Docville zit erop: Russische en Oekraïense film vallen in de prijzen, ontdek hier waar de documentaires over gaan
Het Leuvense documentaire filmfestival Docville zit erop. Het was een bewogen editie, want twee keer moest een film geschrapt worden omdat ze te controversieel was. Eerst werd een documentaire over een mijn in Servie geschrapt, waar al jaren protest tegen is. En daarna besloot Docville ook om een film over het leven van Russische soldaten niet meer te tonen. Toch gaat Docville naar eigen zeggen moeilijke thema's niet uit de weg. Dat blijkt ook uit de winnaars. De hoofdprijs ging naar een film over de oorlog in Oekraïne.
Songs of Slow Burning Earth
Dit is de trailer van Songs of Slow Burning Earth. De documentaire van regisseur Olha Zhurba wint de hoofdprijs op het Leuvense documentaire festival Docville. De film is een soort dagboek van de afgelopen 2 jaar in Oekraïne. Getuigen komen aan het woord en vertellen hoe ze de tragedie sinds de inval van Rusland beleefd hebben.
Volgens de jury maakt de documentaire pijnlijk duidelijk hoe paniek en verontwaardiging langzaam overgaan in stilte. En toont wat nog voor een deel onder de radar blijft. Regisseur Zhurba krijgt daar nu een cheque voor van 8.000 euro en zijn film staat ook op de longlist voor de volgende Oscars.
Mr. Nobody Against Putin
Volgens Docville gaat het festival spraakmakende thema’s dus allerminst uit de weg. Dat blijkt in categorie voor beste maatschappelijke documentaire. Die gaat naar deze 'Mr Nobody against Putin.' Een videograaf in een Russische lagere school moet propaganda aan kinderen tonen, maar doet dat niet. In plaats daarvan verzet hij zich tegen het regime en legt hij vast hoe de staat invloed uitoefent op de leerlingen.
Slave Island
In de Belgische competitie wint 'Slave Island' van Jimmy Hendrickx. De Belgische regisseur volgt activist Jeremy Kewuan in zijn strijd tegen slavenhandel op het Indonesische eiland Sumba.
Life and Other Problems
De prijs voor beste wetenschappelijke documentaire, gaat tot slot naar 'Life and Other Problems' van de Deen Max Kestner. Hij vraagt zich in de film onder meer af wat de zin van het leven is, en waar liefde vandaan komt. Hij doet dat naar aanleiding van een opmerkelijk verhaal uit een Dierentuin in Denemarken. Daar werd een gezonde giraf gedood omdat hij overbodig was voor het voorplantingsprogramma.