Moet huidig burgemeester van Diest Christophe De Graef met grootste partij naar oppositie? "DDS en N-VA willen voorlopig niet met ons samenwerken"

Moet huidig burgemeester van Diest Christophe De Graef met grootste partij naar oppositie? "DDS en N-VA willen voorlopig niet met ons samenwerken"

Moet huidig burgemeester van Diest Christophe De Graef met grootste partij naar oppositie? "DDS en N-VA willen voorlopig niet met ons samenwerken"

In Diest slaagt huidig burgemeester Christophe De Graef er voorlopig niet in om een coalitie te vormen. Zijn partij Iedereen Diest werd op 13 oktober nochtans de grootste van de stad, met meer dan 32% van de stemmen. DDS, coalitiepartner de voorbije zes jaar, hapt voorlopig niet toe om het beleid verder te zetten. Iedereen Diest zou ook met N-VA een meerderheid kunnen vormen in Diest, maar ook de partij van Jeroen Overmeer wil dat op dit moment niet. De Graef heeft nog tot en met maandagavond om een coalitie op de been te brengen, lukt dat niet dan zijn Geert Cluckers en DDS aan zet.



Lees hier het volledige bericht van Iedereen Diest:



Beste Diestenaars,




Op 13 oktober kozen jullie massaal voor de mensen van Iedereen Diest. We werden met ruim 32% van de stemmen meteen de grootste partij. Onze kopman en burgemeester Christophe De Graef kreeg de meeste stemmen en werd zo bekroond tot stemmenkampioen. De keuze van de kiezer was daarmee duidelijk.




Helaas moeten we jullie nu, anderhalve week later, melden dat de gesprekken over een nieuw bestuur niet succesvol zijn. We kunnen tot nu toe geen akkoord vinden met de andere partijen.




Wat gebeurde er sinds de verkiezingen?




We hebben de andere partijen snel gecontacteerd. Daarbij respecteerden we de democratische volgorde en overlegden we uitvoerig met de partijen die na ons de meeste stemmen haalden. Met zowel DDS als N-VA spraken we daarom over inhoud. Daar vonden we overeenkomsten die belangrijk zijn voor onze stad en gemeenten.




Met elk van beide partijen is een meerderheid en dus bestuur in Diest mogelijk. Zowel DDS als N-VA lieten ons deze week echter weten vooralsnog niet te willen besturen met Iedereen Diest.




Dat vinden we bijzonder jammer. We willen als grootste partij en met stemmenkampioen Christophe De Graef onze verantwoordelijkheid nemen om het goed bestuur in Diest verder te zetten. De keuze van de kiezer telt voor ons. Maar tot nu willen andere partijen daar dus nog niet in mee.




Toch blijven we hopen op de goede intenties van de andere politieke collega's.




Wat gebeurt er nu?




Tot en met maandag houden we als grootste partij het initiatiefrecht. Dat betekent dat wij aan zet blijven om een bestuur te vormen. We houden tot dan de deuren open voor inhoudelijke gesprekken.




Ook dat getuigt van verantwoordelijkheid nemen en in dialoog blijven gaan. Daarvoor zullen we andere partijen nogmaals contacteren voor gesprekken in de komende dagen. Daarna zal blijken of de wil van de kiezer gerespecteerd wordt in Diest.




Nogmaals een grote dankjewel voor de massale steun tijdens de verkiezingen en om ons de leidende politieke beweging van Diest en onze gemeenten te maken. We zullen altijd op een positieve, open en oprechte manier aan politiek doen. Van het verdere verloop van deze gesprekken houden we je daarom ook op de hoogte.

Gerelateerd nieuws

  • Ons Dorp buitenspel in Bekkevoort, volgen ook Iedereen Diest en Wij Tielt-Winge als grootste partijen?

    Ons Dorp buitenspel in Bekkevoort, volgen ook Iedereen Diest en Wij Tielt-Winge als grootste partijen?

  • Plannen voor fietssnelweg aan station van Diest richting Zichem en Aarschot unaniem goedgekeurd

    Plannen voor fietssnelweg aan station van Diest richting Zichem en Aarschot unaniem goedgekeurd

  • Limburg.net haalt in Diest 13 kilo restafval per inwoner minder op dan jaar voordien, maar het moet nog beter

    Limburg.net haalt in Diest 13 kilo restafval per inwoner minder op dan jaar voordien, maar het moet nog beter

  • Vlaams minister Zuhal Demir trekt arbeidskaart van Diestse imam in: "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt"

    Vlaams minister Zuhal Demir trekt arbeidskaart van Diestse imam in: "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt"

  • Dieven breken in tijdens Scoutsbal in Diest en stelen rugzakken van scoutsleiding

    Dieven breken in tijdens Scoutsbal in Diest en stelen rugzakken van scoutsleiding