Stembus 24: BEGIJNENDIJK

Stembus 24: BEGIJNENDIJK

Stembus 24: BEGIJNENDIJK

Bekijk hier de verkiezingsreportage over Begijnendijk met lijsttrekkers Bert Ceulemans (Samen CD&V), Steven Vermeulen (Leef), Kathleen Van Vlasselaer (S.A.F.E.), Bart Sorée (N-VA) en David Janssens (MGB).

Het vredige Begijnendijk. Gelegen in het noorden van onze provincie, vlak naast grote buur Aarschot. En geleid door 4 partijen. Met aan het hoofd Burgemeester Bert Ceulemans. Zijn partij Samen behaalde vorige verkiezingen 6 zetels en vormde een meerderheid de kleinere partijen N-VA, Leef en S.A.F.E. De grootste partij MGB werd na 30 jaar besturen buitenspel gezet en verbannen naar de oppositie, en dat ondanks 9 zetels.

MGB tegen de meerderheid

“Het was een unieke situatie”, zegt MGB-lijsttrekker David Janssens. “We waren als enige partij actief in de oppositie, en dat als grootste partij”, aldus Janssens.

Een aparte situatie, waarin ook de coalitiepartners ondervonden hebben dat met 4 partijen beleid voeren, niet altijd even makkelijk is.

“Als het gemakkelijk gaat worden de pluimen soms op één iemand zijn hoed gestoken. Als het moeilijk gaat, dan worden die afgeschoten. Dat is een vaststelling”, vult Steven Vermeulen (Leef) aan.

“Als je een meerderheid vormt met 4 partijen en je voltooit 90% van je agendapunten, dan kan het niet dat dat allemaal dankzij één partij is”, zegt Kathleen Van Vlasselaer (S.A.F.E.).

“Ik zie enkel de partij van de burgemeester terug in de communicatie van de gemeente. Dat vind ik spijtig.” Kathleen Van Vlasselaer, S.A.F.E.

“Er moest beter leiderschap binnen de coalitie zijn”, zegt N-VA-lijsttrekker Bart Sorée. “De burgemeester was nieuw aan het begin van deze legislatuur, we hadden gehoopt dat hij daarin zou groeien.”

Er zit dus duidelijk een haar in de boter bij de meerderheidspartijen, de burgemeester is niet helemaal akkoord.

“Ik vind niet dat er leiderschap ontbrak”, reageert Bert Ceulemans. “Onze partij was de grootste binnen de coalitie, met daarnaast nog drie kleine partijen. Die partijen zetten vaak heel veel druk om hun standpunten erdoor te krijgen. Dat wil ik zelf niet, het beslissingsproces moet democratisch verlopen”, besluit Samen CD&V-lijsttrekker Ceulemans.

“Dat heeft natuurlijk wel een effect op de bestuursperiode”, vult Janssens aan. “Heel wat zaken bleven in de planningsfase hangen”, zegt Janssens.

“Op een bepaald moment was er meer oppositie binnen de eigen meerderheid, dan vanuit onze partij. Dat was een heel aparte situatie.” David Janssens, MGB

Berucht Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Een goed voorbeeld van waar het misliep is de poging van de gemeente om een Ruimtelijk Uitvoeringsplan Open Ruimte te lanceren. De bedoeling was om de open ruimte in de gemeente te beschermen en natuur met elkaar te verbinden. Maar op de eerste plannen zagen sommige mensen hun eigendom veranderen in natuurgebied. Gevolg: 378 bezwaarschriften.

Reportage over ruimtelijk uitvoeringsplan (13/12/2023)

“In het begin zijn er plannen gepubliceerd op microniveau, en daar zijn een aantal fouten ingeslopen.” Bart Sorée, N-VA

“Er is toen foute informatie verspreid, die niet helemaal overeenkwam met de waarheid”, geeft Vermeulen toe. “Wij wisten dat die informatie niet klopte, maar het is erg moeilijk om die nadien nog te corrigeren”, zegt Vermeulen.

