Hoe uitzonderlijk is een windhoos?

Hoe uitzonderlijk is een windhoos?

Hoe uitzonderlijk is een windhoos?

We hebben ook weerman Hugo Mathues uit Ransberg gebeld over het verschijnsel van windhozen. Die komen gelukkig niet vaak voor wist hij ons te vertellen,  maar als er zich één ontwikkelt, heeft dat vaak nare gevolgen. Een windhoos noemt men niet voor niks het kleine broertje van een tornado,  ze zijn niet zo groot maar het principe is ongeveer hetzelfde.



Je krijgt door plotse hoge temperatuurverschillen in de luchtlagen een soort opwaartse draaikolk die op en neer kan gaan en een spoor van vernieling kan veroorzaken op verschillende plaatsen.  De opwaarste zuigkracht zorgt voor hoge windsnelheden tussen de 150 en 200 km per uur met dus afgerukte daken en losvliegende dakpannen tot gevolg.

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • LIVE: Burgemeester Dumst over windhoos in Zoutleeuw: "Windhoos laten erkennen als ramp"

    LIVE: Burgemeester Dumst over windhoos in Zoutleeuw: "Windhoos laten erkennen als ramp"

  • BEKIJK: Zo groot is de schade na de plotse windhoos van gisterenavond... vanuit de lucht

    BEKIJK: Zo groot is de schade na de plotse windhoos van gisterenavond... vanuit de lucht

  • Zoutleeuw meet schade op: "Van die stal blijft alleen nog de vloer over"

    Zoutleeuw meet schade op: "Van die stal blijft alleen nog de vloer over"

  • Windhoos beschadigt tientallen huizen in Geetbets en Zoutleeuw, schade loopt op tot honderdduizenden euro's: "Dit is ongezien"

    Windhoos beschadigt tientallen huizen in Geetbets en Zoutleeuw, schade loopt op tot honderdduizenden euro's: "Dit is ongezien"

  • Geetbets gaat gevaarlijke Galgestraat die al 3 levens eiste heraanleggen: "Smalle, bochtige weg zonder fietspad zorgt voor problemen"

    Geetbets gaat gevaarlijke Galgestraat die al 3 levens eiste heraanleggen: "Smalle, bochtige weg zonder fietspad zorgt voor problemen"