In 15 verschillende Oost-Brabantse steden en gemeenten vind je vanaf nu AkkerArt: "Heel veel mensen komen naar hier om een foto te nemen bij de muur"
Op 15 verschillende plekken van Oud-Heverlee tot in Landen hebben graffittikunstenaars muurschilderingen gemaakt met als thema: de boerenstiel. Het initiatief komt van verschillende Oost-Brabantse gemeenten die de handen in elkaar hebben geslagen. Ze willen de landbouwsector met AkkerArt op een creatieve manier in de kijker zetten. Ook het laatste van de 15 streetart-werken in Scherpenheuvel-Zichem is nu helemaal klaar.
Op de flank van deze varkensstal van landbouwbedrijf Lianko in Schoonderbuken prijken sinds kort deze 8 varkentjes. Een creatie van grafittikunstenaar Smates, die de familie Commers - die het bedrijf uitbaat - enorm kan bekoren.
"De kunstenaar, Bart Smeets, is naar hier gekomen", legt Lieze Flawinne van landbouwbedrijf Lianko uit. "Hij is komen kijken naar de locatie, waarmee we juist bezig waren. Daarna heeft hij een mailtje naar ons gestuurd met zijn voorlopig ontwerp en dan heeft hij gevraagd wat we er van vonden."
"We hebben meteen gezegd dat we het super mooi vonden. Voor ons was het wel oké dat dat op onze muur kwam te staan." Lieze Flawinne, Landbouwbedrijf Lianko
Het kunstwerk in Scherpenheuvel is deel van het AkkerArt-project. Kunst op de boerderij, zeg maar. Ook onder meer in Linter, waar een melkmeisje op de gevel van het Melksalon in Melkwezer staat, en op een elektriciteitscabine in de Driesstraat in Bekkevoort vind je kunstwerken terug. 15 zijn het er in totaal en allemaal hebben ze een link met de boerenstiel.
"Een relevant thema over duurzaamheid en hoe voedsel op ons bord komt. De strijd die landbouwers de laatste jaren hebben moeten voeren. Dat was de reden dat we daar mee aan de slag zijn gegaan." Dries Peeters, Mede-initiatiefnemer
Daarom is Regio Oo(g)st een samenwerkingsproject gestart waarbij je in 15 gemeenten uit Oost-Brabant AkkerArt kan vinden.
Geen fietsroute, maar wel dicht bij fietsknooppunten
Alle kunstwerken zijn met een tag op de weg aangegeven zodat je er niet voorbij fietst. Een echte fietsroute is er niet omdat die meer dan 120 kilometer lang zou zijn. De muurschilderingen liggen wel dicht bij bestaande fietsknooppunten. En nieuwsgierigen lijken hun weg al gevonden te hebben.
"Er zijn veel mensen die hier naartoe komen, speciaal om een foto te nemen bij de muur. Het is heel uniek in deze regio." Lieze Flawinne, Landbouwbedrijf Lianko
Naast een foto nemen, vind je ook wat meer uitleg op de QR-codes bij de muurschildering. Een handig overzicht van alle werken vind je HIER.