Stembus 24: BOORTMEERBEEK
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wint Open vld overtuigend de verkiezingen in Boortmeerbeek. De liberalen overtuigen maar liefst 40% van de stemmers, goed voor 11 van de 23 zetels. Op de blauwe lijst haalt Karin Derua (plaats 2) meer voorkeursstemmen dan lijsttrekker en voormalig burgemeester Michel Baert, en neemt zo de burgemeestersjerp over. Open Vld vormt een coalitie met Vooruit, die amper 1 zetel kunnen bemachtigen. De oppositie wordt gevormd door cd&v (6 zetels), N-VA (4 zetels) en Vlaams Belang (1 zetel).
Onenigheid
Maar al snel na de resultaten in 2018 is er oneinigheid in de meerderheid Open Vld-Vooruit. Er zouden problemen ontstaan in de samenwerking tussen oud-burgemeester Michel Baert (die de rol van Eerste Schepen op zich nam) en zijn partijgenoot, kersverse burgemeester Karin Derua. Baert beslist om verder te zetelen als onafhankelijke, en wordt uit de blauwe partij gezet.
Door het vertrek van Michel Baert heeft de coalitie Open Vld-Vooruit nu niet 12, maar 11 zetels. Niet genoeg voor een meerderheid, en dus wordt die ontbonden. Om opnieuw een meerderheid te kunnen vormen, gaat Open vld de samenwerking aan met N-VA. Vooruit wordt aan de kant geschoven naar de oppositie. Ook onafhankelijke Michel Baert bevindt zich nu in de oppositie.
"Het was een echt kibbelkabinet. Vanuit de oppositie stonden we erbij, en keken er naar. Wij kwam erbij omdat we het belangrijk vonden dat er beleid werd gevoerd in plaats van interne oorlogen." Hans Crol, N-VA
Fusie met Mechelen?
Midden 2022 lekt voormalig burgemeester Michel Baert aan de pers dat er achter de schermen gesprekken lopen tussen Boortmeerbeek en Mechelen om te fuseren. Volgens hem zou de meerderheid zelfs al akkoord gegaan zijn met die fusie. Dat leidt tot grote woede bij de Boortmeerbeekse inwoners. Op 22 april 2022 verzamelt een grote menigte op het gemeenteplein, ze eisen dat Karin Derua aftreedt als burgemeester. Volgens Derua zelf zijn er vooral leugens verspreid in de pers. Volgens haar zijn er nooit gesprekken geweest over een fusie, enkel over een onderzoek naar een mogelijke fusie.
Ik heb nooit het idee gehad om te stoppen om deze reden. Je neemt je verantwoordelijkheden op, zoals een kapitein op een boot. Bij woelige zee, moet je zien dat je erdoor vaart." Karin Derua, Open Vld
HERBEKIJK: Karin Derua spreekt inwoners toe (22/04/2022)
"Vriend of vijand, niemand geloofde mij. Maar achteraf hebben ze mij allemaal gelijk moeten geven." Michel Baert, Samen voor Boortmeerbeek
Voor Michel Baert, verantwoordelijk voor de perslek, zijn er op dit moment persoonlijk nog altijd een aantal te betwisten samenwerkingen met Mechelen. Hij trekt in oktober naar de kiezer met een nieuwe partij "Samen voor Boortmeerbeek".
Ondertussen is ook het kartel tussen Groen en cd&v uit elkaar gevallen, en zetelen van elke partij 3 leden onder eigen vlag. Bert Meulemans, lijsttrekker voor cd&v, is niet te spreken over de politieke gang van zaken van de afgelopen legislatuur. Hij stelt meteen ook de eis dat als cd&v mee in de meerderheid stapt na de verkiezingen, die minstens moet bestaan uit 14 of 15 zetels. Een grote, stabiele meerderheid.
