Stad Tienen staat voor grote uitdaging: "Meer dan 50 miljoen euro schulden en te weinig inkomsten"
De stad Tienen heeft meer dan 50 miljoen euro aan stadsschulden. Dat blijkt uit de voorlopige jaarrekening van de stad. Het nieuwe stadsbestuur wil daarom de komende 6 jaar extra zuinig besturen en de inkomsten van de stad verhogen. Tegelijk wil het ook meer investeren, want dat is volgens haar te weinig gebeurd.
Schuldenberg
Uit de cijfers van de voorlopige jaarrekening blijkt dat Tienen 50 miljoen euro aan stadsschulden heeft. Het nieuwe stadsbestuur staat daarmee voor een grote uitdaging.
"We gaan de komende 6 jaar heel zuinig proberen te besturen en onnodige uitgaven zoveel mogelijk proberen te beperken Jonathan Holslag (Durf), Burgemeester
"We gaan ook kijken waar we kunnen bezuinigen en efficiënter kunnen werken", zegt Holslag nog.
Investeringen
Volgens de burgemeester is er bovendien veel te weinig geïnvesteerd in onder meer wegen, erfgoed en gebouwen. De stad heeft zo'n 100 miljoen euro investeringsachterstand. Ook dat moet ingehaald worden. "We hopen vooral te investeren in de projecten die voor de Tienenaar erg belangrijk zijn", zegt Holslag.
"We willen minder inzetten op prestigeprojecten, en meer op bijvoorbeeld betere wegen." Jonathan Holslag (Durf), Burgemeester
"We hopen meer subsidies aan te trekken voor onze projecten. We moeten er ook voor zorgen dat de afgeronde projecten vanaf het begin af aan goed onderhouden worden", zegt hij nog.
Inkomsten
De Suikerstad wil dus meer investeren en tegelijk de schuldenberg verkleinen. Daarvoor rekenen ze op meer inkomsten. De inkomsten per inwoner zijn ondanks de hoge belasting in Tienen erg laag. De stad wil dat oplossen via subsidies, maar ook door die inkomsten weer omhoog te krijgen.
"We hebben met de coalitiepartners afgesproken om belastingverhogingen proberen te vermijden." Jonathan Holslag (Durf), Burgemeester
"Maar we willen ook eerlijk zijn", zegt Holslag. "Als we de komende jaren willen bouwen aan betere infrastructuur, netheid en dienstverlening, dan moeten we keuzes maken. We kunnen besparen, maar we moeten ook inkomsten genereren. Dat worden hele moeilijke discussies, maar ik ben er zeker van dat we daar met een mooi programma uitkomen." Over hoe dat programma er dan concreet uitziet, wil de burgemeester nog niets kwijt. Het is wel de bedoeling om over 20 jaar de stadsschuld volledig weggewerkt te hebben.