Stembus 24: BERTEM
Even terug naar 2018, toen won Gemeentebelangen-Open Vld de verkiezingen in Bertem met bijna 37% van de stemmen, goed voor 8 zetels. De liberale partij koos ervoor om in zee te gaan met de op-één-na grootste partij in de gemeente: cd&v, die ook met 6 zetels een mooi resultaat boekte. De voormalige samenwerking tussen Groen en sp.a strandde op 4 zetels, N-VA pakte er 3.
Nu, 6 jaar later, worden enkele partijen door elkaar geschud. Zo komt burgemeester Joël Vander Elst, die al 9 jaar in het bezit is van de burgemeesterssjerp, in oktober bijvoorbeeld niet meer op onder de naam Gemeentebelangen-Open Vld. Hij ruilt die bekende naam in voor PLUS Bertem, een nieuwe partij waar ook verschillende leden van Vooruit zich bij aansluiten. Zo staat Groen er dus weer alleen voor, bij cd&v en N-VA verandert er niets.
Landelijk karakter onder druk
Eén van de grootste thema's van deze verkiezingen in Bertem is het behoud van het landelijk karakter van de gemeente. Door de nabijheid van onder meer Gasthuisberg en onderzoekscentrum IMEC wordt Bertem steeds populairder, en trekt de gemeente met een oppervlakte van ongeveer 30 km² steeds meer inwoners aan. Op die manier vonden afgelopen legislatuur ook heel wat projectontwikkelaars hun weg naar Bertem, en werden verschillende woonprojecten op poten gezet.
"We hebben die projecten toegestaan omdat die vraag er was. Maar nu is het stilaan genoeg." Joël Vander Elst, PLUS Bertem
Andere partijen maken zich toch grote zorgen om de verstedelijking en appartementisering die volop aan de gang zijn. Volgens N-VA en Groen is er afgelopen legislatuur een maximaal aantal nieuwe gebouwen bijgekomen in de gemeente, en zouden nieuwe projecten het landelijk karakter van de gemeente kunnen schaden.
"We zitten op het kantelmoment tussen een dorp zijn, en een voorstad van Leuven te worden." Wouter Fock, Groen
Jurgen Gyns, lijsttrekker van N-VA, begrijpt dat de nood aan nieuwe woningen er is, maar vindt dat er niet genoeg rekening gehouden wordt met de omgeving wanneer bepaalde beslissingen gemaakt worden. Hij haalt het voorbeeld aan van het nieuwe appartementsgebouw op het Dorpsplein in Leefdaal. Daar staat nu een moderne nieuwbouw pal tegenover de 16de-eeuwse Sint-Lambertuskerk. Volgens hem is dit een voorbeeld van een project dat niet past in het landelijke karakter van Bertem.
Joery Verhoeven, lijsttrekker van coalitiepartner cd&v, begrijpt die bezorgdheid. Ook hij woont al een lange tijd in Bertem en beklemtoont het landelijke karakter van de gemeente, maar volgens hem gaat het wel om een geslaagd project.
Wonen in Bertem
Volgens de oppositie is er voor toekomstige gezinswoningen nog plaats in de dorpskern, maar Groen vindt ook dat er creatiever moet omgegaan worden met grote percelen. De oppositiepartijen verwijten de meerderheid dat ze te vaak meegaat in de ideeën en voorstellen van de projectontwikkelaars. Onterecht, vindt het gemeentebestuur.
"De gemeente zal altijd het dossier van de projectontwikkelaar bestuderen. Aan de hand van zijn voorstel zullen wij beslissen wat kan en wat niet kan." Joery Verhoeven, cd&v
"We kunnen ook niet zomaar weigeren wat we willen weigeren. Er bestaan wetten en procedures rond, die moeten gerespecteerd worden." Joël Vander Elst, PLUS Bertem
Fietsinfrastructuur
Ook de Bertemse fietsinfrastructuur is een heel belangrijk thema tijdens deze verkiezingscampagne. Er is de afgelopen jaren al stevig op ingezet, bijvoorbeeld met de komst van twee fietssnelwegen en een nieuw fietspad tussen Bertem en Meerbeek. Al vindt de oppositie dat de klus nog lang niet geklaard is. Lijsttrekker van N-VA Jurgen Gyns is fan van de nieuwe fietssnelwegen waar de inwoners van Bertem gebruik van kunnen maken, maar vindt dat er een te slechte fietsverbinding is van de dorpscentra naar die fietssnelweg. Hij geeft het voorbeeld van de Neerijsesteenweg, waar tot vandaag nog geen fietspad ligt.
