Nieuwe politieke partij Durf wil troeven van Tienen meer uitspelen: "Van Tienen hét toeristische centrum van de streek maken"

Nieuwe politieke partij Durf wil troeven van Tienen meer uitspelen: "Van Tienen hét toeristische centrum van de streek maken"

Nieuwe politieke partij Durf wil troeven van Tienen meer uitspelen: "Van Tienen hét toeristische centrum van de streek maken"

De stad Tienen kan dé toeristische trekpleister worden van onze regio. Dat zegt de nieuwe politieke partij Durf toch. Volgens Durf is er toeristisch heel veel mogelijk in de Suikerstad, zo zijn er bijvoorbeeld veel historische gebouwen en kan je er mooi wandelen en fietsen. Maar met die mogelijkheden pakt de stad te weing uit, zegt Durf. In vergelijking met pakweg Diest, doet Tienen het veel slechter wat het aantal toeristen betreft.

"We hebben ons erfgoed, onze heel rijke geschiedenis, maar ook het platteland en onze vele dorpen" Jonathan Holslag, Lijsttrekker Durf

De meest recente cijfers van het aantal hotelovernachtingen per jaar liegen er niet om. Tienen trok in 2022 in totaal 18.000 toeristen, ongeveer anderhalf keer minder dan een andere stad in onze regio, Diest, en zelfs 4 keer minder dan pakweg Sint-Truiden, amper 20 kilometer verderop. En dat terwijl Tienen, zo zegt Durf-lijsttrekker Jonathan Holslag, voor geen van die steden moeten onderdoen.

"Ik denk dat we een heel brede waaier aan troeven hebben. Heel veel mensen komen naar hier met interesse voor onze suikerindustrie", zegt Holslag. "We hadden hier vroeger een Suikermuseum dat elk jaar duizenden mensen trok. Dat is nog altijd een troef die we moeten uitspelen. We hebben ons erfgoed, onze heel rijke geschiedenis, maar ook het platteland en onze vele dorpen waar we perfect hoevetoerisme zouden kunnen promoten, wandeltoerisme, fietstoerisme...", aldus Jonathan Holslag.

"Toerisme levert economisch enorm veel op" Jonathan Holslag, Lijsttrekker Durf

Ook het Toreke en de twee kerken hebben veel potentieel, zegt Durf. Maar mensen moeten het wéten, en dus is het belangrijk om meer promotie te voeren en de toeristische dienst van de stad te versterken. Dat kost geld, zegt Durf, maar het brengt ook veel op.

"Toerisme levert economisch enorm veel op. Als we zouden kunnen geraken tot op een niveau van pakweg Diest, betekent dat echt miljoenen extra inkomsten elk jaar en ook tientallen extra jobs. En je merkt dat je doorgaans een positieve spiraal kan creëren waarbij de aantrekkelijkheid van toerisme ook de aantrekkelijkheid voor investeerders vergroot waardoor bewoners zich weer wat trotser gaan voelen op hun stad", besluit Durf-lijsttrekker Jonathan Holslag.

Verder zou Durf ook een extra hotel willen in het centrum, want nu zijn er maar 2, en meer accommodaties voor hoevetoerisme in de deelgemeenten. Volgens de stad gaat het nu al goed op vlak van toerisme, zo lokken grote evenementen meermaals per jaar meer dan 10.000 bezoekers. Ze zegt dat het haar troeven ook al uitspeelt, ondermeer door elk jaar nieuwe fiets- en wandelroutes te ontwikkelen.

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Veertiger steelt wagen in Tienen, raakt betrokken in ongeval en pleegt vluchtmisdrijf

    Veertiger steelt wagen in Tienen, raakt betrokken in ongeval en pleegt vluchtmisdrijf

  • LIVE Jonathan Holslag gooit kaarten op tafel: "Tienen Anders is bevoorrechte partner"

    LIVE Jonathan Holslag gooit kaarten op tafel: "Tienen Anders is bevoorrechte partner"

  • Durf is de grote winnaar in Tienen en dat wordt uitgebreid gevierd: "De ketting mag ervanaf vooraleer het harde werk begint"

    Durf is de grote winnaar in Tienen en dat wordt uitgebreid gevierd: "De ketting mag ervanaf vooraleer het harde werk begint"

  • Grote teleurstelling voor meerderheidspartijen cd&v/Tienen VRT! en N-VA Plus. Ook Vlaams Belang viert feest, Tienen Anders is tevreden.

    Grote teleurstelling voor meerderheidspartijen cd&v/Tienen VRT! en N-VA Plus. Ook Vlaams Belang viert feest, Tienen Anders is tevreden.

  • Jonathan Holslag (Durf): "Ik ga zes jaar lang voltijds voor de stad Tienen werken"

    Jonathan Holslag (Durf): "Ik ga zes jaar lang voltijds voor de stad Tienen werken"