Stembus 24: GLABBEEK

Stembus 24: GLABBEEK

Stembus 24: GLABBEEK

In 2018 kwamen in Glabbeek nog 6 partijen op, in 2024 nog maar 2. De Dorpspartij van burgemeester Peter Reekmans en de nieuwe lijst Inspraak, van CD&V, SamenGroen en Vooruit. Benieuwd of Inspraak voldoende opgewassen zal zijn tegen de verpletterende populariteit van de Dorpspartij.

De inwoners zijn dus duidelijk zeer tevreden over het beleid in Glabbeek. Op vlak van veiligheid scoorde de gemeente 84 procent, op vlak van gemeenschapsleven 82 procent, en op vlak van beleid zelf 83 procent. De Dorpspartij leidt Glabbeek al 12 jaar lang. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was de partij van burgemeester Peter Reekmans opnieuw de grootste van 6 partijen, met maar liefst 55% van de stemmen. Met 12 zetels was het voor de partij niet nodig om coalities te bouwen, de meerderheid wordt dus gevormd door de partij van Reekmans alleen. Cd&v en Samen GROEN belandden in de oppositie met samen 5 zetels.

Nieuwe uitdager

In 2018 kwamen dus 6 verschillende partijen op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, dit jaar zijn het er amper 2. Open VLD en N-VA komen niet meer op. De Dorpspartij van Glabbeek wordt uitgedaagd door een nieuwe partij: Inspraak. Inspraak is de nieuwe lijst van cd&v, Samen GROEN en Vooruit. Gemeenteraadslid Eric Gijsermans neemt de taak van lijsttrekker op zich, volgens hem is de naam "Inspraak" bewust gekozen. Volgens de partij is er namelijk te weinig inspraak van inwoners mogelijk.

"Het is meer éénrichtingsverkeer. De adviesraden zoals de jeugdraad, de verkeersraad en de landbouwraad zouden meer moeten samenkomen. Dat is nu veel te weinig." Eric Gijsermans, Inspraak

Toch is deze nieuwe lijst naar eigen zeggen géén reactie tegen de Dorpspartij. De kandidaten benadrukken dat ze geen kritiek willen uiten op het beleid van de huidige meerderheid: "We willen enkel verbeteringen aanbrengen." 

Kritiek op inspraak

Huidig burgemeester Peter Reekmans van de Dorpspartij vindt de nieuwe naam van de partij dan weer een ongelukkige keuze. Volgens hem is er aan inspraak in Glabbeek geen gebrek. Zo haalt hij bijvoorbeeld aan dat bij elk vernieuwingsproject mensen uitgenodigd worden op inspraakvergaderingen, waar geluisterd wordt naar hun mening. De Dorpspartij heeft de afgelopen jaren ook werk gemaakt van een gemeentelijk Sportinfrastructuurplan, waarbij alle sportverenigingen in de gemeente voorstellen hebben kunnen doen.

"We halen in de Vlaamse Gemeentemonitor de hoogste score in onze regio op vlak van inspraak. Zelfs het dubbele van de meeste buurgemeenten." Peter Reekmans, Dorpspartij

Ten slotte haalt burgemeester Reekmans ook aan dat de gemeente genomineerd is als voorbeeldgemeente op vlak van inspraak door de G1000. Dat is het Belgische platform voor democratische innovatie, dat werken rond burgerparticipatie. Volgens Reekmans is de nieuwe Inspraak-lijst vooral ontstaan omdat de verschillende partijen (cd&v, samen GROEN en Vooruit) apart geen lijsten meer konden vormen.

Ontstaan van Inspraak

Dat wordt dan weer tegengesproken door lijsttrekker Gijsermans. Volgens hem was de vorming van de nieuwe partij louter een inhoudelijke beslissing: "Door onze krachten te bundelen, worden we sterker." Op gemeentelijk vlak willen de 3 partijen naar eigen zeggen voor 95% aan dezelfde punten werken. Voor de overige 5% zal water bij de wijn gedaan moeten worden, dat is volgens hen net de sterkte van de lijst. Volgens Inspraak zijn er ondanks het succes van de meerderheid verschillende werkpunten, zoals de fietspaden in de gemeente.

Wegenmeerjarenplan

Volgens Inspraak zijn de Glabbeekse fietspaden in erbarmelijke staat, en is daar de laatste jaren weinig tot niets aan veranderd. 

