Leuven wil Fluvius-site aankopen en inrichten als centrale werkplaats voor buitendiensten: "Bedrag van meer dan 10 miljoen euro vrijgemaakt"

Leuven wil Fluvius-site aankopen en inrichten als centrale werkplaats voor buitendiensten: "Bedrag van meer dan 10 miljoen euro vrijgemaakt"

Leuven wil Fluvius-site aankopen en inrichten als centrale werkplaats voor buitendiensten: "Bedrag van meer dan 10 miljoen euro vrijgemaakt"

De stad Leuven heeft het terrein van Fluvius aan de Aarschotsesteenweg gekocht, om er de stadsdiensten in onder te brengen. De magazijnen van de verschillende diensten, zoals de groen en reiningingsdienst zitten nu verspreid over de stad. Door ze in de toekomst onder te brengen in 1 site zou er efficienter gewerkt moeten worden.

"Efficiëntie gaat over het delen van ruimte, maar ook over het delen van materiaal" Lalynn Wadera (Vooruit), Schepen van Stadsgebouwen

De mannen van de groendienst snoeien vanmiddag een haag net voor de kantoorgebouwen van Fluvius. Over enkele jaren komen ze hier waarschijnlijk veel vaker, want de stad Leuven wil het pand en de achterliggende terreinen overkopen van Fluvius en er alle buitendiensten in onderbrengen.

Lalynn Wadera (Vooruit), Schepen van Stadsgebouwen in Leuven, geeft meer uitleg: "Onze buitendiensten, dat is bijvoorbeeld de groendienst, onze reinigingsdienst, facilitair beheer. Die zitten vandaag verspreid op heel wat plekjes in onze stad, in Kessel-Lo, hier aan de Vaart. En nu deze site te koop staat is het voor ons heel interessant om die aan te kopen zodat we al die verschillende diensten kunnen samenbrengen."

De stad betaalt 10.965.000 euro, een stevig bedrag, maar omdat de site van Fluvius vlak naast het terrein van de reinigingsdienst ligt, bezit Leuven zo een domein van 3 hectare. En de stadsdiensten werken zo veel efficiënter

"Die efficiëntie dat zal vooral gaan over het delen van ruimte, maar het gaat ook over het delen van materiaal. Vandaag is het ook zo dat op al die verschillende plaats in de stad bepaald materiaal overal aanwezig zal zijn. Door hier die diensten samen te brengen, zullen ze dat materiaal ook kunnen delen.", aldus Wadera. "Maar wat we zeker zo belangrijk vinden als stad is doordat we hier die mensen samenbrengen. Dat zij ook expertise en ervaring en kennis met elkaar zullen uitwisselen. Dus op die manier leidt het echt tot efficiëntie en zeker op de lange termijn gaan we ervan uit dat dat ook een financiële besparing zal betekenen.", besluit de schepen.


"Het is in ieder geval zo dat het gebouw in goede staat is, dat hier een loods achteraan is die net vernieuwd is, dus in die zin is het gebouw instapklaar" Lalynn Wadera (Vooruit), Schepen van Stadsgebouwen

Fluvius blijft hier nog tot eind 2027, dan verhuizen alle werknemers naar een nieuwe site in Lubbeek. In 2028 neemt de Leuven de gebouwen over, hoe ze die precies zal inrichten is nog niet geweten.

"Het is in ieder geval zo dat het gebouw in goede staat is, dat hier een loods achteraan is die net vernieuwd is, dus in die zin is het gebouw instapklaar. Het zal in ieder geval zoeken zijn naar hoe we de ruimtes die hier vandaag ter beschikking zijn hoe we die juist kunnen inrichten zodat onze dienstregeling van hier goed kan ontstaan.", aldus Wadera.

Vanavond legt de stad de plannen voor aan de gemeenteraad, die keurt die naar alle waarschijnlijkheid goed en dan kan de aankoop formeel bekrachtigd worden.

Gerelateerd nieuws

  • Stad Leuven verkoopt oude machines en voertuigen

    Stad Leuven verkoopt oude machines en voertuigen

  • Groen Leuven lanceert voorstel voor slimme sensoren en dynamische borden in voetgangerszones

    Groen Leuven lanceert voorstel voor slimme sensoren en dynamische borden in voetgangerszones

  • Nieuwe superheldenstrip Anders speelt zich af in Leuven: "Het is een mix van romantiek, maar ook van je weg zoeken in de wereld"

    Nieuwe superheldenstrip Anders speelt zich af in Leuven: "Het is een mix van romantiek, maar ook van je weg zoeken in de wereld"

  • Paus groeten in Leuven kan vrijdagnamiddag aan Sint-Pieterskerk en Grote Markt

    Paus groeten in Leuven kan vrijdagnamiddag aan Sint-Pieterskerk en Grote Markt

  • Leuvense marktkramer Yves Vanderwegen houdt er na 40 jaar (!) mee op: "Al op mijn 13de begonnen"

    Leuvense marktkramer Yves Vanderwegen houdt er na 40 jaar (!) mee op: "Al op mijn 13de begonnen"