“Ik erken dat je altijd politiek verantwoordelijk bent als de communicatie fout loopt.” Steven Vermeulen, Leef

“Op een bepaald moment is er een tsunami aan reacties gekomen, die men niet meer kon controleren”, legt Janssens uit. “Toen was het protest van de inwoners zo groot, en was er in de meerderheid niet genoeg eensgezindheid om de beslissing er toch nog door te duwen”, aldus Janssens.

De plannen werden in de koelkast gestoken. Dus is nu de vraag: moeten die er de volgende legislatuur weer uitgehaald worden?

“Ik denk dat geen enkele van de vijf mogelijke partners dat oud document nog wil oppoetsen”, zegt Kathleen Van Vlasselaer.

“We kunnen eventueel opnieuw beginnen, maar we willen het geld dat we in de vorige studie hebben geïnvesteerd niet weggooien.” Kathleen Van Vlasselaer, S.A.F.E.

“Wat ons betreft, beginnen we opnieuw met een blanco blad”, reageert David Janssens. “Het is jammer van de 70.000 euro die werd uitgegeven, maar het ruimtelijk uitvoeringsplan in zijn huidige vorm is voor ons geen beginpunt”, stelt Janssens duidelijk. Ook N-VA-lijsttrekker Bart Sorée vindt dat het beste idee.

Steven Vermeulen vindt wel dat er op termijn een ruimtelijk uitvoeringsplan moet komen: “Dat is nodig om een langetermijnvisie uit te tekenen om ervoor te zorgen dat de open ruimte wordt beschermd.”

“Er moet iets gedaan worden met die open ruimte”, vult Ceulemans aan. “Die moet in onze ogen beter beschermd worden, maar dat moet op een andere manier dan in het verleden. Ook wij willen opnieuw met een blanco blad beginnen en de inwoners daarin laten participeren. Zo willen we een draagvlak creëren bij onze burgers”, aldus Ceulemans.

We gaan dus nog horen van het RUP in Begijnendijk.

Speerpunten

De laatste jaren is er wel wat gerealiseerd in Begijnendijk. Het plein rond de kerk is groener, de jeugdbeweging heeft nieuwe lokalen gekregen, er zijn eindelijk nieuwe fietspaden aan de Baalsesteenweg én er komt nu zeker een gloednieuw administratief centrum vlak naast het huidige gemeentehuis. De partij van de burgemeester wil vooral verder werken.

Reportage over administratief centrum (10/04/2024)

“We hebben ook al heel wat projecten voorbereid, zo hebben we een dossier gemaakt voor het bouwen van nieuwe schoolgebouwen in Begijnendijk en Betekom”, zegt Samen CD&V-lijsttrekker Bert Ceulemans. “Binnenkort starten we ook met de bouw van het nieuwe administratief centrum en we zijn ook bezig met heel wat rioleringsprojecten in onze gemeente”, aldus Ceulemans.

“We willen binnenkort de gevaarlijke kruispunten aanpakken en een evenementenzaal bouwen.” Bert Ceulemans, Samen CD&V

“De dienstverlening aan de burger is de inzet van de volgende verkiezingen”, stelt MGB-lijsttrekker David Janssens duidelijk. “We hebben gemerkt dat de afstand tussen de politiek en de inwoners groter is dan ooit tevoren”, aldus Janssens.

“Een dorp bestuur je niet zoals een stad, dat is voor ons essentieel.” David Janssens, MGB

“Ik wil vermijden dat we in een kerntakendebat terechtkomen voor het sociaal beleid in een kleine gemeente zoals de onze, met een enorm hoge vergrijzingsgraad”, zegt Van Vlasselaer. “Ik vrees dat bepaalde zaken, zoals contact met ouderen onderhouden, dan te duur bevonden zullen worden. Hoewel dat misschien geen kerntaken van een gemeente zijn, wil daar toch op blijven inzetten”, aldus Kathleen Van Vlasselaer.

