Ooievaar uit Diest overleden na aanrijding met vrachtwagen: "Was op zoek naar materiaal voor nest"
Eén van de ooiveraars die 3 jaar geleden in het Webbekoms Broek geboren werd, is verongelukt in de buurt van de zoo van Planckendael. Het dier wilde z'n nest aanvullen en probeerde een tak van de drukke Mechelsesteenweg te halen, maar werd gegrepen door een vrachtwagen. Rondtrekkende vogels verongelukken wel vaker, meestal door elektrocutie. In uitzonderlijke gevallen zoals met de ooievaar van het Webbekoms Broek komt het dus ook tot een aanrijding.


Opvallende doodsoorzaak
Eén van de ooievaars die in 2022 in het Webbekoms Broek geboren zijn, is op slag dood na een aanrijding in de buurt van Planckendael. Dat blijkt uit het ringnummer van de vogel. "Hij was in de buurt van Planckendael materiaal aan het zoeken om een nest te bouwen. Daarbij is hij geraakt door een vrachtwagen, waarna hij op slag dood was", legt Erik Spiessens van het Webbekoms Broek uit. Zo'n aanrijding is wel eerder uitzonderlijk. Voor rondtrekkende vogels is meestal het eerste jaar het gevaarlijkst om te verongelukken, ze zijn nog jong en kennen nog niet alle gevaren.
"Ooievaars verongelukken meestal door elektrocutie." Luc Cieters, Natuurgids
"In de pylonen van hoogspanningskabels in Spanje zie je soms zelfs twee tot drie verdiepingen vol met ooievaarsnesten", legt Cieters uit. "Als er dan tussen de vogels ruzie ontstaat en ze raken met hun vleugels twee elektriciteitsdraden, dan loopt het faliekant af.
Overwinteringsplaatsen
Spanje is een erg gekende overwinteringsplaats. Niet alleen voor het klimaat, maar in de buurt van hoofdstad Madrid zijn er bijvoorbeeld heel wat open storten. Daar is vaak ongedierte of afval te vinden. Maar het zijn voor de ooievaars ook risicoplaatsen. "De vogels raken daar vaak gekwetst, of ze raken er verstrikt", zegt Luc Cieters.
"Onze eerste vogel, de stamvader van het Webbekoms Broek, had vorig jaar een koord rond zijn poot. Dat werd almaar erger, na een tijdje kon hij niet meer stappen." Luc Cieters, Natuurgids
Het zorgt ervoor dat er vorig jaar voor het eerst geen jongen zijn in het Webbekoms Broek. De Europese Unie verplicht Spanje nu om die storten af te dekken. Gevolg: sommige vogels gaan verder, tot zelfs meer dan 3.000 kilometer in Senegal in Afrika. Anderen blijven dan weer gewoon op hun plek, zoals dat ook hier het geval is.
Nieuw leven in Webbekoms Broek
"Vorig jaar is het mannetje in de winter in het Webbekoms Broek gebleven. Dit jaar zijn zowel meneer als mevrouw hier." Erik Spiessens, Webbekoms Broek
"Die zijn nu volop aan een nieuw nest aan het bouwen", legt Spiessens uit. "We gaan ervan uit dat we dit jaar opnieuw jongen kunnen ringen." En nog extra goed nieuws, sinds vorige week zit er ook weer een nieuwe ooievaar op de broedpaal in het Webbekoms Broek.

Foto: W. van Bernebeek