Pierre Neuhard (90) uit Tildonk schrijft boek over zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog: "Mijn vader is onherkenbaar teruggekomen"

Pierre Neuhard (90) uit Tildonk schrijft boek over zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog: "Mijn vader is onherkenbaar teruggekomen"

Pierre Neuhard (90) uit Tildonk schrijft boek over zijn gezin in de Tweede Wereldoorlog: "Mijn vader is onherkenbaar teruggekomen"

"Ik was zes toen de wereld in brand werd geschoten" is het boek van Tildonkenaar Pierre Neuhard. In het boek vertelt hij over zijn gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pierre zelf zag hoe 'Boerke Nijs' voor zijn ogen werd doodgeschoten. Maar hij schrijft ook over zijn vader die nooit meer dezelfde is geworden na de oorlog. Het boek kan aangekocht worden via deze website.

"Dat blijft me altijd bij hoe die mens ineens tegen de muur geplakt werd en dan kwam daar stilletjes aan het bloed door zijn vest. Dat zie ik nog altijd." Pierre Neuhard, auteur van "Ik was zes toen de wereld in brand werd geschoten"

Pierre Neuhard, 90 lentes jong, bladert samen met zijn kleindochter door zijn gloednieuw boek 'Ik was zes toen de wereld in brand werd geschoten.' Het gaat over hoe hij als kleine jongen de oorlog samen met zijn gezin beleefde. Zo beschrijft hij enkele traumatische gebeurtenissen. Hij zag bijvoorbeeld hoe 'Boerke Nijs' werd vermoord.

Dat herinnert hij zich nog levendig: "Toen was ik nog maar tien jaar. Dat blijft me altijd bij hoe die mens ineens tegen de muur geplakt werd en dan kwam daar stilletjes aan het bloed door zijn vest. Dat zie ik nog altijd."

Het boek gaat ook over zijn vader die in 1943 werd opgepakt. Hij verbleef in vier gevangenen- en concentratiekampen. Pierre en zijn gezin kregen te horen dat hij overleden was. Maar hij was blijkbaar verwisseld met iemand anders en keerde toch terug.

"Zo mager was hij. Zo afgeleefd. Zo uitgemergeld. Vies, vreemd, terwijl hij altijd een heel fiere papa was. Hij werd enkel herkend door onze hond. Toen zei onze moeder en ik ga dat nooit vergeten: 'Kinderen, ik denk da het onze pa moet zijn.' Zo onherkenbaar was hij.", zegt Neuhard.

Hij is nooit meer de man geworden wie hij voor de oorlog was. Zijn vrouw, de moeder van Pierre, moest hem 20 jaar lang verzorgen. Met dit boek wil Pierre ook zijn ouders eren voor alles wat ze tijdens en na de oorlog hebben meegemaakt. Pierre bezoekt nog elk jaar het Fort van Breendonk, een kamp waar zijn vader heeft gezeten.

Dat jaarlijks bezoek vindt Neuhard erg belangrijk: "Ik moet gaan. Ik ga, maar ik moet dan ook zo rap mogelijk buiten. Ik kan daar niet naar die gangen en die kamers en die foltertuigen zien. Ik moet daar naartoe. Ik blijf niet thuis."

Nu, 80 jaar later, heeft Pierre het er nog vaak moeilijk mee. 20 jaar lang schreef hij aan dit boek. Het was voor hem een manier om alles van zich af te schrijven. Het boek is vanaf vandaag te koop.

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Dodelijk slachtoffer (44) bij brand in Tildonk: "Vader heeft dochter nog naar buiten gebracht"

    Dodelijk slachtoffer (44) bij brand in Tildonk: "Vader heeft dochter nog naar buiten gebracht"

  • Karin Jiroflée (Vooruit) stapt over drie jaar uit Haachtse gemeenteraad, partijgenote Ine Vanhove volgt haar op als schepen

    Karin Jiroflée (Vooruit) stapt over drie jaar uit Haachtse gemeenteraad, partijgenote Ine Vanhove volgt haar op als schepen

  • Basisschool De Vuurboom in Wakkerzeel wint muurschildering op de speelplaats: "Heel veel kunst en leuke dingen"

    Basisschool De Vuurboom in Wakkerzeel wint muurschildering op de speelplaats: "Heel veel kunst en leuke dingen"

  • Harry Potter-uil van grafzerk gestolen op Haachtse begraafplaats

    Harry Potter-uil van grafzerk gestolen op Haachtse begraafplaats

  • Komende maand extra hinder op Keerbergsesteenweg tussen Haacht en Keerbergen door nutswerken van Fluvius en Proximus

    Komende maand extra hinder op Keerbergsesteenweg tussen Haacht en Keerbergen door nutswerken van Fluvius en Proximus