Demir schrapt subsidies voor KU Leuven tot er meer duidelijkheid komt over verkrachtingszaak

Demir schrapt subsidies voor KU Leuven tot er meer duidelijkheid komt over verkrachtingszaak

Demir schrapt subsidies voor KU Leuven tot er meer duidelijkheid komt over verkrachtingszaak

Minister Zuhal Demir schrapt geplande subsidies voor de KU Leuven tot rector Luc Sels meer duidelijkheid geeft over de verkrachtingszaak. Demir zegt dat ze gisteren al contact opnam met het rectoraat, maar geen antwoord kreeg. Ze schrapt dus nu geplande subsidies voor bouwwerken voor de viering van 600 jaar KU Leuven, goed voor minstens 1,4 miljoen euro. "Ik verwacht meer dan een muisstil rectoraat", zegt ze in een persbericht. "We moeten keihard zijn voor een instelling die een verkrachting niet veroordeelt. Je kan het als grootste universiteit van het land niet maken om wél op de eerste rij te staan voor Vlaamse subsidies, maar je te verstoppen voor het opnemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid”. Einde citaat. De bal ligt dus in het kamp van de KU Leuven. 


Lees hier het persbericht van Demir:




Wat was de rol van de KU Leuven en huidig rector Luc Sels in de verkrachtingszaak van een Limburgse professor pedagogie en de afwikkeling ervan? Dat is de vraag die Vlaams minister van Justitie en Handhaving en ex-KUL-studente Zuhal Demir beantwoordt wil nadat de Mediahuis-kranten gisteren uitpakte met de zorgwekkende berichten waarin mogelijk het huidige rectoraat betrokken is. Nadat een oproep van de minister aan het rectoraat gisteren onbeantwoord bleef, gaat de minister vandaag een stap verder. Ze schrapt de geplande Vlaamse steun van haar agentschappen voor bouwwerken rond de viering van 600 jaar KU Leuven tot de rector duidelijkheid verschaft. Het gaat om minstens 1,4 miljoen euro. Demir: “Mensen die hiervan op de hoogte waren en bleven zwijgen, horen niet thuis in de academische wereld. Als gewezen studente van de KU Leuven, maar bovenal als burger, verwacht ik meer dan een muisstil rectoraat. We moeten keihard zijn voor een instelling dat een verkrachting niet meteen veroordeelt. Je kan het als grootste universiteit van het land niet maken om wél op de eerste rij te staan voor Vlaamse subsidies, maar je te verstoppen voor het opnemen van je maatschappelijke verantwoordelijkheid”, klinkt het. Eerder pleitte ook voormalig rector Rik Torfs al voor meer communicatie van het huidige rectoraat.


De KU Leuven was in 2016 meteen na de feiten op de hoogte dat een Limburgse professor pedagogie (63) een studente verkracht had, maar greep niet in. Zelfs na de officiële klacht in 2018, en naar verluidt ook een melding aan de huidige rector Luc Sels, bleef de prof nog maanden aan de slag, bleef hij namens de KU Leuven publicaties plaatsen en kreeg hij zelfs nog een prijs uit handen van de rector. Dat onthutsende relaas werd gisteren door de Mediahuis-kranten de wereld in gestuurd.


Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir reageerde meteen. Slachtoffers zo in de steek laten, een dader zomaar laten begaan, vindt ze ongehoord. Nog meer ongehoord vindt ze de oorverdovende stilte die intussen klinkt vanuit het huidige rectoraat, die de pers geen reactie wenste te geven. Voormalig rector Rik Torfs reageerde al dat hij nooit een melding kreeg en volledig wil meewerken aan een grondig gerechtelijk onderzoek. Maar Demir wil ook opheldering van de huidige rector.


“Mensen die hiervan op de hoogte waren en bleven zwijgen, horen niet thuis in de academische wereld. Als gewezen studente van de KU Leuven verwacht ik meer dan een muisstil rectoraat. Schuldig verzuim? Hoog tijd om de stilte te doorbreken”, stelde de minister op T


witter. Dat de rector ook die oproep onbeantwoord liet, pikt Demir niet. 


Ze aarzelt niet en schrapt per onmiddellijk de geplande Vlaamse steun van al haar agentschappen aan de KU Leuven tot de rector duidelijkheid verschaft. Het gaat minstens om 1,4 miljoen euro dat ging naar de KU Leuven voor bouwwerken rond de vieringen rond 600 jaar KU Leuven. 


“Zolang huidig rector Luc Sels geen duidelijkheid geeft over de rol van de KU Leuven en van hem persoonlijk, zal ik geen Vlaams belastingsgeld aan de KU Leuven geven.  Wat is er precies gebeurd nadat het slachtoffer gemeld had aan de universiteit dat ze verkracht werd door een prof? Waarom werd de prof niet op non-actief gezet teneinde nog slachtoffers te vermijden? Bovenal het feit dat de prof nog een prijs kreeg van de rector nadat er een officiële klacht van verkrachting bekend was, is een slag in het gezicht van alle slachtoffers van verkrachtingen. Het gaat om de grootste universiteit van het land, waar zelfs seksueel strafrecht wordt onderwezen. Dan draag je een verantwoordelijkheid die verder gaat dan stilzwijgen. De subsidies worden geschrapt tot er volledige duidelijkheid en transparantie is”, besluit Demir.

Gerelateerd nieuws

  • STUDIOGESPREK: "Aantal redenen voor ontslag, onder meer positie in klassement en manier waarop García communiceert"

    STUDIOGESPREK: "Aantal redenen voor ontslag, onder meer positie in klassement en manier waarop García communiceert"

  • Theo Francken niet te spreken over winterkamp Islamitische jongerenorganisatie: "Komen haat prediken"

    Theo Francken niet te spreken over winterkamp Islamitische jongerenorganisatie: "Komen haat prediken"

  • Geen Boerenrock in Kortenaken in 2025, organisatie voorziet wel kleinschaliger evenement

    Geen Boerenrock in Kortenaken in 2025, organisatie voorziet wel kleinschaliger evenement

  • Zware dakbrand vernielt woning in Meesberg in Holsbeek: oorzaak onbekend

    Zware dakbrand vernielt woning in Meesberg in Holsbeek: oorzaak onbekend

  • Leuvenaar Guy Vanautgaerden schrijft biografie van "paus der brouwers" Léon Verhelst: "Pionier op alle vlakken"

    Leuvenaar Guy Vanautgaerden schrijft biografie van "paus der brouwers" Léon Verhelst: "Pionier op alle vlakken"