Stembus 24: GEETBETS

Stembus 24: GEETBETS

Stembus 24: GEETBETS

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Geetbets met lijsttrekkers Jo Roggen (Open Dorp), Elke Allard (Vooruit), Ingrid Claes (CD&V PLUS) en Kevin Huybrechts (N-VA).



Jo Roggen (Open Dorp) draagt al 12 jaar de burgemeestersjerp in Geetbets. bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wint zijn liberale partij de verkiezingen met een monsterscore van 44%. Met dat resultaat haalt de partij 10 zetels binnen, dat was toen een absolute meerderheid. Toch werd destijds gekozen om een coalitie te vormen met het socialistische Hart#Dorp. Cd&v en N-VA vormden samen de oppositie.

Wegen en fietspaden

De voorbije legislatuur heeft de gemeente voor maar liefst 31 miljoen euro geïnvesteerd in wegen en fietspaden, samen met partners als Fluvius en de Watergroep. Het gaat om een tiental straten, waaronder de Glabbeekstraat en de Biesemstraat. Zo'n bedrag werd nog nooit eerder geïnvesteerd in wegeninfrastructuur. En dat allemaal zonder belastingsverhoging, klinkt het trots bij burgemeester Roggen.

Toch was niet iedereen enthousiast over de vernieuwing van het Geetbetse straatbeeld. Tijdens de werfzone aan de Glabbeekstraat dienden maar liefst 120 buurtbewoners een bezwaarschrift in. Volgens hen waren de werfzones te groot voor de woonkern, wat leidde tot onveilige situaties. Volgens de oppositiepartijen heeft het gemeentebestuur ook te weinig gecommuniceerd over de omvang van de werken. Bekijk hieronder onze reportage over de bezwaarschriften uit 2022.

Protest bij buurtbewoners Geetbets (07/04/2022)


Burgemeester Jo Roggen kent de argumenten van de buurtbewoners. Volgens hem heeft hij daarom een zogeheten werfmanager aangesteld, die instaat voor de organisatie en de communicatie van die werken. Maar omdat bij zo'n werf vaak een tiental verschillende partijen gelijktijdig aan het werk zijn, kan niet voorkomen worden dat af en toe iets onverwachts gebeurt.

"Ik kan me best voorstellen dat men zegt dat de communicatie sneller en beter kan" Jo Roggen, Open Dorp

Infrastructuur

Vorig jaar kocht de gemeente 3 eigendommen van het bisdom: de pastorij en de parochiezaal in deelgemeente Rummen, en de kerk in deelgemeente Grazen. Die laatste werd aangekocht om te kunnen verhuren als ruimte voor evenementen.  

Ook het buurthuis in Grazen wordt grondig gerenoveerd. Maar volgens de oppositie lopen die werken veel vertraging op, en zijn ze ook veel te duur. Eerst werd een bedrag van 500.000 euro uitgetrokken voor de renovatie, maar dat is ondertussen al opgelopen tot 1,2 miljoen euro. 

"En het kan zijn dat de kosten nog hoger gaan oplopen. Voor dat geld hadden ze een nieuwbouw kunnen zetten." Ingrid Claes, cd&v PLUS

Verkeersveiligheid

Vorig jaar raakte bekend dat maar liefst 1 op de 4 chauffeurs in Geetbets te snel reed. Bij snelheidscontroles werd in 2 weken tijd een kwart van de autobestuurders geflitst. In de Biesemstraat bijvoorbeeld, reed toen zelfs de helft van de auto's te snel. Al in 2020 stelde oppositiepartij CD&V voor om 3 flitspalen in de gemeente te plaatsen, maar het gemeentebestuur wou liever investeren in trajectcontroles. In de zomer van dit jaar werden de eerste 6 trajectcontroles in de gemeente ingevoerd, onder meer in die Biesemstraat. 

Ook heeft de gemeente de afgelopen legislatuur geïnvesteerd in een veiligere schoolomgeving in zowel Geetbets zelf als de scholen in deelgemeente Hogen. Daar werden speciale verkeerslichten geplaatst, die automatisch op rood springen wanneer je er te snel rijdt. Toch vindt oppositiepartij N-VA dat de verkeersveiligheid op het grondgebied van Geetbets nog een stuk beter kan. Zij halen het voorbeeld aan van de banen tussen Geetbets en Rummen, en de banen tussen Rummen en Grazen. 

"In Geetbets hebben we 2 soorten fietspaden: heel slechte, en heel goede. De goede zijn pas heraangelegd, aan de slechte wordt jammer genoeg niets gedaan." Kevin Huybrechts, N-VA

Huidig schepen Elke Allard van Vooruit beaamt dat er meer kan gebeuren om de verkeersveiligheid in de gemeente te bevorderen. Ze deelt de mening dat heel wat fietspaden veiliger gemaakt moeten worden, daar is volgens haar nog veel werk aan. Maar volgens haar is het ook niet mogelijk om ze nu al allemaal aan te pakken, want door de aankomende wegenwerken zullen verschillende fietspaden later toch opnieuw opengebroken moeten worden.

Eigen brandweerpost

De huidige meerderheid ijverde de voorbije legislatuur voor een nieuwe brandweerpost korter bij Geetbets, voorlopig zonder succes. Door de ligging van de gemeente in een uithoek moeten inwoners soms lang wachten op de hulpdiensten. Ook N-VA-lijsttrekker Kevin Huybrechts maakt zich zorgen over de lange wachttijden van de hulpdiensten. Volgens hem kan een brandweer- of politiewagen tot wel 20 minuten op zich laten wachten. Daarom wil hij werk maken van betere afspraken met de dichtstbijzijnde hulpdiensten, om op regelmatige basis patrouilles te voorzien in de gemeente.

