Stembus 24: DIEST - Groot Lijsttrekkersdebat

Stembus 24: DIEST - Groot Lijsttrekkersdebat

Stembus 24: DIEST - Groot Lijsttrekkersdebat

Christophe De Graef (Iedereen Diest), Geert Cluckers (DDS), Jeroen Overmeer (N-VA), Miet Dirix (Groen), Natalie Theys (NU) en Stefan Cypers (Vlaams Belang) debatteren onder meer over de toekomst van de Citadel, het sportpark aan de Warande, de Halve Maan en de toekomst van het zwembad daar, hoe de binnenstad commercieel aantrekkelijker kan worden en leegstand kan tegengegaan worden, en goed bereikbare en verkeersveilige deelgemeenten.

1. De Warande

Eén van de onderwerpen die de stad Diest de voorbije legislatuur in de ban hield, is de toekomst van de Warande. De komende jaren wil het stadsbestuur op die locatie meer beleving en ruimte voor sport creëren, met een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal. Maar op dit moment zijn de plannen nog niet concreet. Op de laatste gemeenteraad werd aangekondigd dat een beslissing in het dossier pas voor de volgende legislatuur is. Aan welk budget, is ook nog een vraagteken.

“Het is geen dossier waarbij je een zomaar een gebouw kan neerzetten. Het gaat over de ontwikkeling van de volledige site. Daar moet je heel veel studies op voorhand over doen. We hebben gekeken naar wat er nodig is en wat er daar kan. De combinatie zwembad-sporthal was heel belangrijk om naar een privaat-publieke samenwerking te kunnen gaan (uitbating door een privépartner dus, nvdr). Het horecagedeelte moet de winstgevende factor zijn." Christophe De Graef, Iedereen Diest


Volgens burgemeester van Diest Christophe De Graef is het plan nu klaar, maar is de stad gebonden aan de Vlaamse overheid die aangeeft dat je in de laatste maanden van de legislatuur geen extra financiële druk mag leggen op de volgende legislatuur. 

Het dossier over de toekomst van de Warande is in 2020 gestart, en intussen zijn er ook al veel gesprekken geweest met zowel de sportclubs als met geïnteresseerde firma’s. Maar het stadsbestuur krijgt ook kritiek rond dit dossier. onder meer Jeroen Overmeer, lijsttrekker van N-VA Diest, vindt dat de meerderheid veel belooft, maar dat er bij de uitwerking steeds vaker problemen opduiken.

“Ik vind dat persoonlijk de grootste ontgoocheling van deze legislatuur. De nood aan moderne sportinfrastructuur is gigantisch. Mijnheer De Graef moet niet verwijzen naar de Vlaamse overheid. Als hij binnen zijn stadsbegroting was gebleven, had het wel degelijk beslist kunnen worden. Maar men heeft zoveel beloofd, en er is niets gerealiseerd." Jeroen Overmeer, N-VA

Ook over de totale kostprijs van de vernieuwing van de Warande stellen de oppositiepartijen zich veel vragen. Wat vaststaat, is dat het budget van het project veel hoger uitvalt dan origineel voorzien is. Toen was er was 5 miljoen euro vooropgesteld als investering, en jaarlijks 1,8 miljoen euro om bij te dragen. Wat de kosten nu zijn, kan Geert Cluckers van DDS niet kwijt omwille van de geheimhoudingsplicht.

“Het is een gigantisch bedrag in totaal. Maar laat ons duidelijk zijn. Wij vanuit DDS vinden dat er zeker een nieuw zwembad moet komen, wij zijn een scholenstad. Wij willen dat echt aan onze scholen, kinderen en inwoners aanbieden.” Geert Cluckers, DDS
"Hoeveel het mag kosten, daarvoor moeten we eerst opnieuw met de verenigingen aan tafel gaan om ook hun mening te vragen. We moeten dat in alle transparantie doen, maar dat kan pas na de verkiezingen.”

Ook Vlaams Belang Diest maakt zich zorgen over de bedragen die de stad nodig heeft voor de realisatie. Lijsttrekker Stefan Cypers is van mening dat je als meerderheid elk jaar moet investeren in sport en sportinfrastructuur. Volgens hem maakt het stadsbestuur de omgekeerde beweging, en hebben zij jarenlang niets gerealiseerd, om nu een veel te groot project op poten te willen zetten dat, volgens hem, niet haalbaar is.

