Kerk van Hakendover staat een jaar lang in de steigers, ook werken aan begraafplaats
"We nemen graven die niet meer in gebruik zijn weg en leggen een urneveld aan" Tom Roovers (Groen), Schepen van Infrastructuur
Een deel van de begraafplaats in Hakendover is afgesloten met schermen. Daarachter worden oude graven weggehaald, waarvan de concessie verlopen is.
"Momenteel zijn we als stad begonnen met voorbereidende werken, betekenend een sanering van het kerkhof. Dus het wegnemen van graven die niet meer in gebruik zijn", zegt schepen van Infrastructuur Tom Roovers (Groen). "En het aanleggen van een urneveld. Het is de bedoeling om een uniform beeld te krijgen, wat de urnebegraafplaats betreft. En we doen dat omdat er binnenkort restauratiewerken starten aan de kerk zelf en omdat dat allemaal in de weg ligt. En ook omdat het kerkhof vol ligt en we dus plaats moeten maken voor nieuwe begravingen", aldus Roovers.
De werken zullen in totaal zeker een jaar duren, de rest van de begraafplaats blijft wel altijd toegankelijk. Later deze maand starten ook de werken aan de kerk zelf, die zal tijdens onder meer de Paardenprocessie volgend jaar nog altijd in de steigers staan.
"Bijna over de hele kerk wordt er metselwerk gerestaureerd" Tom Roovers (Groen), Schepen van Infrastructuur
"Dat is vooral stabiliteitswerken aan het noordelijk transept, dus daar zijn echt wel structurele maatregelen nodig. Maar het is eigenlijk over bijna de hele kerk dat er metselwerken gaan gerestaureerd worden. Dus de natuursteen, waar nodig wordt die vervangen. Voegen die worden uitgeslepen en opnieuw opgevoegd", aldus Roovers.
De werken worden betaald door de kerkfabriek, die krijgt daarvoor subsidies van Vlaanderen. Hoeveel alles juist zal kosten, is niet duidelijk.