Rietensplein in Wijgmaal wordt woonerf, buurtbewoners niet tevreden: "Geen meerwaarde"

Rietensplein in Wijgmaal wordt woonerf, buurtbewoners niet tevreden: "Geen meerwaarde"

Rietensplein in Wijgmaal wordt woonerf, buurtbewoners niet tevreden: "Geen meerwaarde"

In Wijgmaal zijn buurtbewoners het niet eens met de plannen van de stad om van de straten rond het Rietensplein een woonerf te maken. Volgens hen is daar helemaal geen vraag naar en bovendien vrezen de bewoners ook dat ze niet langer voor hun eigen garage kunnen parkeren. De stad wil de straten ook ontharden en groener maken, maar volgens de buurtbewoners moet er dan meer aandacht zijn voor het onderhoud daarvan, want nu groeit het onkruid er al vaak erg hoog.
"Iemand die in onze wijk woont, die mag zijn eigen auto niet meer voor zijn eigen garage parkeren" Herman Verbruggen, Buurtbewoner

De stad heeft al langer plannen om het Rietensplein en de straten errond opnieuw in te richten en er een woonerf van te maken. Dat betekent dat voetgangers de hele weg mogen gebruiken en dat je er niet sneller dan 20 kilometer per uur mag rijden. Maar een aantal buurtbewoners zien de meerwaarde daar niet van in.

"Eén van de bemerkingen was bijvoorbeeld dat iemand die in onze wijk woont, die mag zijn eigen auto niet meer parkeren voor zijn eigen garage", zegt buurtbewoner Herman Verbruggen. "Als we dan vroegen: waar moeten we dan met onze auto naartoe? Ja dan moet je hem maar binnen zetten. Ik nodig u uit om al die mensen die hier een garage hebben, om eens te vragen of zij hun auto in de garage zetten. Meestal, in veel gevallen niet want die garage staat vol", zegt Verbruggen.

Volgens schepen Dirk Vansina zullen er niet minder parkeerplaatsen zijn dan nu. De stad wil de straten ook een stuk groener maken, met bloemenperken, groene stroken en drie wadi's om regenwater op te vangen. Maar de buurtbewoners denken dat die net voor meer wateroverlast zullen zorgen, door de kleibodem. Bovendien vrezen ze dat al dat groen niet goed onderhouden zal worden, want dat is nu soms ook al een probleem.

"Nog maar verleden week heb ik toch contact moeten nemen met de stadsdienst, om te vragen: wil je in godsnaam daar het onkruid komen wieden of inkorten op die plaats. Het was een kruispunt met een T, daar zie je van de rechterkant niet wat er afkomt. Ik denk als men vergroent, dat men dan ook naar het onderhoud van die zoveel vierkante meters, are, misschien hectare aan groene oppervlakte die men heeft, dat men dat ook kan onderhouden. En dat is denk ik vandaag de dag zeker niet het geval", aldus Verbruggen.

Schepen Vansina zegt dat het op dit moment uitzonderlijk druk is bij de groendienst door het regenweer. De stad is ook al vier keer in overleg geweest met de buurt, en de plannen zijn al meerdere keren aangepast. Bovendien zijn andere buurtbewoners wel tevreden met de plannen, klinkt het. Oppositiepartij N-VA is het eens met de kritiek van de buurtbewoners en wil het dossier verder opvolgen in de gemeenteraad. De werken zouden normaal eind dit jaar starten.

Gerelateerd nieuws

  • Kom jij bloed geven? Bloedserieus week start maandag

    Kom jij bloed geven? Bloedserieus week start maandag

  • Comedian Johnny Trash warmt Kaffee Claude op voor jubileumconcert op 15 december

    Comedian Johnny Trash warmt Kaffee Claude op voor jubileumconcert op 15 december

  • Overheden maken 45 miljoen euro vrij als Leuven culturele hoofdstad van Europa wordt

    Overheden maken 45 miljoen euro vrij als Leuven culturele hoofdstad van Europa wordt

  • Atletiekcoach Dirk Engelen richt samen met EnergyVision team op voor jonge afstandslopers: "Huidige beleid Atletiek Vlaanderen brengt atleten in onaangename situatie"

    Atletiekcoach Dirk Engelen richt samen met EnergyVision team op voor jonge afstandslopers: "Huidige beleid Atletiek Vlaanderen brengt atleten in onaangename situatie"

  • Actiecomité dient 212 bezwaarschriften in bij stad Diest tegen bouwproject

    Actiecomité dient 212 bezwaarschriften in bij stad Diest tegen bouwproject