KU Leuven koopt Humani Corporis Fabrica: 2 miljoen euro, met aantekeningen van Vesalius himself
De boekencollectie van de KU Leuven is alweer een topstuk rijker: de tweede editie van de De Humani Corporis Fabrica. Een boek uit 1555 van Andreas Vesalius dat mee de basis vormde van de moderne geneeskunde. Het boek bevat zelfs notities van Andreas Vesalius zelf. Uniek, daar zijn historici het over eens, en dus hangt er ook een stevig prijskaartje aan het boek. 2 miljoen euro. Daarvoor kreeg de universiteit de hulp van onder meer de Vlaamse Overheid. De bedoeling is dat het boek een plek krijgt in het nieuwe Vesaliuscentrum in Leuven dat eind volgend jaar moet openen.
"De Fabrica zou er waarschijnlijk nooit geweest zijn zonder zijn passage in Leuven." Luc Sels, rector KU Leuven
Symbolischer kan bijna niet. Terwijl de huidige generatie studenten zijn examens voorbereidt, ligt aan de andere kant van de universiteitsbibliotheek de De Humani Corporis Fabrica. Een boek van Andreas Vesalius uit de 16e eeuw dat mee de moderne geneeskunde vorm gaf. Vesalius begon zijn studies in Leuven, daarna ging hij naar Parijs en eindigen deed hij in Padua, maar ondertussen studeerde hij ook veel in Leuven.
Dat zegt ook Luc Sels, rector van de KU Leuven: "Hier heeft hij een heel belangrijke stap gezet, vooral in het dissecteren van menselijke lichamen. Dat is de basis geworden van niet alleen een verandering in de geneeskunde en hoe geneeskunde gedoceerd wordt, maar eigenlijk ook een verandering in zijn eigen loopbaan. De Fabrica zou er waarschijnlijk nooit geweest zijn zonder zijn passage in Leuven en de ruimte die hij hier kreeg om te dissecteren."
"Ik ben er zeker van dat er nog heel erg veel ontdekt kan worden." Vivian Nutton, Medisch historicus University College London
De toenmalige burgemeester van Leuven had Vesalius daar specifiek toestemming voor moeten geven. De Fabrica werd nu geveild in New York voor maar liefst 2 miljoen euro. De KU Leuven moest dus diep in de geldbuidel tasten, maar kreeg daarvoor hulp van donateurs en de Vlaamse Overheid.
"In dit boek staan zijn bevindingen beschreven en er staan ook nog eens met de handgeschreven notities bij. Annotaties heet dat dan in het vakjargon. Notities voor nog bijkomende bevindingen bij dat boek. Dat allemaal samen maakt dit echt een uniek stuk.", zegt Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister van Cultuur.
De @KU_Leuven is alweer een topstuk rijker. De tweede editie van de 'de humani corporis fabrica'. Een boek van Andreas Vesalius dat mee de basis vormde van de moderne geneeskunde. 't boek bevat zelfs notities van Vesalius zelf en kostte 2 miljoen euro. #robnieuws #robtv pic.twitter.com/AqPZpeNtsE
— ROBtv (@rob_televisie) May 15, 2024
Er was in het begin wel wat twijfel of het wel echt over de notities van Vesalius zelf ging. Historici hebben zich erover gebogen en geconcludeerd dat het echt is. Ook de wetenschappers vinden het goed dat het boek nu thuiskomt. Dat beaamt Vivian Nutton, Medisch historicus verbonden aan het University College London: "Vesalius is één van de belangrijkste alumni van deze universiteit. Hier kunnen mensen nu naartoe komen om het boek te bestuderen en nieuwe dingen te ontdekken. Ik ben er zeker van dat er nog heel erg veel ontdekt kan worden dat ik nog niet ontdekt heb."
En dat is ook de bedoeling van de KU Leuven. Het werk van Vesalius verder onderzoeken. Verder krijgt het boek waarschijnlijk ook een plekje in het nieuwe belevingscentrum rond Vesalius dat tegen het einde van volgend jaar moet opengaan op de Hertogensite.