STEMBUS 24: Herent

STEMBUS 24: Herent

STEMBUS 24: Herent

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Herent met lijsttrekkers Astrid Pollers (N-VA), Pieter Taccoen (cd&v+), Marianne Van Rompaey (Open Vld) en Luk Draye (PACT 3020).

In 2018 belanden N-VA, cd&v en Open Vld in Herent samen in de meerderheid. N-VA en cd&v zitten daar al van vorige legislatuur. Open Vld wisselt na decennia in de oppositie van bank met SP.A, die de volgende 6 jaar samen met Groen en Herent21 oppositie voert. Deze verkiezingen komt Herent21 niet meer op, Groen en Vooruit vormen het kartel PACT3020. Met 10 zetels is het zo officieel de grootste partij.

Nieuwe lijsttrekkers

HERBEKIJK: Reportage over PACT 3020 (25/03/2023)


"We hebben 9 zetels met Groen en Vooruit, en we hebben ook een gemeenteraadslid van Herent21 op onze lijst” legt lijsttrekker Luk Draye van PACT 3020 uit. “Ik weet niet of dat iets zegt over de komende verkiezingen, maar we hopen van wel. Het wordt afwachten wat er op 13 oktober in het stemhokje gebeurt”, zegt Draye.

Een opvallende lijsttrekker bij cd&v+: niet huidig eerste schepen Maarten Forceville maar wel Pieter Taccoen staat er op de eerste plaats, als onafhankelijke. Hij werkt al 20 jaar voor de gemeente, maar dan achter de schermen. Hij is onder meer directeur van gemeenschapscentrum De Wildeman en organisator van festivals Wild in 't Park en h'Arena. De partij kondigt in oktober vorig jaar aan niet langer als CD&V, maar wel als cd&v+ door het leven te gaan.

"Die plus wijst op verbreding, verjonging en vernieuwing. Er staan een aantal onafhankelijke mensen op de lijst, waaronder ikzelf. Dus die plus is echt wel iets nieuws.” Pieter Taccoen, cd&v+


“En dat is ook relevant, want dat is de reden waarom ik er ben bijgekomen en op nummer 1 sta. We willen met die plus het project in de verf zetten”, vult Taccoen aan.

Ook Open Vld kiest niet voor een schepen maar wel een relatief nieuw gezicht als lijsttrekker: onderneemster en gemeenteraadslid Marianne Van Rompaey.

"De logische keuze is inderdaad de schepen op nummer 1”, geeft Van Rompaey toe. “Hij kwam zelf met het idee om op nummer 3 te staan om vanop die derde plaats de derde zetel te verdedigen”, aldus Van Rompaey

“De derde plaats is voor ons een strijdplaats. De schepen wil die derde zetel verdedigen om de partij te versterken en te laten groeien.” Marianne Van Rompaey, Open Vld


Verhoogd toezicht

Begin vorig jaar wordt in Herent een serieuze bom gedropt. De gemeente staat onder verhoogd toezicht na vermoedens van belangenvermenging en subsidiefraude. Er zou ook sprake zijn van een toxische werkcultuur. De gemeente moet voorlopig nog altijd tweejaarlijks verslag uitbrengen bij de provinciegouverneur.

HERBEKIJK: Reportage over extra gemeenteraad na vermoedens van subsidiefraude en belangenvermenging (08/03/2023)

"Ik heb in een eerder interview gezegd dat als mij dat zou overkomen zijn, dat ik dan de eer aan mezelf zou gehouden hebben.” Luk Draye, PACT 3020


“Ik kan niet voor haar spreken, maar ik vind toch dat haar geloofwaardigheid in het gedrang is gekomen”, zegt Draye.

"Waarom zouden wij niet geloofwaardig overkomen?”, reageert N-VA-lijsttrekker Astrid Pollers enigszins verbaasd. “Ik wil toch even benadrukken: het is een rapport over het lokaal bestuur Herent. Het is geen rapport over N-VA Herent”, stelt ze duidelijk. Pollers zegt dat Audit Vlaanderen de organisatie van de gemeente onder de loep heeft genomen. Daaruit blijkt volgens haar dat het lokaal bestuur bij verschillende aankopen de deontologische code niet heeft nageleefd. “Dus daar hebben wij op gewerkt met alle raads- en personeelsleden”, aldus Pollers.

“Het vertrouwen in N-VA Herent mag huizenhoog zijn.” Astrid Pollers, N-VA


Volgens cd&v+ en Open Vld is het nu vooral belangrijk om vooruit te kijken.

"Dat was inderdaad geen fijne periode begin vorig jaar”, geeft Marianne Van Rompaey toe. “Maar ik hoop dat we in de toekomst het vertrouwen in de politiek kunnen herstellen. We hopen dat te doen door transparant en open te besturen", aldus Van Rompaey.

