Niet meer in quarantaine en geen PCR-test voor wie recent gevaccineerd is

Niet meer in quarantaine en geen PCR-test voor wie recent gevaccineerd is

Niet meer in quarantaine en geen PCR-test voor wie recent gevaccineerd is

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad, maar gevaccineerd is tegen het coronavirus, zal vanaf volgende week niet meer in quarantaine moeten en geen PCR-test meer moeten doen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist.


Nu moet nog iedereen getest worden die een hoogrisicocontact heeft gehad, maar dat is met de besmettelijke omikronvariant niet meer vol te houden. Daarom hebben de ministers de regels rond quarantaine en PCR-testen aangepast:


- Wie binnen de laatste vijf maanden ofwel een tweede prik van zijn basisvaccinatie, ofwel een boosterprik heeft gehad, moet na een hoogrisicocontact niet in quarantaine en geen PCR-test afleggen;


- Wie gevaccineerd is, maar langer dan vijf maanden geleden, moet na een hoogrisicocontact wel in quarantaine. Een PCR-test hoeft niet. Je mag uit quarantaine op dag 4, als je tot dag 7 elke dag een negatieve zelftest doet;


- Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact wel in quarantaine. Een PCR-test hoeft niet. Je mag uit quarantaine op dag 7, als je tot dag 10 elke dag een negatieve zelftest doet;


- Wie besmet is met het coronavirus moet wel nog in isolatie. De periode waarin dat moet, wordt wel ingekort: van 10 naar 7 dagen;


- Wie symptomen heeft, moet zich nog altijd laten testen met een PCR-test;


- Voor kinderen tussen 12 en 17 gelden de regels zoals hierboven, voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt dat zij de regels moet volgen van de mensen met wie ze samenwonen.


De nieuwe maatregelen gaan in vanaf volgende week maandag, 10 januari.

Gerelateerd nieuws

  • WK Gravel: deze straffe namen staan in oktober aan de start

    WK Gravel: deze straffe namen staan in oktober aan de start

  • Heb jij die luide knal ook gehoord? Piloot vliegt door geluidsmuur tijdens controlevlucht

    Heb jij die luide knal ook gehoord? Piloot vliegt door geluidsmuur tijdens controlevlucht

  • Online sociale contacten dragen bij aan mentaal welzijn van jongeren, volgens onderzoek KU Leuven

    Online sociale contacten dragen bij aan mentaal welzijn van jongeren, volgens onderzoek KU Leuven

  • Vervoersregioraad Leuven wil verlaging maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/h laten onderzoeken: "Op gepaste plaatsen kan dit de verkeersveiligheid verhogen en zorgen voor verbeterde doorstroom"

    Vervoersregioraad Leuven wil verlaging maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/h laten onderzoeken: "Op gepaste plaatsen kan dit de verkeersveiligheid verhogen en zorgen voor verbeterde doorstroom"

  • Meer dan duizend wandelaars doorkruisen onze regio tijdens Vierde editie van Hagelandse 101: "Kippenvel om hier na meer dan 100 kilometer over de finish te stappen"

    Meer dan duizend wandelaars doorkruisen onze regio tijdens Vierde editie van Hagelandse 101: "Kippenvel om hier na meer dan 100 kilometer over de finish te stappen"