“Meer samenwerking tussen verschillende gemeenten, of zelfs een fusie, is voor ons bespreekbaar en misschien zelfs nodig.” Steven Vermeulen, Leef

“Ik ben ervan overtuigd dat een fusie in het belang is van de burgers. Wij willen grotere gehelen maken om de dorpskernen te beschermen”, aldus Vermeulen.

“Wij willen een nieuwe evenementenzaal”, stelt Bart Sorée duidelijk. “Er heeft een belangrijke evenementenzaal de deuren gesloten en de verenigingen hebben zo een zaal nodig. Daarnaast is de jeugd in Begijnendijk ook vragende partij voor de bouw van een jeugdhuis. We moeten dus inzetten op een nieuwe evenementenzaal”, besluit Sorée.

Bijna alle partijen vinden dat die zaal er moet komen. Een locatie is er nog niet.

“De problemen stellen zich voornamelijk in Betekom, want in Begijnendijk heb je de parochiezaal nog. In Betekom heb je niets, behalve een kleine parochiezaal”, zegt David Janssens.

“Voor mij moet die nieuwe zaal tussen Begijnendijk en Betekom liggen, zodat de beide deelgemeenten er gebruik van kunnen maken”, reageert Ceulemans.

De jeugd zal dus bediend worden in Begijnendijk. Wat de coalitie ook mag zijn.

Nieuwe coalitie?

“Gezien het feit dat de grootste partij het initiatiefrecht zal hebben, ga ik ervan uit dat de situatie niet dezelfde zal zijn als dat ze vandaag is”, geeft Vermeulen aan.

“Ik wil super graag meebesturen, en ik zal heel blij zijn als ik in een bestuur kan stappen dat de zaken hetzelfde ziet als ons”, zegt Van Vlasselaer.

“Als het opnieuw met deze coalitie zal zijn, dan moet er eerst grondig met elkaar gepraat worden.” Bart Sorée, N-VA

“Er moet gepraat worden over de manier van werken en het aanpakken van een aantal zaken”, aldus Sorée.

“Met vier partijen samenwerken is veel moeilijker en complexer, waardoor het beslissingsproces veel langer duurt”, zegt Ceulemans.

“De volgende legislatuur zou ik liever willen samenwerken met één of twee partijen minder. Dat zou makkelijker zijn om sneller vooruitgang te boeken.” Bert Ceulemans, Samen CD&V

“Wij zijn verbonden met Begijnendijk en Betekom. Wij hebben al meer dan 30 jaar bestuurd, dus wij willen opnieuw besturen. Maar niet zomaar, alleen met een duidelijk plan en een duidelijke visie. Niet alleen voor de eerstvolgende zes jaar, maar wel gericht”, besluit Janssens.

Wij stelden 4 vragen aan elke lijsttrekker

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Eddy Van Craen is nieuwe trainer van KAC Betekom

    Eddy Van Craen is nieuwe trainer van KAC Betekom

  • Begijnendijk plaatst nieuwe trajectcontrole in de Raystraat

    Begijnendijk plaatst nieuwe trajectcontrole in de Raystraat

  • Mats Vanden Eynde uit Betekom pakt knap brons op EK veldrijden bij junioren, Giel Lejeune uit Rotselaar vijfde

    Mats Vanden Eynde uit Betekom pakt knap brons op EK veldrijden bij junioren, Giel Lejeune uit Rotselaar vijfde

  • Betekom verliest opnieuw, nu ook van Zepperen (0-2): "Aan ons om er hard voor te werken"

    Betekom verliest opnieuw, nu ook van Zepperen (0-2): "Aan ons om er hard voor te werken"

  • En toen ging het snel: amper dag na ontslag bij Betekom verkast Vrebosch naar Wijgmaal

    En toen ging het snel: amper dag na ontslag bij Betekom verkast Vrebosch naar Wijgmaal