Provincie gaat zorgverleners leren om partnergeweld beter te herkennen en hoe in te grijpen: "Het is een taboe, maar de gevolgen zijn enorm"
De provincie Vlaams-Brabant gaat zorgverleners leren om partnergeweld te herkennen en eventueel in te grijpen. 1 op de 3 mensen krijgt er wel eens mee te maken, maar het probleem blijft vaak onder de radar omdat patiënten er niet over willen praten. Een nieuwe brochure moet onder meer huisartsen of apothekers nu gaan helpen om bij patiënten tekenen van partnergeweld te herkennen. De provincie gaat ook opleidingen organiseren.
Cijfers
1 op de 3 krijgt wel eens te maken met partnergeweld, en zowel mannen als vrouwen zijn daar slachtoffer van. Dat blijkt uit vlaamse cijfers anonieme bevragingen. De provincie Vlaams-Brabant wil het probleem aanpakken, want de gevolgen kunnen heel erg groot zijn. Niet alleen fysiek, maar ook bijvoorbeeld psychologisch en sociaal.
Het is ook daarom dat in de top 4 van de prioriteiten van de zonale veiligheidsplannen van de politiezones in Vlaams-Brabant dat partnergeweld altijd staat. Dat wil zeggen dat het iets is wat vaak onder de radar blijft, het is een taboe, mensen komen daar niet graag voor uit omwille van heel voor de hand liggende redenen." Jan Spooren, provinciegouverneur
Eerstelijnszorgers
Daarbij focust de provincie zich op zogeheten eerstelijnszorgers, dat zijn bijvoorbeeld huisartsen, psychologen of maatschappelijk werkers. Zij hebben een belangrijke functie om het geweld te stoppen, omdat zij vaak de allereerste signalen opvangen. Ze krijgen deze informatiebundel, ontwikkeld aan de hogeschool UCLL. Het moet hen niet alleen helpen het probleem te herkennen, maar ook op de juiste manier in te grijpen.
"Sommige zorgverleners hebben zoiets van: "Oei, met die patiënt of cliënt was er precies iets mis, hoe kan ik die in alle vertrouwen op de juiste plaats krijgen?" Een bundel geeft concrete handvaten aan de zorgverleners van: deze instanties zijn er, deze cyclus kan gevolgd worden..." Saartje Vanderhoeven, coördinator eerstelijnszone Leuven-Noord