Leuven onderzoekt of het 'stadsbon' kan lanceren waarbij inwoners mee investeren in projecten: "Win-win voor burgers en stad"
Leuven gaat onderzoeken of het in de toekomst een stadsbon kan lanceren. Inwoners zouden zo geld kunnen lenen aan de stad en mee investeren in Leuvense projecten. Leuven zou de eerste stad in Vlaanderen zijn met zo'n stadsbon. Voorlopig is het wel nog maar een idee, de stad moet eerst nog onderzoeken wat er juridisch en fiscaal mogelijk is.
Eerder deze week stelde het stadsbestuur van Leuven zijn bestuursnota voor. Een van de punten: de stad gaat op zoek naar vernieuwende vormen van financiering. Ze denkt daarvoor aan een stadsbon, vergelijkbaar met een staatsbon van de federale overheid. "Vandaag kan de stad al heel goedkoop geld lenen voor investeringen te doen in zwembaden, sporthallen en dergelijke", zegt Thomas Van Oppens (Groen). "Het idee is nu om eens te gaan kijken of we dat niet samen met de burger zouden kunnen doen. We krijgen wel al goede rentes van de banken, maar diezelfde banken geven natuurlijk ook heel lage rentes op spaarboekjes. Met een stadsbon heeft de burger meer rendement op zijn spaargeld en kan de stad goedkoper geld lenen."
"Als we een rendement vinden dat voor ons en voor de burger werkbaar is, dan zouden we een win-win kunnen creëren voor de burger en de stad." Thomas Van Oppens (Groen), Schepen van Financiën
Dat betekent dus dat de inwoners geld lenen aan de stad en zo mee investeren in toekomstige projecten. Net als bij de bank krijgen ze een rente op het bedrag, en na een bepaalde periode krijgen ze hun geld terug. Hoe hoog het rendement van die stadsbon zou zijn of voor welke periode, dat moet de stad nog uitzoeken. "Het is belangrijk om dat te bekijken want daar komen heel wat juridische en fiscale zaken bij kijken", legt Van Oppens uit. "We willen dat zeker goed doen, juist doen."
"Als blijkt dat dat kan, en het voor zowel de burger als de stad interessant is, dan gaan we daar zeker mee verder." Thomas Van Oppens (Groen), Schepen van Financiën
Welke projecten in de toekomst in aanmerking komen voor de stadsbon, is ook nog niet geweten.