Stad Leuven schenkt Universiteitshal aan KU Leuven: "Voor 600e verjaardag van universiteit"
De stad Leuven gaat de Universiteitshal in de Naamsestraat aan de KU Leuven schenken. Zo komt het monument, net zoals in de 17e eeuw, weer in handen van de universiteit. Ook nu vinden er nog heel wat activiteiten van de KU Leuven in het gebouw plaats. Nieuwe studenten schrijven zich er in, en ook het rectoraat is er gevestigd. Toch is het gebouw al sinds de Franse Revolutie eigendom van de stad. Nu gaat die het gebouw ter gelegenheid van de 600e verjaardag van de universiteit het gebouw terugschenken aan de KU Leuven.
Geschiedenis
De Universiteitshal werd in de 13e eeuw door de stad gebouwd als lakenhal. In die periode was er een bloeiende textielindustrie in Leuven, waardoor er een gebouw nodig was om het laken op te slaan en te verkopen. Maar na 1350 kwam de lakenindustrie in verval, waardoor een deel van de lakenhal niet meer gebruikt werd. Tot in 1425, exact 600 jaar geleden, toen de KU Leuven werd opgericht. Vanaf dan kon de nieuwe universiteit een deel van de lakenhal gebruiken als leslokalen.
Dat was niet ideaal, want een deel van het gebouw werd toen ook nog als marktruimte gebruikt. Daarom verkocht de stad het gebouw aan de KU Leuven. Die heeft het toen grondig gerenoveerd en er een nieuwe bibliotheek in ondergebracht. Tijdens de Franse Revolutie werd de universiteit afgeschaft, waardoor de Universiteitshal weer in handen van de stad kwam. In 1835, toen de katholieke universiteit weer naar Leuven is verhuisd, heeft de stad een erfpachtovereenkomst opgesteld. Zo kon de KU Leuven het gebouw weer voor academische doelen gebruiken.
"Veel mensen zullen verbaasd zijn om te horen dat de Universiteitshal vandaag geen eigendom is van de KU Leuven." Mohamed Ridouani, Burgemeester
Sindsdien is de KU Leuven niet meer uit de Universiteitshal getrokken, onlangs werd het gebouw ook nog grondig gerenoveerd. Het voorstel voor de schenking komt maandag wel nog op de gemeenteraad. Als die de overdracht goedkeurt, volgt er later nog een officieel overdrachtsmoment.