"Op die manier kunnen we het vertrouwen van de burger terugwinnen. Niet door spelletjes te spelen als in het verleden." Bert Meulemans, cd&v
Verkeersleefbaarheidsplan
Het doel van het nieuwe verkeersleefbaarheidsplan van de gemeente was zowel om voor minder doorgaand verkeer te zorgen, als ook inwoners aan te moedigen de fiets te nemen. Al kan de oppositie zich niet helemaal vinden in dat plan. Kenny Deliën van Vlaams Belang begrijpt dat het plan er is om verschillende straten of wijken autoluw te maken, maar dit gaat ook ten koste van de snelheid van de hulpdiensten. Ook Michel Baert van Samen voor Boortmeerbeek vindt dat het nieuwe plan voor meer verwarring zorgt als oplossingen.
Trajectcontrole
HERBEKIJK: Trajectcontrole Boortmeerbeek levert veel boetes op (23/02/2023)
Sinds december 2022 worden 4 nieuwe trajectcontroles in werking gesteld in Boortmeerbeek. Eéntje in deelgemeente Hever en drie hier in Schiplaken. Bij een navraag van onze redactie aan de inwoners van die deelgemeenten, blijkt dat niet iedereen tevreden is met die camera's in hun omgeving. In de eerste 3 maanden van de nieuwe trajectcontoles waren er al 2.000 boetes uitgeschreven.
Volgens burgemeester Derua is het een kwestie van aanpassen, maar daar is niet elke politici het mee eens. Bert Meulemans van cd&v vindt dat de invoer van de trajectcontroles volledig verkeerd aangepakt zijn. Volgens hem is het de bedoeling dat je werkt van het 3S-systeem: eerst je structuur aanpassen, daarna sensibiliseren en pas daarna sanctioneren. "In Boortmeerbeek doen we het net andersom.", vindt hij. En ook Ann Morissens van Groen vindt het idee dat trajectcontroles het verkeer zouden verminderen onwaarschijnlijk.
"Ik denk dat de intentie van het verkeersleefbaarheidsplan goed zat, maar er zijn zeker werkpunten." Ann Morrissens, Groen
Dat er werkpunten zijn, is ook de meerderheid niet ontgaan. Hans Crol van N-VA benadrukt het belang van evaluties, ook in het verhaal van de trajectcontroles. Hij wil met zijn partij onderzoeken of die camera's de afgelopen legislatuur nut gehad hebben, en of ze effectief moeten blijven staan. Ook burgemeester Karin Derua beaamt dat die evaluatie moet gebeuren.
"Als blijkt dat dat geen effect heeft naar de toekomst, zullen er andere maatregelen genomen moeten worden." Karin Derua, Open vld
Dossier Ravenstein
Er ligt nog geen dossier op tafel voor de invulling van Ravenstein, een domein van maar liefst 5 hectare groot en het bijhorende herenhuis. Na het overlijden van baron Bernard de Meester de Ravestein schonk hij het volledige domein en zijn woning aan de gemeente en haar inwoners. Na een marktonderzoek hebben 2 geïnteresseerden zich aangemeld om het hele domein onder handen te nemen.
Eén van die geïnteresseerden is Natuurpunt, en daar is Groen-lijsttrekker Ann Morissens fan van. Volgens haar zou de verkoop betekenen dat Natuurpunt het domein mee op de kaart kan zetten, bijvoorbeeld met een speeltuin of een horecazaak. Maar volgens Vlaams Belang-lijsttrekker Kenny Deliën zou dat betekenen dat evenementen die daar nu georganiseerd worden, zoals de Zomerse Dinsdagen, niet langer kunnen plaatsvinden.
"Ik vraag me af wie de baas is. De gemeente, of Natuurpunt?" Kenny Deliën, Vlaams Belang
De andere geïnteresseerde koper is vooral geïnteresseerd in het kasteel. De rest van het domein zou bij dit voorstel dus gewoon in handen blijven van de gemeente. Cd&v heeft ook een plan voor het domein, de christen-democraten zouden het kasteel liever een culturele bestemming geven, in de vorm van een gemeenschapscentrum. Volgens lijsttrekker Bert Meulemans hebben Boortmeerbeekse verenigingen zo ook opnieuw een plaats voor activiteiten.
Alle voorstellen hebben potentieel, maar een keuze heeft het gemeentebestuur nog niet gemaakt. Volgens N-VA lijsttrekker Hans Crol zou die beslissing pas genomen kunnen worden na de verkiezingen.