Messelbroek en Diest. In Messelbroek ontstond de brand door afval, in Diest door de weerspiegeling van glas.
"Sinds maart zijn er al 7 natuurbranden geweest, waaronder enkele in Diest, Scherpenheuvel en Landen. Momenteel zijn alle natuurgebieden in Vlaams-Brabant open. Maar mensen moeten zeer voorzichtig zijn, en zeker geen open vuren maken. Daarnaast moeten ze ook oppassen met sigarettenpeuken. Uiteraard moeten ze altijd de regels vormen." Jeroen Ameel, Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant)
Langdurige droogte
Er hoeven dus niet per se zomerse temperaturen van 30 graden te zijn om brand te krijgen, een langere droge periode eind maart - begin april zoals nu kan ook gevaarlijk zijn. Volgende week gaat het regelmatig regenen, hoe de rest van het jaar verloopt is uiteraard nog moeilijk te voorspellen.
"Als we een natte zomer krijgen, zal dat allemaal nog meevallen. Nu zijn de natuurbranden een gevolg van een droge periode. Krijgen we de volgende maanden weer meer neerslag. Dan denk ik dat er weinig problemen zijn. Uiteraard als de neerslag uit blijft. Dan zullen we weer een moeilijke zomer te gemoet gaan." Jeroen Ameel, Hulpverleningszone Oost (Vlaams-Brabant)
Bron: Hulpverleningszone Oost