Miet Dirix, lijsttrekker voor Groen, is voorstander van een nieuw zwembad met moderne sportinfrastructuur, maar vindt het wel jammer dat de sportraad begin vorig jaar is afgeschaft. Als haar partij verkozen wordt, wil ze meteen werk maken van die opnieuw te installeren. Volgens haar komt van die sportraad heel veel advies, en zorg je er ook voor dat verschillende verenigingen samenwerken.

Nathalie Theys van de partij NU stelt zich niet alleen vragen bij het budget of de uitwerking, maar ook bij de locatie waar de stad dit project wil realiseren. Voor haar is het niet vanzelfsprekend dat de Warande de ideale bestemming is voor de bouw van een nieuw sportcomplex.

"Kunnen we dat zwembad niet loskoppelen, in gesprek gaan met de provincie en een binnen- en buitenzwembad op het domein zetten? De sportcomplexen kunnen we dan loskoppelen en bijvoorbeeld op de citadel plaatsen. Wij hebben daar een heel andere visie op." Nathalie Theys, NU

2. Halve Maan

Ook over de vraag of er in de toekomst nog kan gezwommen worden in provinciedomein Halve Maan, heerst nog altijd wat onduidelijkheid. Alle partijen zijn het erover eens dat ze liever een volwaardig zwembad zien in het domein, maar momenteel wordt onderzocht of het zwembad vervangen kan worden door een ploeterzone of een kleiner zwembad. 2 jaar geleden al besliste de provincie dat het huidige zwembad zal moeten sluiten.

Toen destijds op de Diestse gemeenteraad werd beslist om een motie bij de provincie in te dienen die pleitte voor het behoud van het zwembad, was N-VA wel de enige fractie die zich daarvan onthield.

"Maar in dat debat waren plots allerlei andere fracties andere standpunten aan het innemen dan hun eigen partijgenoten in de provincie hadden gedaan. Onze fractie is zo eerlijk geweest om loyaal te zijn aan de provinciegenoten. Die Halve Maan, openbare domeinen, zijn de bijna enige troeven van de provincie. Ik zie in Diest heel veel mogelijkheden om dat commercieel beter uit te baten." Jeroen Overmeer, N-VA

Volgens de huidige meerderheid zijn er de afgelopen jaren verschillende gesprekken geweest tussen de stad en de provincie, maar is het ook duidelijk dat beide partijen van visie verschilden over de toekomst van het provinciedomein. Niet alleen over het zwembad, maar ook bijvoorbeeld over de reservatiesystemen en het maximaal aantal bezoekers per dag. Volgens Geert Cluckers (DDS) is het belangrijk dat de partijen die volgende legislatuur Diest besturen, meteen aan tafel gaan zitten met de provincie om dit dossier verder te bespreken, want ook daar komt uiteraard een nieuw bestuur.

Ook over het reservatiesysteem van het provinciedomein zijn de partijen het oneens. Volgens Miet Dirix van Groen zou het systeem volledig moeten verdwijnen, en moet het domein weer vrij toegankelijk worden voor iedereen. Maar het systeem is destijds wel in het leven geroepen om het probleem van de criminaliteit en het vandalisme aan te pakken. Toch vindt Vlaams Belang dit systeem niet correct, zeker niet voor de inwoners van Diest zelf.

"Het is vooral de instroom van mensen buiten de regio die meestal voor verbale agressie en ongemakken zorgt. Ik denk dat wanneer je de tickets anders aanpakt, zodat er meer mensen kunnen binnenkomen, je voorrang moet geven aan de eigen bevolking en aan de sportverenigingen uit de omgeving." Stefan Cypers, Vlaams Belang
"Het zijn vooral de abonnementhouders die we voorrang moeten geven, die dat vandaag niet hebben. Dat zijn vooral mensen van Diest. Zij kopen een abonnement aan, maar moeten ondanks hun abonnement toch mee aanschuiven in de wachtrij." Christophe De Graef, Iedereen Diest

En dan is er nog discussie over de openingsuren van het provinciedomein. Op dit moment opent het domein om 9 u. 's morgens, maar Jeroen Overmeer van N-VA zou de deuren liever al om 8 u. 's morgens openen. Volgens hem is dat belangrijk voor de vroege zwemmers bij de Diestse inwoners, want kort voor de middag stroomt de rest van de bezoekers uit Vlaams-Brabant al toe. Nathalie Theys van NU wil de openingsuren van het zwembad 's avonds vooral verlengen, maar weet dat geen evidentie is omwille van het gebrek aan redders.

