Ontdek hier wie voor Vlaams-Brabant naar Kamer en Vlaams parlement gaat en wie meeste stemmen kreeg

Ontdek hier wie voor Vlaams-Brabant naar Kamer en Vlaams parlement gaat en wie meeste stemmen kreeg

Ontdek hier wie voor Vlaams-Brabant naar Kamer en Vlaams parlement gaat en wie meeste stemmen kreeg

Wie krijgt een mandaat van de kiezer en vertegenwoordigt onze kieskring in het Vlaams parlement en de Kamer? Welke policitus krijgt het meeste stemmen achter zijn naam?

Zetelverdeling Kamer

In totaal vertegenwoordigen 15 leden onze provincie de komende vier jaar in de Kamer. N-VA heeft het meeste zitjes, vier, met Theo Francken op kop. Verder zien we ook namen als de Leuvense Britt Huybrechts voor Vlaams Belang, Bertemnaar Kjell Vander Elst voor Open VLD en de Leuvense Els Van Hoof terug in de Kamer.

Voorkeursstemmen Kamer

Maar wie is nu de populairste politicus? Theo Francken zo blijkt, met iets minder dan 75.000 voorkeursstemmen. De burgemeester van Lubbeek moet zelfs enkel zijn partijvoorzitter Bart De Wever laten voorgaan als populairste politicus in Vlaanderen. Verder scoren ook Frank Vandenbroucke en Britt Huybrechts goed. Kjell Vander Elst mag dan wel naar de Kamer, maar haalt met net geen 4.500 voorkeursstemmen niet eens de top 50 in onze provincie. Niet onlogisch natuurlijk voor een jong talent dat gelanceerd wordt.

Zetelverdeling Vlaams

Dit zijn onze vertegenwoordigers in het Vlaams Parlement. Met voor N-VA uit onze regio Katrien Houtmeyers, Arnout Coel en Ine Tombeur. Suzy Wouters zetelt voor het Vlaams Belang, Bieke Verlinden voor Vooruit, de burgemeester van Tienen Katrien Partyka voor CD&V. Rutten en Vande Reyde voor Open VLD, Eva Platteau voor Groen en Line De Witte voor PVDA.

Voorkeursstemmen Vlaams

Wat aantal voorkeursstemmen betreft staat Weyts op één. Gwendolyn Rutten redt eigenhandig het liberale hachje met net geen 24.000 stemmen. Ter vergelijking: nummer twee Maurits Vande Reyde haalde maar iets meer dan 6.000 stemmen en staat pas op nummer 30 in onze kieskring. Verder zijn er mooie resultaten voor Bieke Verlinden en Line De Witte. Nog opvallend is dat Eva Platteau uit Leuven net uit deze top 10 valt, maar wel meer dan 4.000 stemmen meer haalde dan lijsttrekker Aimen Horch. De burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani tot slot haalde als lijstduwer meer dan 10.000 stemmen.

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Hagen en bomen aan verlaagde prijzen te koop dankzij actie 'Behaag je tuin' van provincie

    Hagen en bomen aan verlaagde prijzen te koop dankzij actie 'Behaag je tuin' van provincie

  • Geen enkele Vlaamse provincie met minder werkende mensen dan Vlaams-Brabant

    Geen enkele Vlaamse provincie met minder werkende mensen dan Vlaams-Brabant

  • Ann Schevenels wordt lijsttrekker van Open Vld bij provinciale verkiezingen

    Ann Schevenels wordt lijsttrekker van Open Vld bij provinciale verkiezingen

  • Unizo en Voka Vlaams-Brabant vrezen voor afschaffing provinciaal niveau. "Je hebt anders een te grote sprong te maken tussen het lokale niveau van steden en gemeenten en anderzijds de Vlaamse of Federale overheid."

    Unizo en Voka Vlaams-Brabant vrezen voor afschaffing provinciaal niveau. "Je hebt anders een te grote sprong te maken tussen het lokale niveau van steden en gemeenten en anderzijds de Vlaamse of Federale overheid."

  • Ondernemersorganisatie VOKA vraagt meer aandacht voor digitale sector: "Sector creëert veel jobs, maar kan nog beter"

    Ondernemersorganisatie VOKA vraagt meer aandacht voor digitale sector: "Sector creëert veel jobs, maar kan nog beter"