Stembus 24: KEERBERGEN

Stembus 24: KEERBERGEN

Stembus 24: KEERBERGEN

Bekijk hier onze uitzending over de gemeenteraadsverkiezingen in Keerbergen met lijsttrekkers Jens Eggers (Open Vld), Dominick Vansevenant (N-VA), Peter Verlinden (cd&v), Maikel Iliaens (Keerbergen voor U), An Wauters (Vooruit), Magali Leys (Groen), Frédéric Erens (Vlaams Belang) en Liesbeth Claesen (KeerKracht).

Open Vld werd in 2018 afgetekend de grootste partij van Keerbergen. Met 38 procent haalden de liberalen 10 zetels op 23. De 4 zetels van cd&v zorgden voor een meerderheid en dus werd N-VA, goed voor 7 zetels verwezen naar de oppositie. Groen haalde 2 zetels binnen. De toenmalige sp.a en LSP-Consequent Links haalde de kiesdrempel niet.


8 partijen

Verbrokkeling troef in 2024. De Keerbergenaar zal kunnen kiezen tussen liefst acht lijsten. Jens Eggers, schepen van onder meer Openbare Werken, en niet An Schevenels, trekt de lijst van Open Vld. Ex-burgemeester Dominick Vansevenant is dan weer lijsttrekker voor N-VA. Cd&v is versplinterd. Rocco Vanhove en Wouter Boncquet vertrokken naar het nieuwe Keerbergen voor U met lijsttrekker Maikel Iliaens. Schepen Liesbeth Claesen komt dan weer op met eenmanspartij KeerKracht, nadat ze geen plek kreeg bij cd&v.

“Ik had dat niet zien aankomen. Ik heb dat moeten verwerken, maar mijn politiek engagement is te groot om zomaar in de vergeethoek te verdwijnen.” Liesbeth Claesen, KeerKracht

Nieuwe lijsttrekker voor cd&v is oud-VRT-journalist Peter Verlinden. Opvallend, geen enkele verkozene van 2018 staat nog op de lijst, toch steekt Verlinden zich niet weg.

“Zij die zes jaar geleden schepen geworden zijn, waren op dat ogenblik cd&v’ers”, zegt Verlinden. “Meer nog, de afgelopen tientallen jaren bestuurt cd&v mee in Keerbergen. Wij zijn verantwoordelijk voor het huidige beleid”, besluit hij.

Verder heeft de Keerbergenaar ook nog keuze tussen Vooruit, met An Wauters, Groen, met Magali Leys én Vlaams Belang met Frédéric Erens.

Heraanleg dorpscentrum

Het pronkstuk de voorbije legislatuur is ongetwijfeld de heraanleg van het centrum, deze zomer officieel geopend. Een project van lange adem, een kostprijs van 5,5 miljoen euro. Maar wel nodig.


“Het is een project waar al tien jaar over gesproken werd en we deze legislatuur eindelijk hebben aangepakt”, zegt Open Vld-lijsttrekker Jens Eggers.

“Het centrum is volledig heraangelegd met nieuwe rioleringen en nutsleidingen, maar het is vooral ook gezelliger en mooier geworden.” Jens Eggers, Open Vld

Hij hoopt dat het plein een boost zal geven aan de lokale economie en handelaars. Want een bruisend Keerbergen is ook waar de oppositie om vraagt.

Maikel Iliaens (Keerbergen voor U) pleit ervoor om de Keerbergenaar naar het centrum te halen.

“Het zou niet mogen dat een inwoner naar Haacht gaat voor zijn lokale inkopen. We willen die inwoners in de eerste plaats naar ons eigen centrum trekken.” Maikel Iliaens, Keerbergen voor U

Daar is ook Vlaams Belang-lijsttrekker Frédéric Erens het mee eens.

“Keerbergen moet zijn handelspotentieel ten volle benutten met behulp van ‘city marketing’.” Frédéric Erens, Vlaams Belang

Hij wil met behulp van studies kijken welke zaken er nodig zijn in het centrum om een handelskern te creëren.


