Pro-Palestijns protest tijdens debat rector-kandidaten tegen samenwerking met Israël: Twee kandidaat-rectoren pleiten voor duidelijker standpunt
De drie kandidaat-rectoren voor de KU Leuven zijn gisteravond een eerste keer met elkaar in debat gegaan. De opvallendste passage was ongetwijfeld die waarin het ging over de samenwerking van de universiteit met Israël, zoals u weet al anderhalf jaar een heikel thema, ook voor heel wat studenten. Severine Vermeire en Tine Baelmans, nochtans op dit moment vice-rector, vinden alletwee dat de KU Leuven een duidelijker standpunt moet innemen.
Een kwartier voor het einde van het debat staat één van de studenten in het middenblok recht en spreekt de kandidaat-rectoren toe uit protest tegen samenwerkingen tussen de KU Leuven en Israëlische instellingen. Meteen daarna verlaten ze allemaal de zaal. Het gaat om dezelfde groep studenten die eerder college De Valk bezetten met een tentenkamp.
Kort voordien ging het over de Palestijnse zaak en hoe de KU Leuven daarmee omgaat. Voor zowel Severine Vermeire als huidig vice-rector Tine Baelmans mag het standpunt van de universiteit een stuk duidelijker.
"Mag ik starten met te stellen dat ik onderschrijf dat dit genocide is. En het tweede dat ik wil zeggen is dat ik vind dat we als universiteit een stap verder moeten gaan en inderdaad die structurele financiering via het Horizon Europe programma aan Israël kan niet voor mij." Severine Vermeire, Kandidaat-rector KU Leuven
"Als je dan weet dat er 3 miljoen euro per jaar naar Israël gaat", beargumenteert Vermeire. "Dus daar zou ik op blijven hameren dat dat moet stoppen."
Huidig vice-rector Tine Baelmans is het hier mee eens. Zij spreekt over een situatie die niet conform is met de waarden en normen van de universiteit.
"Ik heb alle begrip voor samenwerkingen die echt productief kunnen zijn voor de wetenschap enzovoort. Maar hier gaat het om een politiek standpunt innemen, naar een situatie die niet volgens onze waarden en normen is. En dus denk ik dat dat standpunt er echt wel moet komen." Tine Baelmans, Vice-rector en kandidaat-rector
Peter Lievens verdedigt als huidig vice-rector van internationaal beleid wel de stappen die de universiteit heeft ondernomen. "Dus ik denk dat we van in het begin heel snel gereageerd hebben", zegt Lievens. "We hebben onmiddellijk gevraagd aan onze ethische commissie, ookal had die al vooraf op de basis van de procedures die Severine net uitgelegd heeft, een screening gedaan van alle samenwerkingen. Hebben we, op vraag van onze rector, opnieuw gevraagd aan de ethische commissie om alle bestaande samenwerkingen onder de loep te nemen."
"Er zijn grondige checks gedaan rond alle samenwerkingen en een ethische commissie heeft de beslissing genomen dat die in deze omstandigheden zouden kunnen." voortduren." Peter Lievens, Vice-rector van internationaal beleid en kandidaat-rector
Da's ook het standpunt dat huidig rector Luc Sels altijd heeft verdedigd.
Niet het eerste pro-Palestijns protest op KU Leuven
HERBEKIJK: Actievoerders bezetten Universiteitshal KU Leuven: "Partnerschappen met Israëlische universiteiten opnieuw bekijken" (24 november 2023)
In Leuven is de inkom van de Universiteitshal in de Naamsestraat even bezet geweest door actievoerders. Ze protesteren tegen de oorlog in Gaza en de samenwerking van de KU Leuven met universiteiten en bedrijven uit Israël. De politie werd erbij gehaald en begeleidde de groep naar buiten, waar het protest verder ging tot de middag. De actievoerders willen dat de universiteit de contacten stopzet. Vice-rector Peter Lievens ging in gesprek met een aantal van hen en verzekert dat elke samenwerking kritisch geanalyseerd wordt.
HERBEKIJK: Studenten KU Leuven bezetten universiteitsgebouw met tentenkamp: "We blijven wekenlang als het moet" (13 mei 2024)
In Leuven hebben een honderdtal studenten een gebouw van de KU Leuven bezet. Ze eisen onder meer dat de universiteit onmiddellijk alle samenwerkingen met Israëlische bedrijven en universiteiten stopzet. De actievoerders zaten opnieuw samen met de rector, maar de universiteit blijft bij haar eerdere standpunt.
HERBEKIJK: Pro-Palestijnse betogers moeten binnen 8 dagen gebouw KU Leuven verlaten, draaien ook op voor gerechtskosten (06 september 2024)
De Pro-Palestijnse betogers, die al sinds mei 2024 een gebouw op de faculteit rechten aan de KU Leuven bezetten, moeten binnen 8 dagen het gebouw verlaten. Dat heeft de Vrederechter in Leuven beslist. De betogers mogen in de toekomst ook geen andere gebouwen van de KU Leuven meer bezetten, en ze draaien ook op voor alle gerechtskosten.