Pop-up kunstatelier op Vismarkt in Leuven wil drempel om kunst te tonen zo laag mogelijk maken: "Ik wil een ruimte geven aan beginnende kunstenaars"

Pop-up kunstatelier op Vismarkt in Leuven wil drempel om kunst te tonen zo laag mogelijk maken: "Ik wil een ruimte geven aan beginnende kunstenaars"

Pop-up kunstatelier op Vismarkt in Leuven wil drempel om kunst te tonen zo laag mogelijk maken: "Ik wil een ruimte geven aan beginnende kunstenaars"

Wie de voorbije dagen op de Vismarkt in Leuven geweest is, heeft het misschien al gezien: het gloednieuwe Atelier der Levende Kunsten. Dat is een tijdelijk concept waar beginnende kunstenaars de kans krijgen om hun werken aan de buitenwereld te tonen. De bedoeling is om de drempel om kunst te tonen zo laag mogelijk te maken. Van muzikanten tot beeldhouwers: iedereen krijgt er een plek om zich creatief te uiten.
“Het idee van dit concept groeit al jaren in mijn hoofd" Initiatiefnemer Bas Van Damme

Bas Van Damme van het Atelier der Levende Kunsten aan de Vismarkt in Leuven toont ons één van de werken die je er kan bekijken. Iedereen die dat wil, is er welkom om zijn werk tentoon te stellen. De bedoeling is dat de drempel om je werk te tonen op die manier zo laag mogelijk is.

“Het idee van dit concept groeit al jaren in mijn hoofd en heeft te maken met durf", legt initiatiefnemer Bas Van Damme uit. "Nooit gedurfd en nu wel gedaan. Vorig jaar heb ik op straat in Brussel gezongen en dat was een enorm goede ervaring met heel veel positieve reacties. En vandaaruit wilde ik groeien, dus dit is de volgende stap: we hebben de straat gehad, nu gaan we in een pand, wie weet wat is de volgende stap. En dat is denk ik het doel van een kunstenaar, steeds groeien, steeds nieuwe projecten aangaan”, aldus Van Damme.

"Ik wil ruimte geven voor beginnende kunstenaars in het atelier" Initiatiefnemer Bas Van Damme

Van muzikanten en zangers tot beeldhouwers en schilders: iedereen is hier welkom. De galerij heet ook niet voor niets het Atelier der Levende Kunsten. Bas wil het publiek in contact brengen met de kunstenaars en het verhaal achter de kunst laten ontdekken.

“Hoe ik levende kunsten heb geïnterpreteerd is dat de mensen die hier hangen, dus alle schilderijen, maar ook de mensen die hier open repetities houden, dat zij de tijd nemen om ook contact te maken met het publiek. Dus er hangen data bij ieder schilderij en bij die data komen zij direct spreken met het publiek. Die ruimte geven voor beginnende kunstenaars, maar ook voor mensen die zich willen uiten, maar daar normaal de kans niet toe krijgen, dat wil ik hier doen in het atelier”, besluit Bas Van Damme.

Wie dat wil kan dat nog tot 26 augustus doen, alle kunstwerken zijn tot en met 7 september te bewonderen in het Atelier der Levende Kunsten.

Gerelateerd nieuws

  • Kinderen met een beperking kunnen spelen in nieuwe, inclusieve boomhut in Wilsele

    Kinderen met een beperking kunnen spelen in nieuwe, inclusieve boomhut in Wilsele

  • Enorm veel neerslag op korte tijd zorgt voor problemen, komt er nog onweer op ons af?

    Enorm veel neerslag op korte tijd zorgt voor problemen, komt er nog onweer op ons af?

  • OH Leuven haalt op Deadline Day Stefan Mitrovic (Hellas Verona) nog naar Den Dreef

    OH Leuven haalt op Deadline Day Stefan Mitrovic (Hellas Verona) nog naar Den Dreef

  • 21-jarige Ivar komt na 18 dagen aan in Boedapest met Longboard

    21-jarige Ivar komt na 18 dagen aan in Boedapest met Longboard

  • Pro-Palestijnse betogers moeten binnen 8 dagen gebouw KU Leuven verlaten, draaien ook op voor gerechtskosten

    Pro-Palestijnse betogers moeten binnen 8 dagen gebouw KU Leuven verlaten, draaien ook op voor gerechtskosten