Solar Team KU Leuven oefent nog een laatste keer voor Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika: "We moeten ons goed voorbereiden want auto rijdt door het gewone verkeer"

Solar Team KU Leuven oefent nog een laatste keer voor Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika: "We moeten ons goed voorbereiden want auto rijdt door het gewone verkeer"

Solar Team KU Leuven oefent nog een laatste keer voor Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika: "We moeten ons goed voorbereiden want auto rijdt door het gewone verkeer"

In acht dagen zo veel mogelijk kilometers afleggen door Zuid-Afrikaanse woestijnen, bergpassen en drukke steden, en dat met een wagen die uitsluitend rijdt op zonne-energie. Dat is de uitdaging waar de ingenieursstudenten van de KU Leuven tussen 13 en 21 september voor staan tijdens de Sasol Solar Challenge. Niet eenvoudig en daarom oefenden de studenten nog een laatste keer op Belgische bodem op het militair domein van Bevekom. In de hoop binnen enkele weken beter te doen dan twee jaar geleden, toen eindigden ze als tweede.

De zonnewagen van het Innoptus Solar Team vertrekt voor een laatste keer vanop Belgische bodem voor een ultieme trainingsrit. Op het militair domein van Bevekom stoomt de regerende wereldkampioen zich klaar voor de zwaarste solar wedstrijd ter wereld. De Sasol Solar challenge in Zuid-Afrika.

"Dit weekend hebben we alle scenario's die de afgelopen races challenges zijn voorgevallen ingeoefend met ons nieuwe team" Jonas Vlamijnck, Piloot

"Dit weekend hebben we hier in Beauvechain twee dagen lang alle scenario's die de afgelopen races challenges zijn voorgevallen ingeoefend met ons nieuw konvooi, ons nieuwe team", zegt piloot Jonas Vlamijnck. "Op die manier bereiden we ons voor op de acht dagen, in Sasol, van de Sasol Solar Challenge. Ook voor de piloten is dit heel belangrijk. Want rijden met een zonnewagen is niet hetzelfde als rijden met een gewone auto. Dus daardoor is het heel belangrijk, zeker met het echte verkeer is dat een stuk moeilijker", aldus Vlamijnck.

Omdat het WK om de twee jaar plaatsvindt, is de Sasol Solar Challenge de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor de ingenieursstudenten van de KU Leuven. De wagen nu 7 weken voor de start, nog eens uitgebreid testen is dan ook broodnodig, want in Zuid-Afrika schuilt het gevaar achter elke hoek.

"Een belangrijk aspect om te testen op onze rijsimulatie is de veiligheid." Ward Vanhulle, Ingenieur

"Een belangrijk aspect om te testen op onze rijsimulatie is de veiligheid. Elke stilstand van de zonnewagen moet zo veilig mogelijk gebeuren. Daarvoor gebruiken we kegelaars, vlaggers, en mensen die fluiten voor het passerend en tegemoetkomend verkeer. Om zo het volledig team bewust te maken dat onze race nog altijd doorgaat op de openbare weg", besluit ingenieur Ward Vanhulle.

Bij de vorige deelname in 2022 eindigden de Belgen als tweede door batterijproblemen, winnaars toen waren de Nederlandse studenten uit Delft. Over iets minder dan twee maanden weten we of de KU Leuven-studenten de rollen dit keer kunnen omkeren.

Gerelateerd nieuws

  • Open Landen en Vooruit slaan de handen in elkaar: "Samen gaan we voor het bestuur dat Landen verdient"

    Open Landen en Vooruit slaan de handen in elkaar: "Samen gaan we voor het bestuur dat Landen verdient"

  • Antwerpse supportersclub: "Bestel zondag geen drank tijdens de wedstrijd tegen OH Leuven"

    Antwerpse supportersclub: "Bestel zondag geen drank tijdens de wedstrijd tegen OH Leuven"

  • Tentoonstelling in museum van dierkunde in Leuven, gebaseerd op natuurhistorische musea

    Tentoonstelling in museum van dierkunde in Leuven, gebaseerd op natuurhistorische musea

  • Leerlingen helpen ROBtv op Youca dag: "Leerrijke ervaring"

    Leerlingen helpen ROBtv op Youca dag: "Leerrijke ervaring"

  • Toiletten in stadspark van Leuven gesloten na vandalisme

    Toiletten in stadspark van Leuven gesloten na vandalisme