Hoge waterstanden zorgen voor meer molshopen in onze regio
Er zijn opvallend meer molshopen dan normaal en dat heeft alles te maken met de hoge waterstanden van de voorbije maanden. Daardoor zitten onder meer regenwormen minder diep in de grond én laat dat nu net het lievelingsvoedsel van de mol zijn. Hij komt dus vaker aan de oppervlakte. Daarnaast is de mol deze periode van het jaar ook op zoek naar een partner en dus sowieso actiever. Maar meer molshopen wil niet per se zeggen dat er ook meer mollen zijn.
Regenwormen
Er zijn opvallend veel molshopen op een relatief kleine oppervlakte en dat is in meerdere tuinen het geval door de hoge grondwaterstanden van de voorbije maanden. "Normaal zitten zij een halve meter tot een meter in de bodem, dus vrij diep", zegt Bert Derveaux.
"Regenwormen gaan bij hogere grondwaterstanden hogere regionen in de bodem zoeken." Bert Derveaux, Natuurpunt Lubbeek
"Daardoor leven de mollen, die de regenwormen eten, ook dichter bij de bodem en zijn er nu meer molshopen", legt Derveaux uit. Maar er is nog een andere reden.
Paartijd
"Het is ook een heel woelige periode voor de mollen, want zij zitten in de paartijd", zegt Derveaux.
De mannetjesmollen gaan op zoek naar vrouwtjes en maken een heel ondergronds labyrint." Bert Derveaux, Natuurpunt Lubbeek
Een aaneenschakeling van molshopen zeg maar. Eén mol kan makkelijk een territorium uitbouwen van 20 meter bij 100 meter én dus kan de mol bij de buurman ook zijn weg naar jouw tuin vinden. "Maar we weten niet of er ook meer mollen zijn", is Derveaux voorzichtig. "Normaal gezien niet, want het is aannemelijk dat er door de hoge waterstanden zelfs een lagere densiteit zou kunnen zijn."
De mol is ook een erg nuttig dier. Ze houden de grond luchtig en de grond die ze naar boven graven is er vruchtbaar. Minder prettig voor wie een strak gazon wil. Een handige tip: als je de molshoop openharkt blijft de schade meestal beperkt omdat gras goed groeit in die vruchtbare grond.