Leerlingen van VTI in Leuven krijgen kookles van topchefs Filip Claeys en Rudi Van Beylen
Hoe maak je van duurzaam gevangen vis een echt topgerecht? Dat toonden topchefs Filip Claeys en Rudi Van Beylen vandaag tijdens een masterclass in het VTI in Leuven. In totaal geven de topchefs dit jaar 8 masterclasses in heel ons land, en vandaag was het dus de beurt aan zesdejaars van de richting 'Restaurant en keuken' en zevendejaars van de richting 'Banketaannemer-Traiteur'. Met hun workshops, willen de topchefs enkele minder bekende vissoorten op de kaart zetten.
"Wij krijgen vandaag een masterclass van de NothSeaChefs. Zij komen hier uitleggen hoe je een vis bereidt en hoe die gevangen is. Ze tonen welke vis er niet gebruikt wordt, en welke veel", zegt leerling Seth Bruyninckx.
"We krijgen meer inzicht over wat de chef van een restaurant in de keuken doet. We zien welke producten zij gebruiken, en welke niet." Seth Bruyninckx, Student Banketaannemer-Traiteur VTI
Topchef Filip Claeys is de oprichter van die NorthSeaChefs, en chef van sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge. Hij vindt het belangrijk dat studenten de kneepjes van het vak leren van chefs met veel ervaring.
"Deze leerlingen zijn de toekomst van de gastronomie" Filip Claeys, Chef restaurant De Jonkman
"Ik vind het belangrijk dat wij ze, als ervaren chefs, zoveel mogelijk prikkelen en die zaadjes in hun hoofd planten voor later", zegt Claeys nog. Ook de leerlingen zijn tevreden met de masterclass. "Je leert veel bij", zegt student Axel Ix. "Wij werken niet veel met vis, maar het is wel speciaal om zo nieuwe dingen te leren kennen." Ook voor topchef Filip Claeys geeft een dagje les extra voldoening. "De leerlingen doen het super, er is veel enthousiasme en interesse", zegt hij. "We hebben ze echt mee in ons verhaal. Dat is de doelstelling."