Stembus 24: HULDENBERG

Stembus 24: HULDENBERG

Stembus 24: HULDENBERG

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Boutersem met lijsttrekkers Danny Vangoidtsenhoven (Open Vld), Luc Robijns (Groen), Herman Depré (cd&v) en Woud Van der Auwera (N-VA).

Huldenberg, een gemeente met 10.000 inwoners. Breed uitgestrekt, pal in de druivenstreek en grenzend aan Wallonië.... Mét stevig in het zadel, burgemeester Danny Vangoidtsenhoven. Zijn Open Vld behaalde in 2018 44,2% van de stemmen. Een ruime overwinning. Vangoidtsenhoven koos voor Groen als coalitiepartner, de kleinste partij. CD&V en N-VA voerden de afgelopen 6 jaar oppositie.

Kandidaten

“De voorbije 6 jaar waren een verderzetting van de vorige 6, waarin we heel wat projecten hebben uitgevoerd zoals de nieuwe schoolgebouwen en grote wegeniswerken”, zegt Danny Vangoidtsenhoven.

“We hebben die projecten afgesloten met een goed financieel resultaat. Ja, dan ben je blij hé.” Danny Vangoidtsenhoven, Open Vld

Ook Groen-lijsttrekker Luc Robijns is tevreden met het werk dat zijn partij in deze legislatuur heeft geleverd: “Ik denk dat onze werking de stille kracht was achter deze coalitie. We zijn niet altijd even zichtbaar, maar ik weet dat we hard gewerkt hebben om onze ambitie te realiseren. Die zie je ook in het straatbeeld.”

Hoewel de oppositiepartijen sommige zaken anders zouden doen, zijn ook zij tevreden met het geleverde werk in Huldenberg.

“We hebben met cd&v een oppositieperiode achter de rug van 6 jaar. Ik moet eerlijk zeggen, ongeveer 80% van wat in deze legislatuur is gebeurd, hebben wij met cd&v nog mee in de steigers gezet voorgaande legislatuur.” Herman Depré, cd&v
“Wij hebben oppositie gevoerd en regelmatig een kritische noot gegeven. Er zijn een aantal zaken waar wij bedenkingen bij hebben of anders zouden doen, maar globaal bekeken vinden wij dat er mooi werk geleverd is.” Woud Van der Auwera, N-VA

Het klopt inderdaad dat het bestuur veel beloftes is nagekomen. Basisschool Den Elzas kreeg een nieuw energieneutraal gebouw, de bibliotheek verhuisde naar het centrum, en er is zo'n 10 kilometer aan nieuwe fietspaden. Voor de volgende 6 jaar heeft elke partij z'n eigen prioriteit.

“Meer en betere mobiliteit. De voetganger en de fietser moeten prioriteit krijgen in het verkeer, en in de leefkernen.” Luc Robijns, Groen
“Wij vinden het belangrijk dat de Vlaamse taal gerespecteerd en bewaard wordt. Bijvoorbeeld in de school van Ottenburg, die is te groot en zou afgebouwd moeten worden. Wij willen iets doen aan het verfransen van die school.” Woud Van der Auwera, N-VA
“Het mentaal welzijn van iedereen, maar vooral dat van jongeren. We merken dat we daar qua aanbod in een vacuüm zitten tussen Brussel en Leuven. Ik denk dat we daar meer op moeten inzetten.” Herman Depré, cd&v
“Wij hebben nieuwe sportterreinen nodig. Bovendien hangt dat vast aan andere projecten, want voor je de voetbalterreinen niet hebt weggehaald op de plaats waar ze nu liggen, kunnen we niet verder met andere projecten. Dat moet één van de grote prioriteiten zijn.” Danny Vangoidtsenhoven, Open Vld

Sportcomplex

Het is misschien wel hét project van de volgende legislatuur. Twee voetbalvelden, kleedkamers en een kantine voor de lokale voetbalclub. Alle partijen, ook de oppositie, keurden de locatie aan de Nijvelsebaan goed, maar zoals wel vaker is er kritiek van de omwonenden.

“Wij met Groen vinden het een goede zaak dat het project daar komt”, zegt Luc Robijns. “We zijn al tien jaar op zoek naar een geschikte locatie, en daar komt het op een plek waar we het project kunnen realiseren.”

Klopt, zegt Vangoidtsenhoven. “Gezien de ligging langs de Stroobantsstraat, de Smeysberg en de Holstheide is het de plek die het best bereikbaar is vanuit de deelgemeentes. Dus ja, het project moet daar komen.”

Een ander signaal klinkt er bij de oppositiepartijen. “We hebben natuurlijk begrip voor de situatie van de bewoners”, zegt N-VA-lijsttrekker Woud Van der Auwera. Hij stelt voor om groene buffers aan te leggen rond de nieuwe sportvelden. Zo hebben de buurtbewoners minder last van overlast. Herman Depré, lijsttrekker van cd&v, zegt dan weer dat de kritiek en ongerustheid van buurtbewoners het gevolg is van slechte communicatie en te weinig participatie. Volgens zijn partij kan de samenwerking op dat vlak beter.

Inspraak en participatie

Een punt dat vaker terugkomt, want cd&v vindt dat de inwoners in Huldenberg, ondanks initiatieven van de meerderheid, te weinig worden gehoord.

