Rutten sluit drie panden na onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel: "Busjes vrouwen 's nachts afgezet"

Rutten sluit drie panden na onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel: "Busjes vrouwen 's nachts afgezet"

Rutten sluit drie panden na onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel: "Busjes vrouwen 's nachts afgezet"

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel in drie panden in het centrum van Rillaar. In september heeft het parket er huiszoekingen gedaan. De uitbaters hebben de panden geregistreerd als bed and breakfasts. Burgemeester Gwendolyn Rutten heeft de panden  onbewoonbaar verklaard omdat ze niet aan de regels voldoen, ze mogen dus niet meer verhuurd worden. Op die manier stopt ze de mogelijk illegale praktijken.

In september doet het parket huiszoekingen in drie panden hier in Rillaar. Het gaat om de appartementen boven de bakker, boven brasserie de Viertap en in het voormalige café La Cabana. Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar illegale prostitutie en mensenhandel.

"Op het eerste zicht merk je er weinig van, maar als je goed kijkt en hier woont dan zie je het natuurlijk wel", zegt burgemeester Rutten.

'De voorbije weken en maanden werden hier busjes vrouwen afgezet, midden in de nacht terug opgepikt. Het was een komen en gaan." Gwendolyn Rutten (Iedereen Aarschot), Burgemeester

"En dan hangen er ook regelmatig mannen rond die met een gsm in de hand staan te wachten op een code om binnen te kunnen", aldus Rutten.

De bakker en brasserie hebben voor alle duidelijkheid niets met het onderzoek te maken. De drie panden worden verhuurd aan dezelfde persoon, die ze dan ook nog eens onderverhuurt. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog, maar burgemeester Gwendolyn Rutten wil niet wachten en probeerde vanuit de stad al meerdere keren maatregelen te nemen.

"Zij hebben ons eigenlijk laten weten dat er, behalve criminele activiteiten waar zij naar speuren, dat er ook vanalles niet in orde was", legt ze uit. "Het bleek te gaan om hygiënevoorschriften, bouwvoorschriften, brandveiligheidsvoorschriften, dat soort zaken. En dus vonden we het nodig om op te treden. Dat heb ik ondertussen twee keer gedaan en nu een derde keer. Ik heb drie panden onbewoonbaar verklaard", stelt Rutten duidelijk.

De eerste twee keer trekken de uitbaters naar de Raad van State en krijgen ze gelijk. Nu zijn de panden onbewoonbaar en mogen ze dus niet meer verhuurd worden. Opvallend, de afgelopen maanden registreerden de uitbaters ze als bed and breakfasts.

"Dat vond ik heel frappant, want dit is een mooie streek: je kan hier wandelen en je kan hier fietsen. Maar het is echt niet zo dat dit plots een toeristische hotspot is, dat is nonsens natuurlijk. Hier komen helemaal geen toeristen in die panden om te wandelen en fietsen", zegt Rutten.

"Dat zijn mensen die een ander soort natuur opzoeken." Gwendolyn Rutten (Iedereen Aarschot), Burgemeester

"Zij bleken ook te adverteren op sekssites zoals redlights. Dat heb ik gemeld bij Toerisme Vlaanderen, want het kan niet de bedoeling zijn dat je onder de noemer toeristische logies eigenlijk aan mensensmokkel en prostitutie doet", besluit ze.

Gerelateerd nieuws

  • Café De Knoet organiseert opnieuw Ommegang: parcours van 11 en 23 kilometer tussen Leuven, Rotselaar en Aarschot

    Café De Knoet organiseert opnieuw Ommegang: parcours van 11 en 23 kilometer tussen Leuven, Rotselaar en Aarschot

  • Aarschots hooiland blijft leefgebied voor zeldzame bruine vuurvlinder: "We gaan een alternatieve opslagplaats zoeken voor rioleringswerken Aquafin"

    Aarschots hooiland blijft leefgebied voor zeldzame bruine vuurvlinder: "We gaan een alternatieve opslagplaats zoeken voor rioleringswerken Aquafin"

  • Inwoners van Aarschot krijgen financiële ondersteuning voor extra afvalkosten

    Inwoners van Aarschot krijgen financiële ondersteuning voor extra afvalkosten

  • Woonloket Wonen aan de Demer organiseert overmorgen gratis infosessie over gemeenschappelijk wonen

    Woonloket Wonen aan de Demer organiseert overmorgen gratis infosessie over gemeenschappelijk wonen

  • Stad Aarschot betaalt 60.000 euro huur voor pand waar voedselbank zou komen, maar wil huurovereenkomst nu zo snel mogelijk stopzetten: "Uiteindelijk blijkt pand toch niet geschikt en aanpassingen kosten te veel"

    Stad Aarschot betaalt 60.000 euro huur voor pand waar voedselbank zou komen, maar wil huurovereenkomst nu zo snel mogelijk stopzetten: "Uiteindelijk blijkt pand toch niet geschikt en aanpassingen kosten te veel"