Daarnaast wil N-VA ook werk maken van de strijd tegen wateroverlast met structurele ingrepen, een nieuwe multifunctionele zaal en sport. De partij denkt bijvoorbeeld aan een padelterrein, en wil ook de Finse piste  aan de sport-en recreatiezone Ganzenweg beter onderhouden.

Dienstverlening

cd&v PLUS wil vooral inzetten op betere dienstverlening en communicatie in de gemeente, bijvoorbeeld met een nieuwe website. Volgens de christen-democraten kunnen ze op die manier vrijwilligers, verenigingen en adviesraden beter ondersteunen. Daarnaast moet ook meer ingezet worden op betaalbare ontmoetingsplaatsen, en het opstarten van buurtwerkingen.

Sporthal

De socialistische partij Vooruit kiest vooral om extra in te zetten op sociaal welzijn. De leden hopen om vanuit de meerderheid eenzaamheid in de gemeente te kunnen verdrijven. Maar ook sport en vrije tijd staan hoog op de agenda voor Vooruit. Zo willen ze bijvoorbeeld werk maken van een vernieuwing én uitbreiding van de sporthal langs de Ketelstraat in Rummen. Volgens de partij is dat de ideale locatie voor lokale sport- en cultuurverenigingen om hun aanbod te kunnen blijven aanbieden. 

Verdere plannen burgemeester

Open Dorp, de partij van burgemeester Jo Roggen, hoopt dat het haar beleid van de voorbije jaren gewoon kan verderzetten. De partij wil haar aandacht de komende jaren verder op wegenwerken vestigen.

"Een Geetbetsenaar moet graag thuiskomen, en veilig thuiskomen. Daarom moet geïnvesteerd worden in bereikbaarheid." Jo Roggen, Open Dorp

Naast wegenwerken heeft de partij enkele andere prioriteiten voor volgende legislatuur. Zo wil Open Dorp ook verder inzetten op de dienstverlening, het vrijetijdsaanbod en een sterk sociaal beleid met aandacht voor toegankelijkheid.

Financiële marges

Eén van de grootste uitdagingen voor Geetbets zal financieel zijn, want ook in de volgende legislatuur staan opnieuw heel wat wegenwerken op de planning. Onder meer de Galgenstraat, waar al meerdere dodelijke ongevallen gebeurden, wordt aangepakt. En ook de dorpskernen van deelgemeentes Grazen en Rummen krijgen een opknapbeurt. 

De voorbije jaren onderzocht de gemeente Geetbets een mogelijke fusie met Tielt-Winge, Bekkevoort en Kortenaken. Dat bleek na onderzoek niet het beste scenario, maar de vraag blijft of Geetbets de komende jaren zal moeten fuseren met een andere gemeente.

Fusie met 3 gemeenten

De voorbije jaren onderzocht gemeente Geetbets een mogelijke fusie met Tielt-Winge, Bekkevoort en Kortenaken. Dat bleek na onderzoek niet het beste scenario, maar toch blijft de mogelijkheid zorgen met zich meebrengen bij de lijsttrekkers.

"De fusie gaat de grootste uitdaging zijn de komende jaren. Iedereen gaat zijn zegje willen doen, en dat gaat problemen met zich meebrengen." Kevin Huybrechts, N-VA
"Ik ben geen voorstander, maar ook geen tegenstander. Ik wil gewoon niet Geetbets in de fusie het kleine uithoekje is. Maar met een fusie kunnen we misschien wel meer realiseren." Elke Allard, Vooruit
"Persoonlijk heb ik geen probleem met een fusie met onze buurgemeenten. Maar als men de bevoegdheden blijft delegeren naar de gemeenten op zich, en financiën niet laat meestromen naar de gemeenten, dan is dat een verdoken vorm van verplichte fusionering. Het is daarom belangrijk dat de Vlaamse Overheid daar duidelijkheid in schept." Jo Roggen, Open Dorp

We legden 3 stellingen voor aan elke partij

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Geetbets gaat gevaarlijke Galgestraat die al 3 levens eiste heraanleggen: "Smalle, bochtige weg zonder fietspad zorgt voor problemen"

    Geetbets gaat gevaarlijke Galgestraat die al 3 levens eiste heraanleggen: "Smalle, bochtige weg zonder fietspad zorgt voor problemen"

  • 6 nieuwe trajectcontroles vanaf vandaag actief in Geetbets, onder meer in Biesemstraat in Rummen

    6 nieuwe trajectcontroles vanaf vandaag actief in Geetbets, onder meer in Biesemstraat in Rummen

  • Poezenpootjes uit Geetbets vangt vier kittens op die werden gedumpt in vuilnisbak: "Hoe haal je het in je hoofd?"

    Poezenpootjes uit Geetbets vangt vier kittens op die werden gedumpt in vuilnisbak: "Hoe haal je het in je hoofd?"

  • Zoutleeuw plaatst sluis om water uit centrum te weren, ook rest van de regio houdt regenval in de gaten: "We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen"

    Zoutleeuw plaatst sluis om water uit centrum te weren, ook rest van de regio houdt regenval in de gaten: "We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen"

  • Wilde bermen in Geetbets en Kortenaken bereiken hun doel: "Er groeien 22 bloem- en kruidsoorten in plaats van 5"

    Wilde bermen in Geetbets en Kortenaken bereiken hun doel: "Er groeien 22 bloem- en kruidsoorten in plaats van 5"