Oplichters gaan met 15.000 euro aan de haal, politie Demerdal roept op om extra waakzaam te zijn

Oplichters gaan met 15.000 euro aan de haal, politie Demerdal roept op om extra waakzaam te zijn

Oplichters gaan met 15.000 euro aan de haal, politie Demerdal roept op om extra waakzaam te zijn

In Diest en Scherpenheuvel-Zichem zijn verschillende inwoners deze maand voor ongeveer 15.000 euro opgelicht. Bij de feiten zijn mensen opgebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van bijvoorbeeld een bank. Daarna komen de oplichters zelfs thuis langs, op die manier proberen ze de code van je bankkaart te bemachtigen. De politie Demerdal roept dan ook op om waakzaam te zijn en nooit je gegevens door te spelen.

"Men komt ter plaatse en probeert de bankcode te ontfrutselen" Marc Meelberghs, Commissaris politie Demerdal

De oplichters gaan telkens op dezelfde manier te werk. Aan de telefoon doen ze zich voor als een medewerker van de bank of Cardstop. Ze proberen de slachtoffers bang te maken, bijvoorbeeld door te zeggen dat er verdachte transacties gebeurd zijn met hun bankkaart.

"Vanaf het moment dat het slachtoffer ongerust wordt, dan biedt de behulpzame medewerker aan dat een collega ter plaatse komt om verdere schade te voorkomen. En dan is men eigenlijk al in de val getrapt. Men komt dus ter plaatse, men probeert de bankcode te ontfrutselen. En men doet een aantal transacties", legt commissaris Marc Meelberghs van politie Demerdal uit.

Zo kunnen de oplichters heel wat geld stelen. Maar soms gaan ze nog een stapje verder.

"Iedere bank doet veel preventie inzake fraude, maar een bank komt nooit ter plaatse" Marc Meelberghs, Commissaris politie Demerdal

"In één geval werd er zelfs gevraagd aan het slachtoffer: hebt u cash geld in huis en hebt u juwelen in huis? Die werden gefotografeerd die juwelen, ter waarde van toch ongeveer 5.000 euro. En die werden uiteindelijk meegenomen, met de bedoeling ze zogezegd aan de politie te geven", aldus Meelberghs.

Deze maand heeft de politie zo al drie meldingen gekregen. In totaal werd er ongeveer 15.000 euro gestolen. De politie merkt al langer dat het aantal gevallen van internetfraude toeneemt, en vraagt om voorzichtig te zijn.

"Een aantal vuistregels zijn van belang", stelt Meelberghs. "Iedere bank doet veel preventie inzake fraude, dat is een feit. Maar een bank komt nooit ter plaatse. Een bank gaat ook nooit de pincode vragen of een toestelletje meenemen. Als die twee vuistregels in acht genomen worden, dan zullen er minstens een aantal slachtoffers minder zijn", besluit hij.

Het onderzoek loopt nog. De politie heeft op dit moment geen concrete aanwijzigen dat het om dezelfde daders zou gaan.

Gerelateerd nieuws

  • Forrest & Friends vindt thuis voor 700e dier: "Negatieve kant is dat dieren blijven verwaarloosd of gedumpt worden"

    Forrest & Friends vindt thuis voor 700e dier: "Negatieve kant is dat dieren blijven verwaarloosd of gedumpt worden"

  • Oplossing voor drie van de vier vestigingen van Bristol in onze regio

    Oplossing voor drie van de vier vestigingen van Bristol in onze regio

  • Schoenenwinkel Bristol heeft mogelijke overnemer gevonden voor helft van Belgische winkels

    Schoenenwinkel Bristol heeft mogelijke overnemer gevonden voor helft van Belgische winkels

  • Nieuwe windturbine naast E314 in Diest is opgebouwd en kan binnenkort 3.800 gezinnen van groene stroom voorzien

    Nieuwe windturbine naast E314 in Diest is opgebouwd en kan binnenkort 3.800 gezinnen van groene stroom voorzien

  • NIEUW: kringloopkrachten komen aan huis in Diest met tips om snoeiafval te hergebruiken of je koelkast zo organiseren dat er minder afval is

    NIEUW: kringloopkrachten komen aan huis in Diest met tips om snoeiafval te hergebruiken of je koelkast zo organiseren dat er minder afval is