"Ik voel wel dat de ploeg, de 150 à 200 personeelsleden die wij hebben, enthousiast zijn om aan de slag te gaan. Dat zijn heel veel goede mensen met goede wil”, vult Taccoen (cd&v+) aan. “Iedereen hoopt dat de rust wat terugkeert in dit gebouw en dat we allemaal samen kunnen werken aan een fijn dorp en de toekomst”, besluit Taccoen.

Meerderheid versus oppositie

Het botst deze legislatuur in Herent opvallend vaak tussen meerderheid en oppositie. Over mogelijke fraude, nieuwe appartementen aan de Blokstraat of over een mogelijke fusie met Leuven bijvoorbeeld. Het ultieme plan van PACT 3020, zegt N-VA.

HERBEKIJK: Reportage over vermeende fusieplannen


"Wij zeggen als N-VA Herent heel duidelijk: een fusie met studentenstad Leuven, dat is voor ons absoluut geen meerwaarde”, stelt Pollers. “We worden opgeslorpt en gebruikt, want we hebben goede belastinginkomsten. Daarnaast hebben we inwoners met een goed sociaaleconomisch profiel en ruimte. Dus je ziet het gewoon wat er gaat gebeuren als we in zo'n fusieverhaal met Leuven stappen, zegt Astrid Pollers.

"Wij hebben nooit een fusie nagestreefd”, reageert Draye. “Wat wij wel uitdrukkelijk in ons programma opnemen, is een betere samenwerking met de buurgemeenten. Niet alleen met Leuven, maar met alle gemeenten rond Herent. Wij vinden dat bestuurskracht kan winnen door samenwerking”, besluit Draye.

Ook tussen cd&v+ en PACT 3020 heeft het deze legislatuur geknetterd. In 2021 dient de oppositiepartij een klacht in bij de gemeenteraad tegen Maarten Forceville. Hij zou informatie die hij in zijn bevoegdheid als schepen verzamelt, gebruiken voor zijn privé-organisatie. Aanleiding is onder meer het plan van Forceville om aan d'Hoogvorstdreef een zomerbar te openen. Ook enkele inwoners dienen een klacht in.

HERBEKIJK: Reportage over deontologische klacht tegen Forceville (22/08/2021)


"Maarten is misschien soms wat onstuimig, maar hij heeft dat gedaan om goed te doen en mensen bij elkaar te brengen”, legt Pieter Taccoen uit. “Maarten is een organisator en op zich was dat een mooi initiatief en terrein om dat te doen. Maar het is misschien misgelopen in de communicatie met de buurt. Langs de andere kant, die klacht: Maarten is ook vrijgesproken”, aldus Taccoen.

Er zijn ook punten waar oppositie en meerderheid in Herent wél overeenkomen. Bijvoorbeeld: betaalbare kinderopvang, het herstel van een busverbinding tussen de deelgemeenten en een beter personeelsbeleid.

“Ik denk dat we de diensten die er nu zijn stevig mogen versterken, bijvoorbeeld de groendienst die zwaar onderbemand is.” Marianne Van Rompaey, Open Vld


“Dat is heel zichtbaar voor inwoners. Als die dienst onderbemand is, dan geraken zij niet rond met hun werk en dan zie je natuurlijk dat het onkruid in Herent welig tiert”, legt Van Rompaey uit. “Dat zijn zaken waar de oppositie ook wel op gedrukt heeft de voorbije 6 jaar en dat hebben wij ook in ons programma gezet”, aldus Van Rompaey.

Ook over de aanpak van wateroverlast zijn oppositie en meerderheid het eens. De Hogebeek bijvoorbeeld zet deelgemeente Winksele geregeld onder water. De overlast aanpakken is zowel voor N-VA als PACT 3020 een speerpunt deze verkiezingen.

HERBEKIJK: Reportage over wateroverlast (12/05/2023)


"De oplossing is dat het water voldoende hogerop tegengehouden wordt door voldoende grote wachtbekkens”, zegt Draye. “Er moeten maatregelen komen tegen erosie en de loop van de Hogebeek moet voldoende onderhouden worden”, aldus Luk Draye.

"Misschien moeten we nadenken over het aanleggen van een meer? Het meer van Herent, het zou nog tof zijn. Een klein strand erbij en als het mooi weer is kunnen we allemaal op het strand gaan liggen.” Astrid Pollers, N-VA


“Ik denk dat we wel creatiever moeten worden en dat we dat perfect kunnen uitwerken met een hydroloog in een waterplan”, besluit Pollers.

Verwezenlijkingen

De afgelopen 6 jaar zijn er in Herent heel wat mooie zaken verwezenlijkt, zegt de meerderheid. Denk maar aan de uitbreiding van de dienst lokale economie, de herbestemming van de kerk van Veltem, de oprichting van middelbare school VELD of sporthal Bart Swings.

