Herstellingswerken aan Citadel in Diest begonnen: "Metselwerk op verschillende plaatsen aan herstelling toe"
In Diest zijn vanmorgen de herstellingswerken aan de historische verdedigingswal van de citadel van start gegaan. De stad laat onder meer loshangende stenen verwijderen, om nadien de muur steen per steen te laten heropbouwen. De werken duren zeker tot het najaar en maken deel uit van de eerste fase in de herbestemming van de citadel, die ongeveer tien miljoen euro kost. Wie de komende tijd in de buurt van de citadel moet zijn zal er ook niet naast kunnen kijken: vanmorgen stond er een gigantische kraan op het paradeplein, die al het werkmateriaal over de citadelmuren moest hijsen.
De stad Diest en de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant starten vandaag met herstellingswerken aan de bakstenen gevels. Bedoeling is om de muur aan de zuidelijke tenaillegracht opnieuw in ere te herstellen. "Het is een prachtig militair erfgoed waar we heel trots op zijn als stad en ook goed willen verzorgen", zegt schepen Jeroen Overmeer (N-VA).
"Maar het gebouw is natuurlijk 150 jaar oud, dat betekent dat er serieuze herstellingswerken nodig zijn, dat er serieuze restauratiekosten aan verbonden zijn en dit is een klein deeltje van het begin daarvan." Jeroen Overmeer, schepen van Patrimonium

Er moet er de komende jaren ook een nieuw onderkomen voor de kunstacademie komen. Net als een toeristisch onthaal, een nieuw pegasusmuseum en een café of bistro. Kostenplaatje van wat fase 1 van de herbestemming van de citadel heet, ligt rond de tien miljoen euro. De eerste stappen zijn intussen ook zichtbaar met de komst van onder meer een fitness, een pilatesruimte en een lasershooting.
"Dat begint echt wel te leven de site hier, daar zijn we als stad heel blij mee. Maar natuurlijk op termijn, daar moeten we nu het concept voor beginnen uitwerken voor fase 2, waar we daarmee naartoe willen. Maar daar is uiteraard nog werk aan." Jeroen Overmeer, schepen van Patrimonium
De restauratiewerken die nu aan de gang zijn kosten iets meer dan 700.000 euro. Het Agentschap Onroerend Erfgoed geeft een premie van 400.000 euro. Tegen het najaar zou alles klaar moeten zijn.