Gemeenschap

Die handel moet mensen verbinden, een gemeenschap creëren, want verbinding is er voor sommigen op dit moment nog te weinig.

“Inwoners van Keerbergen inwoners trekken zich hun terug achter hun poort of omheining, dat is een beetje typisch Keerbergen.” Dominick Vansevenant, N-VA

“Wij moeten onze inwoners uit hun kot lokken door een rijk sociaal leven te ontwikkelen. Dat kan door culturele activiteiten te organiseren, maar ook door verenigingen te ondersteunen”, zegt Vansevenant. “Niet alleen met subsidies, maar ook door onze verenigingen te ondersteunen in hun organisatie. Zo kunnen ze op termijn meer leden aantrekken”, aldus Vansevenant.

Participatie

Bij Groen denken ze aan burgerparticipatie om een gemeenschap te creëren. “We willen meer betrokken zijn bij de verschillende wijken in de gemeente”, zegt Magali Leys.

“Wijkraden kunnen vanuit de onderbuik van een wijk leuke ideeën bovenbrengen, en we kunnen ook onze eigen ideeën aan die wijkraden voorleggen.” Magali Leys, Groen

De kloof tussen de burgers onderling moet kleiner worden, maar ook tussen burger en bestuur.

“We willen de mensen betrekken bij ons beleid”, zegt Maikel Iliaens. “Dat kan enerzijds via de verschillende adviesraden die er zijn, want zij zijn echt de experts ter plaatse. Anderzijds willen we inzetten op wijkcomités. Zo willen we luisteren naar de noden in verschillende wijken”, zegt Iliaens.

“Aan elk wijkcomité willen we een budget toekennen, zodat ze ook zelf kleine uitgaven kunnen doen.” Maikel Iliaens, Keerbergen voor U

“Ik heb nu wel het gevoel dat het allemaal veel te veel van bovenaf wordt opgelegd, en dat men eigenlijk veel meer naar de burger zelf moet gaan luisteren”, vindt ook Liesbeth Claesen. “Dat kan door burger zelf inspraak te geven, hem te consulteren en te informeren. Dat gebeurt op dit moment te weinig”, zegt Claesen.

Met Keerbergen Denkt Mee lanceerde de meerderheid al een burgerparticipatieproject waarbij er onder meer nieuwe zitbanken zijn geplaatst. De kloof tussen burger en bestuur valt volgens Open Vld dan ook best mee.

“Ik denk dat de kloof tussen burger en bestuur niet heel groot is”, reageert Open Vld-lijsttrekker Jens Eggers. “Als ik zie hoeveel mensen de weg naar mij of mijn collega’s in het schepencollege vinden, maar ook de weg naar gemeentediensten of de gemeenteraadsleden, dan denk ik dat die kloof niet zo groot is in Keerbergen”, aldus Jens Eggers.

Gemeente- en politiediensten

Nochtans is net die bereikbaarheid van gemeentediensten een probleem voor de oppositie. Sinds de coronaperiode werken de gemeentediensten vaak op afspraak.

“De diensten zijn beperkt toegankelijk. Dat is voor veel mensen te omslachtig of te moeilijk”, vindt Vooruit-lijsttrekker An Wauters. “Je verwacht dat elke persoon zijn eigen administratie onderhoudt, maar niet iedereen doet dat of kan dat. Wij stellen voor om mensen, die ouder zijn dan een bepaalde leeftijd, jaarlijks of tweejaarlijks op te bellen om te vragen hoe ze ervoor staan. Als zij ondersteuning nodig hebben, kan dat zo worden aangepakt”, aldus Wauters.

Daarnaast verhuisden de politiediensten begin dit jaar naar Haacht.

