Lees hieronder het volledige persbericht van de stad Diest:
Het tuchtonderzoek naar de twee OCMW-medewerkers die preventief geschorst waren omdat hun namen opdoken in getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag, is afgerond. Na grondig onderzoek is bewezen dat de twee zich schuldig gemaakt hebben aan pesterijen en intimidatie op het werk. Het schepencollege heeft nu beslist om hen te schorsen voor 5 en 3 maanden.
In het najaar van 2021 werd er bij alle personeelsleden van stad en OCMW Diest een welzijnsbevraging afgenomen door Liantis, de externe dienst voor preventie- en bescherming op het werk. Begin 2022 werden de resultaten gecommuniceerd. Diest scoorde goed op een aantal criteria, zoals algemene werktevredenheid, tevredenheid over de jobinhoud en tevredenheid over de arbeidsomstandigheden.Tegelijk bracht de welzijnsbevraging ook grensoverschrijdend gedrag op het werk naar boven, voornamelijk op twee diensten van stad en OCMW Diest.
Volgend op de welzijnsbevraging verschenen er in de krant Het Laatste Nieuws anonieme getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag gepleegd door twee personeelsleden van OCMW Diest. Een dag later kwam het schepencollege bijeen in een extra zitting en werden de twee betrokken personeelsleden uit het artikel preventief geschorst. De algemeen directeur van Diest werd gevraagd om een tuchtonderzoek op te starten naar de twee medewerkers. "Deze preventieve schorsing bepaalde niet of de twee medewerkers schuldig zijn of niet", verduidelijkt schepen van Welzijn, Monique De Dobbeleer. "We hebben dit gedaan om de rust op de dienst te bewaren, zodat het tuchtonderzoek in volledige sereniteit kon uitgevoerd worden.”
De afgelopen maanden heeft de algemeen directeur meer dan 30 tuchtverhoren afgenomen. Alle personeelsleden van de betrokken dienst én recent vertrokken medewerkers werden uitgebreid gehoord in het kader van deze tuchtzaak.
Het tuchtonderzoek werd in september afgerond en het rapport werd voorgelegd aan het schepencollege.
“Na grondig onderzoek is bewezen dat de twee zich schuldig gemaakt hebben aan pesterijen en intimidatie op het werk. We hebben daarom beslist om de ene betrokkene een tuchtsanctie van 5 maanden schorsing met inhouding van 20% loon op te leggen en de andere een tuchtsanctie van 3 maanden schorsing met inhouding van 20% loon,” bevestigt schepen van Welzijn, Monique De Dobbeleer.
“Dergelijk onderzoek heeft uiteraard een impact op onze medewerkers. Toch hebben zij hun professionele houding behouden. De dienstverlening is niet in het gedrang gekomen, wat toch enorm belangrijk is gezien onze cliënten. Daar kan ik alleen maar blij om zijn. Er staat een geëngageerd team,” benadrukt schepen De Dobbeleer.
Naast dit tuchtonderzoek lanceerde de stad ook een actieplan om dergelijk ongewenst gedrag van personeelsleden sneller op te pikken. Over het actieplan en de tuchtprocedure wordt op de gemeenteraad van 24 oktober verder toelichting gegeven. De tuchtprocedure zal worden behandeld in besloten zitting.
Toevoegen aan startscherm
Deze website heeft een app. Voeg deze toe aan je startscherm om hem te installeren.
1) Druk op de deelknop
2) Druk op 'Zet op beginscherm'