"In plaats daarvan doet de Dorpspartij wel andere investeringen, vooral aan gebouwen. Maar aan wegenwerken of fietspaden is te weinig geïnvesteerd" Eric Gijsermans, Inspraak

Huidig burgemeester Peter Reekmans geeft toe dat het vernieuwen van de weginfrastructuur lang op zich laat wachten, maar volgens hem is daar een logische verklaring voor. Toen de partij in 2013 aan de macht kwam, heeft ze meteen werk gemaakt van een wegenmeerjarenplan 2013-2030, waarin duidelijk gecommuniceerd is dat de vernieuwing van de weginfrastructuur bekeken wordt op een termijn van 18 jaar. Je kan de subsidies voor die werken wel in één legislatuur aanvragen, maar de realisatie gebeurt meestal in de daaropvolgende legislatuur. Volgens Reekmans worden er de komende 4-5 jaar maar liefst 9 nieuwe fietspaden aangelegd.

Andere investeringen

In 12 jaar tijd heeft de Dorpspartij wel heel wat andere zaken gerealiseerd. Zo kwam er onder meer een nieuw gemeentehuis, een nieuwe evenementenhal, een gemeenteloods, een nieuw woonzorgcentrum en een nieuw commercieel plein. 

"De belangrijkste realisatie die we in Glabbeek gedaan hebben is dat we van een dorp waar de tijd stil stond, een bruisend dorp hebben gemaakt. Een dorp waar echt een Glabbeek-gevoel heerst.” Peter Reekmans, Dorpspartij

Communicatie bij wegenwerken

Volgens zowel Inspraak als enkele geïnterviewde inwoners is de communicatie rond en tijdens wegenwerken in de gemeente een ander werkpunt voor de Dorpspartij. De burgemeester of de bevoegde schepen moeten volgens hen daar meer fysiek bij aanwezig zijn, zodat getroffen bewoners bepaalde problemen met die werken kunnen aankaarten. Maar ook die stelling wordt pertinent tegengesproken door de burgemeester. Volgens hem is de huidig schepen van Openbare Werken, Kris Vanwinkelen, bij zowat elke werfvergadering persoonlijk ter plaatse. Reekmans zegt ook dat hij 7 op 7 bereikbaar is om problemen bij een werf te bespreken, en dat hij meestal binnen het kwartier ter plaatse is om de situatie zelf te bekijken.

Dorpsplan

Het zogeheten Dorpsplan, dat is het verkiezingsprogramma van de Dorpspartij, is tot in de puntjes financieel uitgerekend. Maar het zijn net die financiën waar de oppositie zich zorgen om maakt. Volgens Inspraak is de schuld per inwoner in 4 jaar tijd gestegen met 80 procent. Ze vindt dat er teveel geïnvesteerd is in het nieuwe gemeentehuis, dat heeft een prijskaartje van 4 miljoen euro. Die schuld heeft niet alleen invloed op de huidige inwoners, maar ook op hun kinderen die in Glabbeek blijven wonen, en nieuwe Glabbekenaren. Maar ook dit is volgens Reekmans onterechte kritiek. Het is volgens hem normaal dat de schuld per inwoner hoog ligt door de investeringen van de afgelopen jaren. In het meerjarenplan is volgens de burgemeester  duidelijk te lezen dat door terugverdieneffecten die schulden in 2026 terug op hetzelfde niveau zullen zitten als vandaag.

Vooruitblik

"We hebben ons nieuw plan al bezorgd aan de kiezer: Dorpsplan 3.0. We willen voor 20,5 miljoen euro investeringen doen, waarvan 13,3 miljoen euro komt uit subsidies. Ons financieel berekend verkiezingsprogramma is heel duidelijk: dit willen we doen, zo veel gaat het kosten, en zo willen we het aanpakken." Peter Reekmans, Dorpspartij
"We willen vooral investeren in onze inwoners. Ook in jeugd en senioren. We willen hen een stem geven, die stem is op 13 oktober even belangrijk als de stem van bijvoorbeeld de Eerste Minister. Ik wil dat ze van zich laten horen op 13 oktober." Eric Gijsermans, Inspraak

3 stellingen uit Glabbeek

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Inschrijvingen geopend voor nieuwe editie van Glabbeek Loopt: ook parcours voor kinderen

    Inschrijvingen geopend voor nieuwe editie van Glabbeek Loopt: ook parcours voor kinderen

  • Storm houdt lelijk huis in Hageland, onder meer Tielt-Winge en Glabbeek getroffen: "Het viel met bakken uit de lucht"

    Storm houdt lelijk huis in Hageland, onder meer Tielt-Winge en Glabbeek getroffen: "Het viel met bakken uit de lucht"

  • Glabbeek organiseert dit weekend tentoonstelling over WO I en WO II in Hangaar 44

    Glabbeek organiseert dit weekend tentoonstelling over WO I en WO II in Hangaar 44

  • Portret: Maak kennis met Europees kampioen skeeleren Stan Beelen uit Glabbeek

    Portret: Maak kennis met Europees kampioen skeeleren Stan Beelen uit Glabbeek

  • Stembus 24: GLABBEEK (3 stellingen)

    Stembus 24: GLABBEEK (3 stellingen)