Stembus 24: HOEGAARDEN

Stembus 24: HOEGAARDEN

Stembus 24: HOEGAARDEN

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Hoegaarden met lijsttrekkers Marleen Lefevre (cd&v) en Hans van Stiphout (Durven Aanpakken Samen).



Cd&v is al 48 jaar alleen aan de macht in Hoegaarden. In 2018 behaalt de partij opnieuw een absolute meerderheid met meer dan 50 procent van de stemmen, goed voor 10 zetels. N-VA, Gewoon Wit en Vooruit komen nog maar eens in de oppositie terecht. De drie partijen bundelen nu de krachten en trekken samen naar de verkiezingen in oktober, onder de naam 'Durven Aanpakken Samen'.

Nieuwe uitdager 'Durven Aanpakken Samen'

"Die woorden zijn niet voor niets gekozen. Het gaat over durven, zaken die al lang op een klassieke manier gedaan worden, veranderen. En ook samen. Wij geloven inderdaad in het feit dat je samen meer weet dan alleen." Hans van Stiphout, Durven Aanpakken Samen

Zo blijven er dus maar twee partijen over: Durven Aanpakken Samen en cd&v. Daar zet Jean-Pierre Taverniers na 16 jaar als burgemeester een stap opzij. Deze keer duwt hij de lijst, schepen Marleen Lefevre neemt zijn rol als lijsttrekker over.

"Als er maar twee lijsten zijn, is het erop of eronder. We willen heel graag, maar we moeten natuurlijk dat mandaat van de kiezer krijgen. Wij willen ons beleid dat we hebben gerealiseerd, voortzetten, heel veel dingen gaan over legislaturen heen. We zijn daaraan begonnen, als je dan moet overdragen: dat is niet zo evident, dan heb je ook wel tijdverlies." Marleen Lefevre, cd&v

Investeringen

De voorbije zes jaar investeerde Hoegaarden 9 miljoen euro, onder meer in wegenwerken. Straten als het Kauterhof en Hauthem werden heraangelegd, vaak samen met rioleringswerken en maatregelen tegen wateroverlast.

"En het werkt ook, want wij hebben bij de laatste overstromingen die er geweest zijn, gezien dat Hoegaarden wel gespaard gebleven is”, zegt Marleen Lefevre. “Elke deelgemeente kan nu ook zeggen dat ze een eigen wachtbekken heeft. Er zijn er in totaal al ongeveer vijftien, hier in Hoegaarden. Dus we zijn echt wel beschermd tegen het water", aldus Lefevre.

De gemeente investeerde ook in infrastructuur. Zo kreeg de voetbalclub in Hoegaarden nieuwe kleedkamers en een nieuwe kantine, en werd de gemeentelijke basisschool uitgebreid. Ook kocht ze een terrein waar volgende legislatuur een zonneveld met 11.000 zonnepanelen moet komen.

De oppositiepartij erkent dat er heel wat goede dingen gebeurd zijn de voorbije jaren. Maar er zijn ook dingen die beter kunnen. Zo vindt de partij dat er veel te weinig inspraak en transparantie is.

Reportage zonnepanelenpark Hoegaarden (3/10/2022)


Inspraak en transparantie

"De manier waarop organisaties en mensen betrokken worden, dat loopt in onze ogen echt structureel niet oké", zegt Hans Van Stiphout. "Er zijn een aantal adviesraden die functioneren. Maar wat er met die adviesraden gebeurt, daar wordt veel te weinig naar geluisterd. Ook bijvoorbeeld als je kijkt naar de gemeenteraden, dat zijn geen raden hé. Ik bedoel, dingen zijn op voorhand allemaal geregeld. Echt overleg over een aantal kritische punten hebben wij heel weinig gezien", aldus Van Stiphout.

Volgens Lefevre ligt dat anders: "Het is natuurlijk zo dat er op de gemeenteraad zelf altijd ruimte is voor vragen van de oppositie. Er zijn echter niet zo heel veel vragen geweest. Wat niet wil zeggen dat we niet beter kunnen communiceren met zowel onze gemeenteraadsleden als met de bevolking. We hebben dat trouwens ook expliciet in ons programma opgenomen. We weten ook: de wereld is veranderd, mensen vragen transparantie", besluit Lefevre.

De gemeente heeft ook al inspraakmomenten georganiseerd, bijvoorbeeld over de weide aan het Paenhuys.

Daarnaast vindt Durven Aanpakken Samen dat een langetermijnvisie soms ontbreekt in het bestuur, bijvoorbeeld als het gaat over wonen. En sommige projecten gaan te traag, zoals de werken in het centrum van Meldert.

"Daar zijn we al zes jaar over aan het praten. En de gemeente bepaalt dat natuurlijk niet, er zijn bepaalde stappen die gezet moeten worden, mensen zijn niet altijd direct akkoord. Maar in mijn ogen kan je vanuit de gemeente aan zo'n dossier bijvoorbeeld harder trekken. Dat blijft te lang op zich wachten. Er is ook een beleid rond energie, zonnepanelen. Ik denk dat wat dat betreft er dingen gebeurd zijn, maar weer opnieuw: dit had vlugger kunnen gebeuren, er had meer kunnen gebeuren." Hans van Stiphout, Durven Aanpakken Samen
"We wachten altijd op hogere overheden om die werken aan te pakken zodat wij, op hetzelfde moment wanneer wij onze straten doen, veel minder moeten betalen. Dan betalen we maar een fractie, maar vijftien procent, dan gaat het over miljoenen. Als we mee willen genieten van de hogere subsidies, moeten we flexibel zijn voor onze timing. Had het van ons afgehangen, was Meldert al lang gerealiseerd." Marleen Lefevre, cd&v

Prioriteiten

Verkeersveiligheid is één van de prioriteiten voor Durven Aanpakken Samen, bijvoorbeeld aan de scholen. Daarnaast wil de partij Hoegaarden meer op de kaart zetten voor toeristen en de lokale economie beter ondersteunen. Door actief met zelfstandigen te communiceren, wil de partijen de drempels voor beginnende ondernemers verlagen.