"Er zijn drie onderdelen met een aparte gymhal, een brasserie erbij en buiten een pumptrack", zegt Pollers. "Het is een lang traject geweest, wat meestal het geval is met grote projecten. Er is veel participatie geweest van mensen uit de sportwereld, en van onze gemeente. Dat maakt dat het ook beantwoordt aan de noden die de verenigingen hebben geformuleerd", aldus Pollers.

HERBEKIJK: Reportage over opening Sportcentrum Bart Swings (21/06/2021)


"De huidige coalitie heeft veel mooie dingen gedaan. We hebben heel veel dingen gerealiseerd”, vindt cd&v+ -lijsttrekker Pieter Taccoen. “We hebben daar met ons bureau Vrije Tijd ook veel aan geholpen. Zoals de bouw van het nieuwe speelplein De Helse Heuvels en de herbestemming van de kerk in Veltem. Dat was een mooi participatief project. Ook de school die ertegenover is open gegaan, dat is toch een mooie verwezenlijking”, besluit Taccoen.

Mobiliteitsplan

Toch kan het beter, zegt de oppositie. Volgens PACT 3020 komt het nieuwe mobiliteitsplan van Herent bijvoorbeeld rijkelijk te laat.

HERBEKIJK: Reportage over mobiliteitsplan in Herent (27/02/2023)


"We hebben daar de vorige jaren sterk op aangedrongen om werk te maken van een mobiliteitsstudie”, zegt Draye. “Die studie wordt nu opgesteld, vorige week zijn er net 2 informatieavonden geweest”, aldus Draye.

“We zijn nu bijna 6 jaar verder. Als die studie vroeger was uitgevoerd, had men nu al met de uitvoering kunnen beginnen.” Luk Draye, PACT 3020


PACT 3020 pleit bijvoorbeeld voor een circulatieplan voor elke dorpskern. Dat is nodig, om de verkeersveiligheid te verhogen, klinkt het. N-VA wil volgende legislatuur dan weer nog meer inzetten op het onderhoud van het openbaar domein en meer aandacht voor senioren. Ook de komst van het langverwachte zwembad moet volgende legislatuur werkelijkheid worden volgens de meerderheid. Ambitieuze projecten dus. Maar zal de inwoner dat in zijn portemonnee voelen?

Belastingverlaging

“1 miljoen euro minder belastingen. Wij hebben dat heel duidelijk gezegd en tot een speerpunt gemaakt.” Astrid Pollers, N-VA


"Wij willen vooral heel goed inzetten op een goed financieel beleid”, zegt Van Rompaey (Open Vld). “We hebben dat de voorbije zes jaar al gedaan en willen dat verderzetten. En als de financiën op orde zijn, dan willen we uiteraard kijken of er een verlaging mogelijk is”, besluit Van Rompaey.

"De belastingen verlagen daar zijn wij absoluut niet mee akkoord maar ze moeten ook niet verhoogd worden.” Pieter Taccoen, cd&v+


“Als we willen inzetten op een mooie en warme gemeente, dan gaan er mensen zijn die dat moeten uitvoeren. Die moeten betaald worden voor hun werk, dus we gaan de belastingen niet verlagen”, zegt Taccoen.

De belastingen omlaag of niet: eerst zijn het natuurlijk nog de verkiezingen op 13 oktober, en daarna de coalitievorming. Die belooft in Herent ongetwijfeld spannend te worden.

Wij stelden 3 vragen aan elke lijsttrekker

Gerelateerd nieuws

  • Zorg Leuven neemt drie kinderdagverblijven over, crèche de Bijtjes in Herent wordt onderdeel van Toverhuis

    Zorg Leuven neemt drie kinderdagverblijven over, crèche de Bijtjes in Herent wordt onderdeel van Toverhuis

  • Bart Swings haalt wereldtitel op puntenkoers in Italië, landgenoot Jason Suttels eindigt als tweede: "Mogen trots zijn dat niveau in ons land zo hoog is"

    Bart Swings haalt wereldtitel op puntenkoers in Italië, landgenoot Jason Suttels eindigt als tweede: "Mogen trots zijn dat niveau in ons land zo hoog is"

  • Begrafenissen Pues biedt hoofdtelefoon aan voor slechthorenden tijdens uitvaart

    Begrafenissen Pues biedt hoofdtelefoon aan voor slechthorenden tijdens uitvaart

  • Bart Swings pakt nieuwe wereldtitel skeeleren, Jason Suttels knalt naar zilver

    Bart Swings pakt nieuwe wereldtitel skeeleren, Jason Suttels knalt naar zilver

  • Autodieven slaan al 13 keer toe in Herent: "Ze gaan iedere keer op dezelfde manier te werk"

    Autodieven slaan al 13 keer toe in Herent: "Ze gaan iedere keer op dezelfde manier te werk"