IN KAART Amper vijf gemeenten laten mits toelating vuurwerk toe op oudejaarsavond, gouverneur Jan Spooren: "Ik raad vuurwerk ten stelligste af"
In 25 steden en gemeenten in onze regio is het op oudejaarsavond strikt verboden om vuurwerk af te steken. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij alle dertig gemeentebesturen. In een handvol gemeenten kan het dus wel, onder strikte voorwaarden en een aanvraag vooraf. Provinciegouveneur Jan Spooren roept alle lokale besturen nog eens op om te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk. Een algemeen verbod instellen doet de gouverneur niet, het specifiek afraden wel omdat vuurwerk voor onder meer lichamelijke letsels en dierenleed kan zorgen.
Nu de eindejaarsperiode met rasse schreden nadert roept ook provinciegouverneur Jan Spooren alle gemeentebesturen in onze regio nog eens op om te waarschuwen voor de gevaren van vuurwerk.
"Ik laat de beslissing om het al dan niet echt formeel te verbieden bij de lokale besturen. Wij zien ook dat het in de meeste gemeenten in Vlaams-Brabant dat het sowieso al verboden is", zegt Spooren.
"De lokale besturen zijn het best geplaatst om die risico's in te schatten." Jan Spooren, Provinciegouverneur
Waar mag je nog vuurwerk afsteken?
In 25 van de 30 gemeenten verbieden de burgemeesters om op oudejaarsavond vuurwerk af te steken. Alleen in Glabbeek, Linter, Lubbeek, Tielt-Winge en Kortenaken kan het als het vooraf is aangevraagd en de burgemeester toelating geeft.
"Zo lang het in Vlaanderen mogelijk is om vuurwerk te kopen, gaan mensen dat ook kopen en het afschieten." Kristof Mollu (KORTbij), Burgemeester Kortenaken
"Wij willen vermijden dat dat in het wilde weg gebeurt. We willen dat op een gecontroleerde manier laten gebeuren", verduidelijkt Mollu.
Voor alle duidelijkheid: in Kortenaken geldt het hele jaar een vuurwerkverbod. De burgemeester wil dus alleen een uitzondering maken voor wie dat specifiek aanvraagt. In Kortenaken kan je nog een aanvraag indienen tot komende dinsdag.
"Een voorwaarde is dat het om geluidsarm vuurwerk gaat, het mag echt niet om knallend vuurwerk gaan." Kristof Mollu (KORTbij), Burgemeester Kortenaken
"Een andere voorwaarde gaat zijn dat de buurt op de hoogte gebracht wordt, zodat iedereen op de hoogte is dat er wel pijlen in de lucht zullen gaan", vult Mollu aan.
Het moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld eigenaars van dieren op voorhand al maatregelen kunnen nemen. Elk jaar opnieuw zorgt vuurwerk voor uitgebroken dieren op oudejaarsavond en ook voor de mensen die het afsteken of in de buurt zijn is vuurwerk niet zonder gevaar.
Wie vuurwerk afsteekt zonder vergunning of in een gemeente waar het sowieso al verboden is, riskeert een GAS-boete die kan variëren tussen de 350 en 500 euro.
"Ik raad ten stelligste af om vuurwerk te gebruiken." Jan Spooren, Provinciegouverneur
"De cijfers bewijzen dat daar heel veel materiële schade wordt door veroorzaakt", zegt Spooren. "Maar ook lichamelijke schade bij mensen waar accidenten gebeuren door vuurwerk. Dat is voor die mensen heel erg, maar ook voor onze hulpdiensten is dat er een extra belasting", besluit Spooren.
Wie vuurwerk afsteekt zonder vergunning of in een gemeente waar het sowieso al verboden is, riskeert een GAS-boete die kan variëren tussen de 350 en 500 euro.