Ondanks advies wegens discriminatie is provinciebestuur niet van plan kledingreglement voor zwembaden aan te passen: "Niet specifiek met boerkini te maken, maar met hygiëne"
Het provinciebestuur is niet van plan om het kledingreglement voor de zwembaden in de provinciedomeinen aan te passen ondanks een advies van het Vlaams Mensenrechteninstituut. Volgens dat onafhankelijk instituut is de provincie schuldig aan discriminatie omdat redders in de zomer van 2023 een meisje met een boerkini uit het water haalden. Standaardprocedure in zowat elk openbaar zwembad om hygiënische redenen zegt de deputatie, die dus naar alle waarschijnlijkheid niet zal ingaan op het advies. Dat advies is trouwens niet bindend is.
Een frisse duik op een warme zomerdag. Elke zomer zakken ongeveer 75.000 mensen af naar provinciedomein De Halve Maan op zoek naar verfrissing. In de zwemzone gelden wel specifieke kledingvoorschriften. Een zwemshort tot onder de knie, kleding die niet gemaakt is uit badstof en boerkini's zijn verboden. In de zomer van vorig jaar halen de redders daarom een meisje mét een boerkini uit het water en verbieden ze haar de toegang tot de zwemzone. De begeleider van de groep waar het meisje bijhoort dient klacht in bij het Vlaams Mensenrechteninstituut. Oordeel: Discriminatie.
"Dat heeft er helemaal niets mee te maken", reageert Ann Schevenels (Open Vld) die gedeputeerde is voor provinciedomeinen. "
Wij voorzien aangepaste kledij zowel voor mannen als vrouwen, dus het heeft helemaal niets te maken met een boerkini." Ann Schevenels (Open Vld), Gedeputeerde voor Provinciedomeinen
"We hebben dat gedaan omwille van de hygiëne en natuurlijk ook door veiligheidsredenen", legt ze uit. "En wij zijn ook niet de enige provincie en de enige instelling die een dergelijk reglement heeft; Er zijn heel wat steden, onder andere hier de Sportoase in Leuven met een dergelijk reglement.
"Wij zijn niet zomaar over één nacht ijs gegaan" Ann Schevenels (Open Vld), Gedeputeerde voor Provinciedomeinen
De deputatie benadrukt ook dat de maatregel niet gericht is op het uitsluiten van een bepaalde bevolkingsgroep en dat er identiek gehandeld wordt bij andere overtredingen. Niet aansluitende stof kan bijvoorbeeld blijven hangen in filters of andere technische voorzieningen, klinkt het. Het advies van het Vlaams Mensenrechteninstituut is ook niet-bindend. De deputatie en bij uitbreiding de provincieraad doet er dus eigenlijk mee wat ze wil.
"Donderdag is het deputatie, dan gaan we ons daar over beraden en ons juridisch laten bijstaan", zegt Schevenels. Zo wil ze nagaan of het reglement aangepast moet worden. Zelf vindt ze alvast van niet.
"Het is een democratische beslissing geweest van de provincieraad." Ann Schevenels (Open Vld), Gedeputeerde voor Provinciedomeinen
De provincie heeft nog tot 20 januari om eventueel te reageren op het advies van het mensenrechteninstituut, al lijkt nu al duidelijk dat er in de praktijk niet veel zal veranderen.