HERBEKIJK: Reportage over bouw nieuw politiekantoor in Haacht (11/12/2023)

“Hoe snel gaat men een klacht indienen, als men tot in Haacht moet rijden? Dan gaat men zeggen: laisser faire, laisser aller. Men laat het voor wat het is, maar ondertussen is de kleine criminaliteit wel aanwezig in het centrum van Keerbergen.” Frédéric Erens, Vlaams Belang

“Kan niet”, zegt Erens. Volgens hem moet de politie altijd aanwezig zijn in Keerbergen, zodat de inwoners er terecht kunnen.

Cd&v en Open Vld staan achter het systeem met afspraken, maar zijn ook bereid om dat wat bij te sturen.

“De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er een soort gemakzucht is binnengeslopen in vele besturen, alles moest in grote mate digitaal verlopen”, zegt Verlinden. “We denken dat we daar te ver in gegaan zijn. We vinden dat de gemeentelijke diensten vlotter en op meerdere momenten bereikbaar moeten zijn. Zo houden we de drempel zo laag mogelijk voor iedereen die een beroep doet op de gemeentelijke diensten”, aldus Verlinden.

Meer participatie, communicatie en informatie. Da's de samenvatting van thema 1. Al ligt de burger toch nog wakker van andere dingen.

Fietsinfrastructuur

“Er is de voorbije zes jaar exact 0 meter extra fietspad bijgekomen.” Dominick Vansevenant, N-VA

“Het fietspad langs de Putsebaan is het laatste dat is aangelegd, en dat gebeurde tijdens de vorige legislatuur”, zegt Vansevenant. “De toestand van de invalswegen en de fietspaden is dramatisch. Ouders durven hun kinderen niet met de fiets naar school laten gaan.”

“Dit bestuur heeft echt de focus gelegd op de heraanleg van het centrum”, reageert Liesbeth Claesen. “We hebben die heraanleg tot een goed einde gebracht en we mogen daar trots op zijn. Het centrum is veel fietsvriendelijker geworden”, zegt Claesen.

“We hebben niet genoeg mensen en middelen om vijf grote projecten op hetzelfde moment aan te pakken.” Jens Eggers, Open Vld

“Met de heraanleg van het centrum hebben we een project gerealiseerd dat al tien jaar lag te sluimeren. Dat is ook wat we de komende legislatuur met de fietsinfrastructuur willen doen”, zegt Eggers. “Heel wat dossiers zitten in de pijplijn en zijn bijna klaar om te realiseren. Die zien de mensen nog niet, maar die gaan weldra in uitvoering”, aldus Eggers.

Het gaat onder meer om de aankoop van een woning om het kruispunt van de Haachtsebaan met de Oude Putsebaan veiliger te maken. N-VA haalde de invalswegen al aan, zo zijn er de Haachtse-, Putse- en Mechelsebaan. Dat is voor de meeste partijen een prioriteit, al kan het ook anders.

HERBEKIJK: Reportage over aankoop huis om kruispunt anders in te richten (21/05/2024)


“Het is duur en complex om dat ten gronde aan te pakken, want er is een problematiek van rooilijnen, onteigeningen …”, zegt cd&v-lijsttrekker Peter Verlinden.

“We zouden eerst en vooral een ernstig mobiliteitsplan moeten uittekenen.” Peter Verlinden, cd&v

“We moeten nakijken hoe fietsers zich door onze gemeente verplaatsen. Op basis daarvan kunnen we kijken of er geen andere mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld fietspaden die niet langs de grote wegen liggen”, aldus Verlinden.

“Groen wil bekijken of we geen ‘fietsring’ kunnen creëren binnen Keerbergen.” Magali Leys, Groen

“Die fietsring zorgt ervoor dat fietsers niet langs de grote banen moeten fietsen”, zegt Leys. “We willen kijken of we daar geen alternatieve banen voor kunnen voorzien, om de zwakke weggebruiker daar de plaats te geven die ze op die grotere banen niet vinden”, aldus Leys.

