Heilig Hartziekenhuis in Leuven heeft sinds kort vier octopuskamers: "Ouders en vroeggeboren baby niet scheiden tijdens ziekenhuisopname"
In het Heilig Hartziekenhuis in Leuven zijn sinds kort vier zogenoemde octopuskamers. Dat zijn kamers waar ouders samen met hun baby kunnen overnachten, wanneer die te vroeg geboren is. Op die manier worden ze niet van elkaar gescheiden, wat beter is voor de baby én ouders. In het Heilig Hartziekenhuis zijn er octopuskamers voor baby's vanaf 32 weken, die dus soms nog intensieve zorg nodig hebben, en dat is een primeur in België.
Samen in ziekenhuis
Elias, het zoontje van Tom en Tina uit Leuven, werd zes weken te vroeg geboren en opgenomen op de afdeling neonatologie. Tina kon samen met Elias in het ziekenhuis blijven, in een speciale kamer. "Het is een beetje huiselijker ingericht dan een gewone ziekenhuiskamer", legt Tina uit. "Er zijn ook faciliteiten voor de mama, zoals een douche."
"Het verschil is dat je hier altijd bij je kindje kan zijn, ook als het wat intensievere zorg nodig heeft." Tina Bellens, Mama van Elias
Sinds februari heeft het Heilig Hart vier van die octopuskamers, waar ouders kunnen overnachten bij hun pasgeboren baby. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het beter is voor baby én ouders om hen niet van elkaar te scheiden. "Het kindje leert zo veel beter zijn mama of ouders kennen", zegt hoofdverpleegkundige Leen Fobelets. "En er kan ook veel beter ingezet worden op borstvoeding."
(Lees verder onder de foto's.)


Medische voordelen
Volgens Inge Van Wambeke zijn er ook concrete medische voordelen, zowel voor de mama als het kind.
"Kinderen gaan hun temperatuur beter kunnen houden, hebben minder kans op infectie en gaan het respiratoir veel beter doen." Inge Van Wambeke, Diensthoofd neonatologie
"We zien ook dat de moeders minder angststoornissen hebben", legt Van Wambeke uit. "Net als minder traumatische ervaringen en minder kans op postnatale depressie."
(Lees verder onder de foto.)

Vanaf 32 weken
Ook andere ziekenhuizen hebben al gelijkaardige kamers, maar een primeur is dat het hier ook kan voor baby's vanaf 32 weken, die soms nog intensieve zorg nodig hebben zoals beademing. Elias is intussen al een maand thuis, zijn ouders zijn blij dat ze niet wekenlang moesten pendelen naar het ziekenhuis. "Ze zeggen dat het huidcontact tussen de baby en de mama en de papa super belangrijk is. Dat hebben we hier super vaak kunnen doen, zelfs 's nachts", zegt Tina. "Dat kan je anders niet, zeker niet als je van je werk naar hier moet lopen of als je verder weg woont", besluit ze.
"We hebben hier echt het maximum van de tijd met hem kunnen doorbrengen. Dat is voor hem ook een positief verhaal geweest." Tina Bellens, Mama van Elias