"Hoe zit dat in elkaar, welke mogelijkheden zijn er? Continu met hen in overleg gaan. Want ik denk dat hier best nog wel ondernemers zijn, maar niet iedereen weet het." Hans van Stiphout, Durven Aanpakken Samen

Cd&v wil nog meer inzetten op wateroverlast en droogte. De partij wil ook meer kinderopvang voorzien, na de schorsing van twee crèches. Voor beide partijen is meer infrastructuur voor verenigingen een van de belangrijkste programmapunten. In juni brandde de sporthal volledig af. Een nieuwe zaal bouwen zal zeker enkele jaren duren. Daarom stelt de partij voor om een masterplan infrastructuur op te stellen.

"Waar gaan we die verenigingen nu allemaal plaatsen? Onze sporthal zal vooral voor sport gebruikt worden, maar die werd nu ook multifunctioneel gebruikt. Op welke manier kunnen we dat nu invullen? Bijvoorbeeld met een mobiel podium, zodat die andere verenigingen daar ook een plaats krijgen." Marleen Lefevre, cd&v

Reportage brand in sporthal Hoegaarden (28/06/2024)


Wonen

Nog een belangrijk thema is wonen. Hoegaarden is een landelijke gemeente met veel open ruimte. Hoe combineer je dat met de nood aan meer woningen?

"Wij zijn een dorp en geen stad. Je moet er ook geen museum van maken voor alle duidelijkheid, maar je moet wel rekening houden met de eigenheid van de gemeente. Dus hier moeten geen blokken komen van vijf of zes verdiepen. Wij kiezen ook veel meer voor inbreiding boven uitbreiding. Er zijn heel veel boerderijen, waar je nog iets mee kan doen." Hans van Stiphout, Durven Aanpakken Samen

Ook cd&v wijst naar bestaande gebouwen, zoals oude hoeves. Een mooi voorbeeld is de oude suikerfabriek in de Ernest Ourystraat. De partij wil het erfgoed in de gemeente gebruiken voor nieuwe woningen, zonder het unieke karakter van de gebouwen te verliezen.

"Mensen zoeken een woning dus wij moeten daar een antwoord op geven." Marleen Lefevre, cd&v

Transparantie en communicatie

Durven Aanpakken Samen wil vooral transparanter zijn dan het huidige beleid, en duidelijk communiceren naar de inwoners. Lijsttrekker Hans van Stiphout haalt onder meer de nieuwe sportinfrastructuur en de wegenwerken aan als voorbeelden.

"Iedereen weet op voorhand dat dat langer gaat duren, dat dat meer gaat kosten. Maar niemand zegt het. En wij willen daarvan af. Lul niet, en noem een koe een koe. En dan moet je soms een aantal dingen vertellen die niet leuk zijn. Maar dat moeten we dan ook maar doen." Hans van Stiphout, Durven Aanpakken Samen

Het zal voor de nieuwe partij niet eenvoudig worden om de macht van cd&v te doorbreken. Die hoopt dan weer dat het haar beleid van de afgelopen 48 jaar kan voortzetten.

"Je mag nooit zeker zijn, de kiezer beslist altijd. Wij hopen dat de kiezer rekening houdt met het feit dat dat een goed beleid geweest is. Dus we zullen zien wat de kiezer beslist, maar wij zijn er in elk geval wel klaar voor." Marleen Lefevre, cd&v
"Ik geloof daarin, ook als lijsttrekker want anders zou ik hier niet zitten. Is dat simpel? Nee, dat weten we ook. Maar je kop laten hangen en aanvaarden dat het zo is, is in mijn ogen het domste dat je kan doen." Hans van Stiphout, Durven Aanpakken Samen

We stelden 3 vragen aan de lijsttrekkers

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Reacties na Hoegaarden-FC ATO (3-1): "Zege is wat we nodig hadden" versus "Het had zeker anders gekund"

    Reacties na Hoegaarden-FC ATO (3-1): "Zege is wat we nodig hadden" versus "Het had zeker anders gekund"

  • Staking in de brouwerij van Hoegaarden gaat ook vandaag nog door

    Staking in de brouwerij van Hoegaarden gaat ook vandaag nog door

  • Spontane staking door 25-tal personeelsleden van AB Inbev in Hoegaarden: "Problemen met onderbezetting en toxisch leiderschap"

    Spontane staking door 25-tal personeelsleden van AB Inbev in Hoegaarden: "Problemen met onderbezetting en toxisch leiderschap"

  • Laatstejaars thuis- en bejaardenzorg wonen week lang in woonzorgcentrum Villa Hugardis in Hoegaarden: "Plezant dat ze eens komen."

    Laatstejaars thuis- en bejaardenzorg wonen week lang in woonzorgcentrum Villa Hugardis in Hoegaarden: "Plezant dat ze eens komen."

  • In 8 Oost-Brabantse gemeenten haalde een partij een absolute meerderheid: een overzicht

    In 8 Oost-Brabantse gemeenten haalde een partij een absolute meerderheid: een overzicht