"Dat moet misschien wel eens aangekaart worden vanuit de stad. Zij kunnen de job van redder aantrekkelijk maken voor jongeren, wordt daar voldoende promotie voor gemaakt? Ook vanuit de provincie trouwens, want weten de jongeren dat dat een leuke job kan zijn?" Nathalie Theys, NU

3. Citadel

Een derde veelbesproken locatie in Diest is de citadelsite, ook die ondergaat de komende legislatuur een grote transformatie. Elke lokale partij heeft een eigen idee voor de invulling van de historische site. De partij NU wil bijvoorbeeld werk maken van een plan waarbij het historische gedeelte door de stad zelf gerenoveerd kan worden, de rest van de site zou volgens hen geprivatiseerd moeten worden.

"Het belangrijk dat het historisch gedeelte in handen van de stad blijft. In eigen beheer, niet zoals het nu is. Wij horen van verenigingen dat de huur nu van 50 euro naar 300 euro gaat, en wie een klein evenement wil organiseren 2500 euro moet betalen." Natalie Theys, NU

Ook partij DDS is voorstander van een gedeelte van de citadel te privatiseren. Lijsttrekker Geert Cluckers is van mening dat de grootte van de site (22 hectare) te veel geld zou kosten qua onderhoud, geld dat ook nodig is voor andere projecten in de stad. 

Ook lijsttrekker voor N-VA Jeroen Overmeer gaat mee in het idee om een deel te privatiseren. Zijn partij maakt zich vooral zorgen over de financiering van alle renovaties en restauraties die daar gebeuren. Daarnaast wil hij ook de Vlaamse overheid aanspreken om te praten over mogelijke subsidies. Ook het idee om op termijn huizen en andere woongelegenheden te bouwen op de site sluit Overmeer niet uit.

De eerste fase van het herbestemmingsproject is goedgekeurd door de gemeenteraad, op dat moment is de meerderheid het eens over de plannen. Maar tijdens de besprekingen over fase 2 loopt het mis.

"Wij hebben een andere mening over fase twee dan onze coalitiepartner DDS. Dat gaat over het politiegebouw. Wij weten dat het politiegebouw aan de Leuvensestraat gerenoveerd moet worden, of dat de politie moet verhuizen. Maar wij vinden dat de politie zeer toegankelijk moet zijn. Wij stellen ons de vraag of een politiegebouw op de citadel, op de plaats van de loods helemaal achterin, een goed gelegen plaats is." Christophe De Graef, Iedereen Diest

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Jongerenplek Textuur opent vanavond de deuren in Diest

    Jongerenplek Textuur opent vanavond de deuren in Diest

  • PVDA wil schepen van Armoedebestrijding in Diest: "Zo kan er armoedeplan komen in onze stad"

    PVDA wil schepen van Armoedebestrijding in Diest: "Zo kan er armoedeplan komen in onze stad"

  • Zaterdag en zondag vindt Weekend van de Klant plaats in onze regio: "Extra kortingen, cadeaus en lekkernijen voor klanten"

    Zaterdag en zondag vindt Weekend van de Klant plaats in onze regio: "Extra kortingen, cadeaus en lekkernijen voor klanten"

  • Supermarkt Spar in Diest brengt stickerboek uit met 174 unieke beelden van historische sites in en rond de stad

    Supermarkt Spar in Diest brengt stickerboek uit met 174 unieke beelden van historische sites in en rond de stad

  • Beslissing over ontwikkelaar de Warande in Diest uitgesteld naar volgende legislatuur, N-VA: "Een blamage"

    Beslissing over ontwikkelaar de Warande in Diest uitgesteld naar volgende legislatuur, N-VA: "Een blamage"