Kleuterschool De Wegwijzer in Orsmaal bij Linter moet na dit schooljaar sluiten omdat er te weinig leerlingen zijn

Kleuterschool De Wegwijzer in Orsmaal bij Linter moet na dit schooljaar sluiten omdat er te weinig leerlingen zijn

Kleuterschool De Wegwijzer in Orsmaal bij Linter moet na dit schooljaar sluiten omdat er te weinig leerlingen zijn

Kleuterschool De Wegwijzer in Orsmaal gaat na dit schooljaar definitief sluiten. Er moeten minimaal 12 kinderen ingeschreven zijn, maar al zeker 8 jaar kost het het wijkschooltje veel moeite om die wettelijke minimumnorm te halen. Volgend schooljaar zou de teller op slechts 5 kleuters komen te staan. Veel te weinig, en dus voelt scholengroep Sint-Paulus zich genoodzaakt om De Wegwijzer te sluiten.

Lange strijd

Eind 2021 deed de Wegwijzer in Orsmaal in ons nieuws al een noodoproep. Het kleuterschooltje zocht een twaalfde leerling, anders zou de school wettelijk te klein zijn en moeten sluiten. De leerkrachten gingen zelfs van deur tot deur op zoek naar de reddende kleuter. Dat lukte uiteindelijk, maar op het einde van dit schooljaar valt dan toch het doek over de Wegwijzer.

HERBEKIJK: Kleuterschool De Wegwijzer in Orsmaal zoekt nog één leerling om school te redden (10 oktober 2021)

"We zagen het al een beetje aankomen dat we die twaalf kinderen dit jaar niet halen", zegt Frederik Vander Elst. "Het zijn tien kinderen. Dat was voor ons moeilijk om de school nog open te houden. Zeker omdat drie kinderen van de derde kleuterklas volgend jaar overgaan naar een grotere school, en ook twee broertjes meenemen."

Volgend jaar zouden we nog minder leerlingen hebben. Het is zeer moeilijk voor het schoolbestuur om de school open te houden." Frederik Vander Elst, Algemeen Directeur Basisonderwijs Sint-Paulus

Toekomst

De teller zou volgend schooljaar dus op 5 leerlingen komen te staan, 7 te weinig dus. Eerder kreeg de school ook al 2 schooljaren een uitzondering omdat ze de norm niet haalde. Schooljaar na schooljaar kost het de Wegwijzer veel moeite om genoeg leerlingen te vinden. Dat heeft met allerlei factoren te maken. "In het algemeen is het heel moeilijk voor kleine scholen om te overleven. De school light in een parochie, maar die parochiale activiteiten zijn naar beneden gegaan", zegt Vander Elst.

"Er zijn geen nieuwe wijken in de buurt met jonge gezinnen. Dus dat speelt allemaal een rol." Frederik Vander Elst, Algemeen Directeur Basisonderwijs Sint-Paulus

Op de school werken twee mensen voltijds en twee deeltijds, zij kunnen terecht in een andere school van scholengroep Sint-Paulus. Hetzelfde geldt voor de 5 resterende kleuters. De scholengroep benadrukt dat ze ouders en medewerkers hierin goed gaat begeleiden.

Gerelateerd nieuws

  • Doodgeschoten reeën in Linter en Zoutleeuw zijn mogelijk wraakactie tegen jagers zelf: "Vooral jonge reeën geschoten, en dat tast de populatie aan"

    Doodgeschoten reeën in Linter en Zoutleeuw zijn mogelijk wraakactie tegen jagers zelf: "Vooral jonge reeën geschoten, en dat tast de populatie aan"

  • 11 reeën doodgeschoten in amper 2 maanden tijd in de buurt van Linter en Zoutleeuw: "Voor de kick gedood"

    11 reeën doodgeschoten in amper 2 maanden tijd in de buurt van Linter en Zoutleeuw: "Voor de kick gedood"

  • 300 bomen verbrand tijdens kerstboomverbranding in Linter, ondanks impact op milieu: "Traditie die ze ons niet mogen afpakken"

    300 bomen verbrand tijdens kerstboomverbranding in Linter, ondanks impact op milieu: "Traditie die ze ons niet mogen afpakken"

  • Oppositiepartij PRO Linter heeft kritiek op plannen voor het Waterhof: "Heel gevaarlijke situatie in de straat"

    Oppositiepartij PRO Linter heeft kritiek op plannen voor het Waterhof: "Heel gevaarlijke situatie in de straat"

  • Nieuwe kindergemeenteraad in Linter heeft grote plannen voor de gemeente: nieuwe speeltuin, wensboom en een vriendenbankje

    Nieuwe kindergemeenteraad in Linter heeft grote plannen voor de gemeente: nieuwe speeltuin, wensboom en een vriendenbankje