“Het is een echte infosessie, de aanwezigen luisteren en gaan al morrend naar buiten. We moeten naar dat gemor luisteren en kijken wat we daaruit kunnen leren.” Herman Depré, cd&v
“Wij willen met Groen nog een stap verder gaan. Als de tijd rijp is, kan Huldenberg met een burgerbegroting werken. Dan gaan we de mensen vragen waar ze het budget aan willen besteden.” Luc Robijns, Groen

Inwoners aan de macht dus. Over een paar zaken is er wel al eensgezindheid. Het gemeenteplein in Huldenberg wordt binnenkort groener, en ook in Ottenburg wordt de dorpskern vernieuwd, het project raakt wel moeilijk uit de startblokken.

“Er is vooral gesproken met inwoners om te kijken wat men daar wenst”, zegt Open Vld-lijsttrekker Danny Vangoidtsenhoven. “Nu gaan we bekijken waarmee we beginnen, en hoe we dat gaan financieren”, aldus Vangoidtsenhoven.

N253 en fietsinfrastructuur

De doortocht van het WK wielrennen op de Smeysberg was de afgelopen legislatuur één van dé hoogtepunten voor Huldenberg. Het contrast met de N253 kan niet groter zijn. De weg doorkruist de gemeente, maar fietsen is er niet echt aangewezen.

“Het is een vloek of een zegen, ergens tussenin. Maar toch meer een vloek.” Danny Vangoidtsenhoven, Open Vld

Robijns vindt het dan weer een uitdaging. Hij wil het verkeer langs de gewestweg de komende legislatuur mee in goede banen leiden. Ook cd&v-lijsttrekker Herman Depré wijst op het feit dat het om een gewestweg gaat. Hij zegt dat de gemeente enkel adviezen over de weg aan het gewest kan geven, wat volgens hem ook gebeurt.

De twee lijsttrekkers van de meerderheidspartijen, Vangoidtsenhoven en Robijns, bevestigen dat het bestuur al meerdere keren de verkeerssituatie op de N253 heeft aangekaart bij de Vlaamse overheid, maar voorlopig zonder resultaat.

“Er zijn ook een aantal andere mogelijkheden, zoals het verbreden van het IJsepad. In Huldenberg zouden wij graag willen dat dat verbeterd wordt.” Woud Van der Auwera, N-VA

Groen-lijsttrekker Luc Robijns wil daar op blijven inzetten. Volgens hem is goede fietsinfrastructuur iets waar zijn partij voor staat.

Fusie

Voor Open Vld-lijsttrekker Danny Vangoidtsenhoven hoeft een fusie niet. Hij denkt dat de betrokkenheid van de inwoners van Huldenberg met het bestuur zo nog kleiner wordt. Herman Depré treedt hem daarin bij: “We proberen net het bestuur dicht bij de mensen te houden, wat nu al niet gemakkelijk is.” Ook Van der Auwera is dezelfde mening toegedaan. Hij stelt dat een burgemeester uit Tervuren of Bertem niet de burgemeester van Huldenberg kan zijn.

“Ik denk dat we onze burger altijd vooraan moeten zetten en lokaal aanwezig moeten blijven.” Luc Robijns, Groen


Everzwijnen

Een fusie zit er dus nog niet meteen aan te komen. Al krijgt Huldenberg sinds kort wel te maken met nieuwe inwoners, everzwijnen.

Woud Van der Auwera gelooft niet dat er een pasklaar antwoord is, maar “er zal meer gejaagd moeten worden”. Niet noodzakelijk, zeggen de lijsttrekkers van de drie andere partijen. Vangoidtsenhoven geeft aan dat de gemeente samenwerkt met het Agentschap Natuur en Bos om de dieren te vangen. Cd&v-lijsttrekker Herman Depré kiest ervoor om de populatie nog uit te laten breiden, en zichzelf nadien te laten reguleren. Robijns, tot slot, zegt dat de inwoners van Huldenberg vooral meer gesensibiliseerd moeten worden om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

U heeft het misschien wel door, de neuzen staan in Huldenberg redelijk in dezelfde richting. Afwachten of er midden oktober dus veel zal veranderen.

“We zijn tevreden na de verkiezingen als we een goed resultaat halen voor het werk dat we de voorbije zes jaar gedaan hebben.” Luc Robijns, Groen
“Als we naar vijf zetels gaan, zijn we tevreden.” Woud Van der Auwera, N-VA
“Als je lokaal bestuur mee vorm wil geven, dan wil je mee in de meerderheid.” Herman Depré, cd&v
“Als het van mij afhangt, mag het meer dan 50% zijn. Dat komt nog makkelijker uit.” Danny Vangoidtsenhoven, Open Vld

Wij stelden 4 vragen aan elke lijsttrekker

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Centrum Ganspoel nog op zoek naar directeur voor de basisschool: "Echt niet evident om iemand te vinden."

    Centrum Ganspoel nog op zoek naar directeur voor de basisschool: "Echt niet evident om iemand te vinden."

  • Autocross in Huldenberg moet sport in de kijker zetten: "Almaar minder crossen door vergunningen en regels"

    Autocross in Huldenberg moet sport in de kijker zetten: "Almaar minder crossen door vergunningen en regels"

  • 20ste Rochusommeganck trekt door de straten van Huldenberg: "Dit moet blijven bestaan"

    20ste Rochusommeganck trekt door de straten van Huldenberg: "Dit moet blijven bestaan"

  • Voormalig minister Koen Geens duwt in oktober opnieuw cd&v-lijst in thuisdorp Huldenberg

    Voormalig minister Koen Geens duwt in oktober opnieuw cd&v-lijst in thuisdorp Huldenberg

  • Zestiger wordt aangereden door eigen wagen tijdens sanitaire stop aan Smeysberg in Huldenberg

    Zestiger wordt aangereden door eigen wagen tijdens sanitaire stop aan Smeysberg in Huldenberg