Everzwijnenval in Huldenberg beschadigd door vandalen: daders zijn onbekend

Everzwijnenval in Huldenberg beschadigd door vandalen: daders zijn onbekend

Everzwijnenval in Huldenberg beschadigd door vandalen: daders zijn onbekend

In Huldenberg werd een vangkooi voor everzwijnen vernield. De camera's werden uitgeschakeld en de elektriciteitskast werd beschadigd. De kooien worden gebruikt om de everzwijnenpopulatie in de buurt in toom te houden. Huldenberg is een hotspot voor de zwijnen, die trouwens steeds vaker hun weg vinden naar de bewoonde wereld. Agentschap Natuur en Bos, de eigenaar van de kooi, diende klacht in bij de politie, maar van de daders is voorlopig geen spoor.
"Ondanks de bejaging en preventie zien we toch dat everzwijnenpopulatie enorm toeneemt" Kamil Muyldermans (Open Vld), Schepen van Landbouw

De schade aan de vangkooi voor everzwijnen is duidelijk te zien. De daders zijn dan ook doelbewust aan de slag gegaan: ze schakelen camera's uit, verwijderen de batterij en beschadigen de ontvangstantenne en de bedrading van de bedieningskast. De gemeente Huldenberg en het Agentschap Natuur en Bos zijn allerminst tevreden met het vandalisme, want de jacht op everzwijnen is broodnodig in de gemeente.

Kamil Muyldermans (Open Vld) - Schepen van Landbouw

"Ondanks de bejaging en preventie zien we toch dat everzwijnenpopulatie enorm toeneemt", zegt schepen van landbouw Kamil Muyldermans (Open Vld). "Er zijn heel wat klachten van landbouwers particulieren. We zijn voor de landbouw nu toevallig enkele weken geleden rond geweest om de maïsschade op te meten en daar waren toch 18 percelen waar er schade was, waar dat de maïskorrels opgegeten werden of de zaden afgevreten waren", aldus Muyldermans.

"Die kooien zijn vooral nuttig als je eigenlijk op plaatsen bent die moeilijk toegankelijk zijn voor gewone jacht" Jeroen Denaeghel, Woordvoerder Agentschap Natuur en Bos

Huldenberg schakelt daarom in april speciale Everteams van het Agentschap Natuur en Bos in om de populatie onder controle te houden. Vangkooien voor everzwijnen is één van de maatregelen die er komen, als alternatief voor de gewone jacht.

"Die kooien zijn vooral nuttig als je eigenlijk op plaatsen bent die moeilijk toegankelijk zijn voor gewone jacht, ik denk dan aan moerasvegetaties of rietvegetaties. Het zorgt er ook voor dat je de natuur minder verstoort. Als er ergens koppels broeden, ik denk aan roerdomp ofzo. En ten tweede de efficiëntie is ook zeer groot, je kan verschillende everzwijnen tegelijk op een kortere periode vangen. Dat is vaak doeltreffender dan een lange periode jagen", besluit Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos.

De locatie van zo'n val wordt trouwens nooit bekendgemaakt, net om vandalisme te vermijden. Het is voor Natuur en Bos dan ook de eerste keer dat dit gebeurt. Het agentschap heeft klacht ingediend bij de politie, de daders zijn voorlopig spoorloos.

Gerelateerd nieuws

  • Centrum Ganspoel nog op zoek naar directeur voor de basisschool: "Echt niet evident om iemand te vinden."

    Centrum Ganspoel nog op zoek naar directeur voor de basisschool: "Echt niet evident om iemand te vinden."

  • Autocross in Huldenberg moet sport in de kijker zetten: "Almaar minder crossen door vergunningen en regels"

    Autocross in Huldenberg moet sport in de kijker zetten: "Almaar minder crossen door vergunningen en regels"

  • 20ste Rochusommeganck trekt door de straten van Huldenberg: "Dit moet blijven bestaan"

    20ste Rochusommeganck trekt door de straten van Huldenberg: "Dit moet blijven bestaan"

  • Voormalig minister Koen Geens duwt in oktober opnieuw cd&v-lijst in thuisdorp Huldenberg

    Voormalig minister Koen Geens duwt in oktober opnieuw cd&v-lijst in thuisdorp Huldenberg

  • Zestiger wordt aangereden door eigen wagen tijdens sanitaire stop aan Smeysberg in Huldenberg

    Zestiger wordt aangereden door eigen wagen tijdens sanitaire stop aan Smeysberg in Huldenberg