Glabbeek maakt regels voor nutsmaatschappijen nog strenger: "10 jaar wachten om straat open te gooien voor nutswerken na wegenwerken"
In Glabbeek worden de regels voor nutsmaatschappijen nog strenger. Zij moeten voortaan 10 jaar wachten na grote wegenwerken vooraleer ze opnieuw de straat mogen opbreken, voor bijvoorbeeld werken aan gas- elektriciteits- of waterleidingen. De gemeente wil de nutsmaatschappijen zo verplichten om hun werken af te stemmen op grote wegenwerken, en vermijden er enkele jaren na een heraanleg al opnieuw slordig uit zien. Het is al de derde keer dat de regels in Glabbeek strenger worden.
Nieuwe weg beschadigd
De Dorpsstraat in Kapellen ondergaat op dit moment een volledige heraanleg. Zoals dat op de meeste plaatsen gaat bij grote werken, zat de gemeente samen met heel wat nutsmaatschappijen, zodat aanpassingen aan bijvoorbeeld gas- water of elektriciteit op hetzelfde moment kunnen gebeuren.
(Lees verder onder de foto.)

Al sinds 2018 heeft de gemeente daarrond een reglement, om te vermijden dat een weg te snel na de heraanleg opnieuw open moet.
"We merken meer en meer dat de nutsmaatschappijen te pas en te onpas voor eender welk kabeltje het voetpad open gooien of het wegdek open slijpen." Peter Reekmans (Dorpspartij), Burgemeester
"Dat zorgt ervoor dat de nieuwe weg enkele jaren later opnieuw wordt opengebroken", zegt Reekmans. "De nieuwe weg wordt dan beschadigd en ligt er slordig bij, maar vooral de duurzaamheid van de weginfrastructuur verslechtert", legt hij uit.
10 jaar
Glabbeek gaat die regels nu strenger maken. Want hoewel de meeste nutsmaatschappijen hun werken inderdaad afstemmen op grotere wegenwerken, weigeren andere bedrijven - vooral internetbedrijven - dat te doen. "We hadden in onze code voor nuts- en infrastructuurwerken voorzien dat er in een nieuwe straat 5 jaar niet gewerkt mocht worden", legt Peter Reekmans uit. "Daar wordt voor een stuk misbruik van gemaakt, omdat we merken dat men wacht tot die vijf jaar voorbij zijn om het dan te kunnen open gooien."
"We beslissen nu om daar 10 jaar van te maken. Dat lijkt me billijk en redelijk." Peter Reekmans (Dorpspartij), Burgemeester
"Dat verplicht die nutsmaatschappijen om mee te stappen in de werken wanneer ze bezig zijn en niet enkele jaren later alles open te gooien voor een kabeltje hierbij en een kabeltje daarbij", besluit Reekmans. De meeste gemeenten hanteren een termijn van 5 jaar. Volgens de burgemeester is Glabbeek één van de weinige gemeenten in onze regio waar de regels zo streng zijn.