Groen

En dan is er nog die andere bezorgdheid van mensen in de straat. Bomen verdwijnen en worden niet terug geplant.

“Daar is regelgeving voor”, stelt Vooruit-lijsttrekker An Wouters duidelijk. “Je mag bomen kappen als je gaat bouwen op jouw bouwgrond, maar meestal moet je een aantal bomen laten staan. Dat gebeurt niet altijd. Eens de boom is omgekapt, kan je hem ook niet meer terugzetten. In elke vergunning staat hoeveel bomen je eventueel terug moet plaatsen. Dat wordt nu door één iemand gecontroleerd, die voor een hele regio steekproefcontroles uitvoert. Dat is misschien wat weinig?”, vraagt Wauters zich af.

“Dat moet inderdaad gecontroleerd worden”, zegt Leys. “Zonder die controles gaan we niet meer natuur creëren. Bovendien moet die controle daarna blijven doorlopen. Het is niet de bedoeling dat er twee jaar later een boom staat, maar dat die vijf jaar later weer verdwenen is”, besluit Leys.

“We hebben deze legislatuur een aantal initiatieven genomen om daar iets aan te doen”, reageert Jens Eggers. “Zo hebben we het waarborgreglement in het leven geroepen. Wie een bouwvergunning aanvraagt en bomen wil kappen, moet voortaan voor elke boom die gekapt wordt op voorhand een bedrag betalen”, legt Eggers uit. Dat geld krijgen de inwoners pas terug als er een nieuwe boom is geplant.

Betaalbaar wonen

En dan het laatste thema. Wonen. Werk maken van betaalbaar wonen, ja. Maar de manier waarop verschilt tussen oppositie en meerderheid. Enkel in de kern of ook in de residentiële villawijken?

“In de regio Meer en de regio Zeept gaan heel wat grotere panden binnenkort leeg komen te staan”, zegt Wauters. “Je kan die enkel bewonen met één nieuw gezin, wat jammer is. Heel veel jonge mensen zoeken mogelijkheden en interessante panden om met twee tot vier gezinnen in één pand te gaan wonen”, zegt de lijsttrekker van Vooruit.

“Maak het dan ook mogelijk. Uiteraard moeten er geen tien gezinnen op 30 are wonen, maar je kan wel een betere mix zoeken.” An Wauters, Vooruit

“Wij zeggen niet nee op creatieve pistes”, reageert Verlinden. Maar hij wil vooral het groene en rustige karakter van de gemeente behouden.

“Meerdere gezinnen betekent ook meer auto’s, meer beweging en meer drukte.” Peter Verlinden, cd&v

Zondag 13 oktober trekt de Keerbergenaar naar de stembus. Acht lijsten om uit te kiezen, da's een heleboel, hopelijk bent u nu toch al wat wijzer.

Wij stelden 3 vragen aan elke lijsttrekker

Bekijk meer nieuws over:

Gerelateerd nieuws

  • Jacques Vermeire en Peter Piot gehuldigd als ereburgers van Keerbergen: "Dit is een hele eer"

    Jacques Vermeire en Peter Piot gehuldigd als ereburgers van Keerbergen: "Dit is een hele eer"

  • 'Stille speelplaats' moet leerlingen tot rust brengen op SMIKS in Keerbergen

    'Stille speelplaats' moet leerlingen tot rust brengen op SMIKS in Keerbergen

  • Keerbergen opent sterrenregister voor ouders die kindje verliezen bij zwangerschap of geboorte

    Keerbergen opent sterrenregister voor ouders die kindje verliezen bij zwangerschap of geboorte

  • Open VLD Keerbergen geeft al wat namen prijs voor de gemeenteraadsverkiezingen

    Open VLD Keerbergen geeft al wat namen prijs voor de gemeenteraadsverkiezingen

  • Oud-burgemeester Dominick Vansevenant trekt lijst van N-VA Keerbergen

    Oud-burgemeester Dominick Vansevenant trekt lijst van N-VA Keerbergen