Burgemeester Joël Vander Elst is zich bewust van het probleem op de Neerrijsesteenweg. Volgens hem probeert de gemeente al meer dan 15 jaar een fietspad aan te leggen op die baan, maar stuit ze steeds op problemen door onder meer onteigeningsprocedures. De gemeente moet volgens hem komende legislatuur op zoek gaan naar een creatieve oplossing, bijvoorbeeld met de aanleg van fietssuggestiestroken.
Naast de Neerijsesteenweg is er ook de Nijvelsebaan N253, de verbinding tussen Korbeek-Dijle en Leuven. Het is een gewestweg die de Vlaamse Overheid al jaren veiliger wil, maar ook hier ontstaan er problemen tijdens de onteigeningsprocedures. De oplossing, als het van Groen afhangt, is het Dijlepad. Volgens lijsttrekker Wouter Fock is dat pad in tamelijk goede staat, en kan het mits een beetje extra werk in orde gemaakt worden als verbinding tussen Korbeek-Dijle en Leuven.
Volgens cd&v is het voorstel van het Dijlepad geen alternatief. Eerst en vooral mag het pad niet verhard worden door het agentschap Natuur en Bos, en cd&v wil de Nijvelsebaan N253 ook niet zomaar opgeven.
"We willen van de N253 echt een veilige verbinding met Leuven maken voor zowel fietsers, voetgangers als automobilisten." Joery Verhoeven, cd&v
Onderhoud
Uit interviews met inwoners, die over het algemeen tevreden zijn over het gemeentebestuur, komt er wel steeds een werkpuntje naar boven: het onderhoud van de fiets- en wandelinfrastructuur. Volgens de bewoners zijn verschillende voetpaden in slechte staat. Volgens Groen-lijsttrekker Wouter Fock is het zo erg, dat je in deelgemeente Korbeek-Dijle zelfs niet met de kinderwagen op de stoep kan wandelen.
Burgemeester Joël Vander Elst ontkent de problemen met het onderhoud van de voetpaden niet, volgens hem gaat het zelfs om een bewuste keuze. Het gemeentebestuur heeft deze legislatuur een prioriteit gemaakt van infrastructuur voor sportverenigingen, volgende legislatuur wil hij met zijn partij de focus leggen op voetpaden, fietspaden, weginfrastructuur en het onderhoud ervan.
Wateroverlast
De storm van eind juli heeft lelijk huisgehouden in de omgeving van Leuven en Bertem. Op sommige plaatsen viel er meer dan 60 mm neerslag per vierkante meter uit de lucht. In Bertem stortte zelfs een deel van het dak van een uitvaartcentrum in door het gewicht van de regen. Ook de Dorpstraat en Het Bies werden zwaar getroffen. Daar stonden verschillende bewoners met hun voeten in het water. De gemeente voorziet zandzakjes, maar kan de vraag al snel niet meer bijhouden. Zowel de civiele bescherming als de brandweer komen extra zandzakjes leveren en hulp bieden om het water zo snel mogelijk weg te krijgen.
HERBEKIJK: Bertem zwaar getroffen door hevige regenval (01/08/2024)
Volgens burgemeester Joël Vander Elst heeft hij samen met zijn meerderheid afgelopen legislatuur veel geleerd over het voorkomen van zo veel mogelijk wateroverlast. Op dit moment buffert de gemeente 11.000 kubieke meter aan water in wachtbekkens en velden, maar de burgemeester wil dat zo snel mogelijk kunnen optrekken naar 20.000 kubieke meter, door gesprekken te voeren met de erosiecoördinator.
Maar ook hier is onderhoud een probleem, vindt Groen-lijsttrekker Wouter Fock. Volgens hem moeten die belangrijke wachtbekkens regelmatiger uitgediept worden, en moet het slib ook sneller verwijderd worden. N-VA wil naast de wachtbekkens ook meer inzetten op buffers langs de hoger gelegen akkers.
"Daar zijn ooit buffers aangelegd, die stuiten vandaag op hun limieten. Maar we kunnen wel met de eigenaars of landbouwers bespreken of we er nieuwe, betere buffers kunnen aanleggen." Jurgen Gyns, N-VA
Maar ook dit is volgens cd&v-lijsttrekker Joery Verhoeven een onterechte opmerking. Hij is zelf schepen van Landbouw, en volgens hem heeft hij al verschillende malen aan tafel gezeten met die landbouwers. Die gesprekken lopen volgens Verhoeven altijd positief, de landbouwers zijn steeds bereid om samen te werken met de gemeente.